6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul de mediu Life+, pe ultima sută de metri

Programul de mediu Life+, pe ultima sută de metri

Instituţiile publice şi private mai pot depune proiectele prin care solicită sprijin financiar prin Programul Life+ până pe 15 septembrie. Life+ este instrumentul financiar pentru mediu care asigură suportul pentru dezvoltarea şi punerea în aplicare a politicii şi a legislaţiei comunitare în materie de mediu.

Instituţiile publice şi/sau private, interesate să obţină finanţare prin programul de mediu Life+, mai au la dispoziţie aproximativ o săptămână pentru a depune proiectele.
„Comisia Europeană a anunţat pe 15 mai deschiderea campaniei de selecţie a propunerilor de proiecte Life+ pentru 2009, cu termen-limită de depunere a propunerilor de proiecte la Ministerul Mediului 15 septembrie“, a declarat Constantin Moşoiu, directorul coordonator al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova. Acesta a explicat că proiectele finanţate prin intermediul acestui program trebuie să fie de interes comunitar, respectiv să aibă o contribuţie importantă la realizarea obiectivului general al programului (aplicarea, actualizarea şi dezvoltarea politicii şi legislaţiei comunitare privind natura şi biodiversitatea, atât la nivel local, cât şi regional, precum şi dezvoltarea ulterioară şi punerea în aplicare a reţelei Natura 2000). Trebuie să fie coerente şi fezabile din punct de vedere tehnic şi financiar, iar fondurile trebuie să fie utilizate în mod optim.

Ce este programul Life+

Programul Life+ este instrumentul financiar pentru mediu al UE, care asigură suportul pentru dezvoltarea şi punerea în aplicare a politicii şi a legislaţiei comunitare în materie de mediu. Acesta este format din trei componente (Life+ Natură şi Biodiversitate, Life+ Politică şi Guvernare de Mediu, Life+ Informare şi Comunicare), care vizează protecţia unor specii de păsări carnivore, dezvoltarea unei reţele de deşeuri pentru planificarea managementului durabil al deşeurilor, aplicarea principiilor ecosistemelor industriale în dezvoltarea regională şi promovarea produselor verzi.
„Pentru România, Comisia Europeană a alocat pentru anul acesta 10,9 milioane de euro. Până în prezent, prin instrumentul Life+ au fost finanţate nouă proiecte, încadrate pe cele trei componente ale programului, în valoare de circa 6,5 milioane de euro“, se arată într-un comunicat emis de ARPM Craiova.

Activităţi eligibile

Activităţile finanţabile de program sunt dezvoltarea şi menţinerea reţelelor, a bazelor de date şi a sistemelor informatice care au legătură directă cu punerea în aplicare a politicii şi legislaţiei comunitare în materie de mediu, în special atunci când îmbunătăţesc accesul publicului la informaţiile despre mediu, demonstrarea politicilor, tehnologiilor, metodelor şi instrumentelor inovatoare şi care aduc valoarea adăugată europeană. La acestea se adaugă studii, anchete şi elaborarea de scenarii, monitorizarea (inclusiv a pădurilor), precum şi construirea de reţele şi platforme pentru cele mai bune politici. Mai sunt eligibile şi acţiuni de informare şi comunicare, inclusiv campanii de sensibilizare asupra incendiilor forestiere. Eligibile sunt şi activităţile pentru componenţa Natură şi Biodiversitate: gestionarea siturilor şi a speciilor, precum şi amenajarea siturilor, inclusiv îmbunătăţirea coerenţei ecologice a reţelei Natura 2000; monitorizarea stadiului de conservare, inclusiv elaborarea de proceduri şi structuri în acest scop; elaborarea şi punerea în aplicare a planurilor de acţiune privind conservarea speciilor şi habitatelor; extinderea reţelei Natura 2000 în zonele marine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS