12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de ser fiziologic

Criză de ser fiziologic

Bolnavii internaţi sunt trimişi să-şi cumpere soluţii perfuzabile de la farmaciile cu circuit deschis, în timp ce acestea nu prea mai reuşesc să se aprovizioneze cu soluţii perfuzabile pentru că distribuitorii le păstrează pentru… spitale.  

Bolnavii internaţi nu mai găsesc nici în farmaciile cu circuit deschis medicamentele necesare în spital. S-a întâmplat zilele trecute, la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde pacienţii, printre care şi unii bolnavi de cancer, au fost trimişi de cadrele medicale să-şi cumpere ser fiziologic perfuzabil pentru că în spital nu se mai găsea. În această situaţie s-a aflat şi Dan G., bolnav de cancer. Soţia lui a luat la rând toate farmaciile de lângă spital în speranţa că va găsi medicamentul, dar degeaba.
„M-am întors cu mâna goală şi le-am spus asistentelor că nu am găsit. Nu au zis nimic şi a rămas să mai caute prin spital“, a povestit soţia pacientului.
Între timp, problema pare să se fi rezolvat. Spitalul de Urgenţă Craiova a făcut mai demult comandă de soluţii perfuzabile şi a primit abia marţi seară o mică parte din necesar, susţin surse din unitatea medicală.
Probleme cu aprovizionarea cu seruri perfuzabile au şi farmaciile cu circuit deschis. Potrivit Colegiului Farmaciştilor Dolj, aceste produse farmaceutice se găsesc din ce în ce mai greu pe piaţă, iar ultimele rezerve sunt păstrate pentru spitale. „Există un singur producător intern de ser fiziologic, dar se mai fac şi importuri. Din motive pe care nu le cunosc, în prezent nu prea se mai găseşte ser fiziologic, iar distribuitorii opresc tot ce mai au pentru spitale“, a declarat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.

Preţuri nesimţite

Serul fiziologic se comercializează sub formă de flacoane pentru perfuzii şi fiole injectabile. În România există un singur producător de ser fiziologic, Zentiva, care a preluat în 2005 fabrica SICOMED. După privatizare, preţul unor medicamente fabricate de compania farmaceutică a crescut vertiginos, aşa cum s-a întâmplat şi cu serul fiziologic. În timp ce un flacon de ser perfuzabil de 500 ml costă sub 3 lei, o fiolă injectabilă de 10 ml ajunge la 4-5 lei. Mai trebuie spus că serul fiziologic nu este altceva decât clorură de sodiu (sare de bucătărie) dizolvată în apă în procent de 0,9%. Tot Zentiva este singurul producător intern al apei distilate care se comercializează în farmacii la preţul de 4,2-5 lei fiola de 10 ml.
Potrivit prospectului, serul fiziologic se foloseşte ca vehicul şi diluant pentru administrarea unor medicamente (compatibile în soluţie cu clorura de sodiu) de uz intramuscular, intravenos sau subcutanat. În uz extern, este utilizată pentru spălături auriculare, instilaţii şi spălături oculare, instilaţii nazale (în special la sugari).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII