Acasă Local Republica Moldova ridică vizele pentru România

Republica Moldova ridică vizele pentru România

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anulat regimul de vize cu România printr-un decret prezidenţial, care intră în vigoare începând de vineri.
„Vineri, decretul va fi publicat în Monitorul Oficial şi cetăţenii români vor putea intra, în aceeaşi zi, în Republica Moldova fără vize. Urmează ca grănicerii să se conformeze decretului preşedintelui statului“, a spus Mihai Ghimpu.
 Ministerul român de externe a salutat ieri declaraţia preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu privire la ridicarea regimului de vize impus românilor şi subliniază că anunţul reprezintă începutul revenirii la normalitate şi la principiile de bună vecinătate.
„Ministerul Afacerilor Externe salută declaraţia preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu privire la ridicarea regimului de vize impus abuziv cetăţenilor români pe 9 aprilie 2009. Anunţul făcut astăzi (ieri – n.r.) reprezintă începutul revenirii la normalitate şi la principiile de bună vecinătate, în concordanţă cu normele şi spiritul european“, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
În plus, ministerul român subliniază că acest gest reprezintă „în acelaşi timp un semnal privind interesul administraţiei de la Chişinău de a debloca dialogul cu Uniunea Europeană privind noul acord-cadru de cooperare UE – Republica Moldova“.
„România va continua să susţină aprofundarea relaţiilor Republica  Moldova cu UE în perspectiva îndeplinirii aspiraţiilor europene legitime ale acestui stat“, asigură MAE.

Vlad Filat, premier

De asemenea, preşedintele Republicii Moldova a semnat decretul de numire a lui Vlad Filat în funcţia de premier.
„Am consultat toate fracţiunile, ca urmare astăzi (joi -n.r.) veţi auzi primul decret semnat de mine. Partidul Comuniştilor a încercat să spună că au şi ei o candidatură, dar spuneau că au nevoie de timp pentru a o prezenta, dar noi timp nu avem, fiindcă avem nevoie de guvern“, a declarat Ghimpu înainte de semnarea decretului.
Consultaţiile cu fracţiunea comunistă au durat cel mai mult. În acest sens, Eduard Muşuc, deputat comunist, a precizat: „A durat mai mult, fiindcă am profitat şi am vorbit despre mai multe. Urmează fracţiunea noastră să decidă dacă vom susţine candidatura propusă de AIE, dar un lucru este bun, şi anume că Ghimpu nu va deţine cele trei funcţii de stat. Cred că Vlad Filat se va descurca ca şi premier“.
Vlad Filat a declarat că funcţia de prim-ministru, în plină criză financiară, „este o onoare şi totodată o mare provocare“, dar a promis „o guvernare foarte transparentă“.
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană anunţaseră anterior că la funcţia de prim-ministru urmează să fie înaintat liderul liberal-democrat, precizând că până la sfârşitul lunii septembrie Republica Moldova va avea un guvern funcţional.

Exit mobile version