10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOlimpicii doljeni, batjocoriţi de ISJ Dolj

Olimpicii doljeni, batjocoriţi de ISJ Dolj

Olimpicii doljeni întorşi din excursia din Grecia au răbdat de foame, au fost însoţiţi de inspectori din cadrul ISJ şi chiar şi de soţul inspectoarei generale şi de soţia inspectorului general adjunct. La întoarcere, Lelioara Nicola şi-a numit soţul manager al Grupului Şcolar Dăbuleni.

Olimpicii doljeni care au obţinut în anul şcolar 2008-2009 premii importante la competiţiile naţionale au fost răsplătiţi, pe 4 septembrie, de reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj şi de cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj cu diplome de excelenţă, DVD-uri şi o călătorie în Grecia, la Halkidiki, în perioada 7-12 septembrie 2009. Cei 105 olimpici doljeni care au mers în Grecia, din totalul de 124 la nivelul judeţului, nu au fost însoţiţi, aşa cum era firesc, de profesorii alături de care au reuşit performanţele, ci de inspectori din cadrul ISJ Dolj, de soţul Lelioarei Nicola, inspectoarea generală, şi de soţia inspectorului general adjunct al ISJ Dolj, Bercea. „Excursia s-a dovedit o bătaie de joc. Masă de prânz nu ne-au asigurat, a trebuit să ne cumpărăm mâncare din banii proprii. Când, într-o dimineaţă, colegii mei au vrut să iasă din cantină, de la micul dejun, cu trei felii de pâine pentru a face sandvişuri pentru mai târziu, când le venea foame, le-a fost interzis acest lucru. Eu am avut bani la mine, însă alţi colegi nu şi-au permis să îşi cumpere mâncare. Ne-am plătit toate excursiile în care am fost plimbaţi în Grecia. Am cotizat cu bani la punctul de frontieră cu Bulgaria, aşa cum se procedează, am plătit taxele de bac pentru a trece în Bulgaria, am plătit pentru fiecare excursie sau croazieră în care am fost duşi. Refuz să cred că cei de al consiliul judeţean, care ne-au plătit excursia, nu au asigurat masa şi toate aceste taxe, dar au asigurat, în schimb, deplasarea unor inspectori sau rude ale inspectorilor care nu au nici o treabă cu performanţa noastră“, a povestit una dintre olimpicele doljene.

„Nu ne dusesem acolo în concediu…“

Reprezentanţii ISJ Dolj susţin însă că olimpicii lansează zvonuri gratuite, că au beneficiat de condiţii ideale în Grecia şi, în plus, au avut şansa să meargă într-o excursie oferită gratuit. În ceea ce priveşte masa de prânz, dacă a fost sau nu asigurată de finanţatori, respectiv CJ Dolj, nu am aflat un răspuns clar… „Lansează aceste zvonuri pentru că olimpicii ar fi preferat să stea toată ziua la plajă şi nu să viziteze, aşa cum era prevăzut în program, să vedem obiective turistice importante din Grecia, să aflăm câte ceva despre tradiţiile vecinilor noştri. Totul a fost asigurat, mai puţin croaziera de pe Marea Egee, care a costat 24 de euro şi pe care am plătit-o fiecare dintre noi. Am mai plătit bacul – trei euro de persoană, iar la întoarcere am dat fiecare câţiva euro pentru grănicerii bulgari, aşa cum ştie toată lumea că se procedează, şi alţi zece lei de persoană când am trecut spre Bulgaria. În ceea ce priveşte mesele asigurate, micul dejun se oferea între 8.00 şi 10.00 dimineaţa, apoi plecam în excursii. Era practic imposibil să fim la ora prânzului în staţiunea în care eram cazaţi – Halkidiki – ca să beneficiem de masă. Nu ne dusesem acolo în concediu, să stăm la plajă, să beneficiem de mese la orele programate. Am urmat un program educativ. În plus, nu era o avere să mănânci ceva, un hamburgher era doi euro, iar în cele mai multe cazuri copiii aveau bani la ei. Ştiu acest lucru pentru că întrebau de reprezentanţele de haine“, a spus Mariana Niculescu, inspector şcolar activităţi educative în cadrul ISJ Dolj, una dintre inspectoarele care a însoţit grupul olimpicilor. În legătură cu cei care i-au însoţit pe olimpici, Mariana Niculescu a refuzat să dea nume, însă a recunoscut că elevii au fost însoţiţi de 11 cadre didactice: trei din CN „Fraţii Buzeşti“, un profesor de la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“, un cadru didactic din Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi“, unul din Electroputere şi altul de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu“. Numărul însoţitorilor nu prea iese la o socoteală simplă… „Soţul doamnei inspector general, dar şi soţia domnului Georgică Florea Bercea, inspector general adjunct, şi-au plătit excursiile..“, a adăugat Mariana Niculescu.

CJ Dolj a cerut o informare privind excursia

Toate acestea s-au întâmplat chiar după ce, într-o şedinţă a CJ Dolj din 26 august, Daniela Tarniţă, preşedinta Comisiei de Cultură şi Învăţământ din CJ, a făcut un apel ca „inspectoratul şcolar să aleagă cu grijă cele zece cadre didactice care să-i însoţească pe aceşti elevi, din rândul persoanelor care au contribuit la performanţa elevilor“. „Am aflat din GdS că olimpicii nu au fost însoţiţi de profesorii alături de care au obţinut performanţe. Am solicitat oficial ISJ, din partea Comisiei de Cultură a consiliului judeţean, ca până miercuri să îmi trimită o informare completă despre programul acţiunii în sine, despre performanţele olimpicilor, dar şi ale profesorilor care i-au însoţit. Aceşti copii îşi pierd copilăria învăţând şi am zis că este normal să facem un efort să păstrăm tradiţia lansată în urmă cu cinci ani, de a-i răsplăti. La fiecare zece copii, reprezentanţii inspectoratului erau obligaţi să ofere o excursie şi unuia dintre profesorii cu care aceşti elevi au reuşit performanţa. Nu este normal ca soţul doamnei Lelioara şi soţia domnului Bercea să meargă în această excursie, chiar dacă au plătit“, a spus Daniela Tarniţă.  
Şi asta nu este totul. La întoarcerea din Grecia, pe 11 septembrie 2009, Lelioara Nicola a luat decizia că soţul său, Ilie Nicola, merită pe deplin funcţia de manager al GSA Dăbuleni. Premeditând parcă această decizie, inspectoarea generală a ISJ Dolj şi-a trimis soţul la cursuri de perfecţionare, pe banii şcolii, pentru a studia «Managementul unităţilor de învăţământ preuniversitar în sistem centralizat» în luna august, aşa cum v-am şi prezentat ieri în Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

63 COMENTARII