8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarderii, o lună după gratii

Carderii, o lună după gratii

14 persoane din Craiova, printre care şi Iustin Covei, „Nixon“ şi „Fulgerică“, au fost arestate preventiv vineri seară, în baza probelor prezentate de procurorii DIICOT Bucureşti judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti. Aceştia sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au comunicat că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 14 inculpaţi dintre cei 23 care au fost ridicaţi joi de procurori din Craiova, în urma unei acţiuni de amploare. Vineri, procurorii DIICOT au cerut judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti emiterea a 14 mandate de arestare preventivă, dintre care una în lipsă, pe numele a tot atâtor inculpaţi. Cei 14 craioveni – Jean Marin Mihăilă, Florin Nicolae Dirivan, zis Fulgerică, Ionel Călin, zis Nixon, Iustin Covei, Petre Hălănei, Dan Mihai Bîrcă, Marius Francisc Dancă, Tudor Rada, Andrei Sandu, Sergiu Nicuşor Dumitru, Eman Vătămăniţa, Alin Andrei Şoşa, Ionel Trîncă şi Sorin Buruiană – sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Mai exact, anchetatorii au strâns suficiente probe prin care au stabilit că toate cele 14 persoane s-au constituit în trei grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni cu carduri de credit pe teritoriul altor state, cum ar fi Australia, Iordania şi Cipru.

Covei – filmat în timp ce „trăgea“ bani

Probele strânse de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova – convorbiri telefonice, imagini video, saci de aparatură – au fost suficiente pentru ca toţi cei 14 să fie arestaţi preventiv. Potrivit ofiţerilor BCCO, Iustin Covei a fost surprins, pe 13 şi 19 aprilie, de camerele de supraveghere ale unui ATM al Băncii Comerciale Carpatica din Craiova în timp ce retrăgea bani cu două carduri bancare contrafăcute. Acesta a reuşit să retragă atunci de la ATM suma de 1.700 de lei, numerele de card utilizate aparţinând unor instituţii bancare din Italia. De asemenea, anchetatorii au stabilit că, pe 16 septembrie, Iustin Covei împreună cu Petrel Hălănei au confecţionat la domiciliul primului mai multe skimmere, o parte dintre ele fiind găsite joi, 17 septembrie, asupra unei „săgeţi“ – Ionel Trîncă, în timp ce încerca să iasă din ţară. Printre acestea erau şi două baghete prevăzute cu orificiu, conţinând câte o cameră video miniaturală şi câte patru acumulatori, care se aplică în partea de sus a bancomatelor. Acestea aveau aceleaşi forme, dimensiuni şi culori ca şi cele unele găsite la percheziţia efectuată în casa bunicilor lui Covei, unde acesta locuieşte.
Ofiţerii BCCO Craiova au stabilit că Iustin Covei a constituit un grup infracţional organizat împreună cu Hălănei, desfăşurând activităţi de skimming pe teritoriul României şi al altor ţări. De asemenea, cei doi au şi confecţionat echipamente pentru copierea datelor de pe carduri bancare, dar au şi recrutat persoane care se ocupau de retragerea de numerar cu carduri falsificate, probarea dispozitivelor sau transportarea instrumentelor de confecţionare a acestora.

Arestaţi pentru 29 de zile

Probele obţinute de ofiţerii BCCO Craiova şi DCCO Bucureşti au fost prezentate vineri seară de procurori judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti. Magistraţii au considerat că există suficiente probe care demonstrează activitatea infracţională a celor 14 inculpaţi şi au dispus arestarea lor pentru 29 de zile. Apărătorii inculpaţilor pot face recurs împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

59 COMENTARII