7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScade numărul salariaţilor în industrie

Scade numărul salariaţilor în industrie

Numărul mediu de salariaţi din industrie va continua trendul descendent în trimestrul trei şi se va reduce cu 2,4% faţă de intervalul aprilie-iunie, astfel că după primele nouă luni vor lucra în acest sector cu 11,6% mai puţini angajaţi, raportat la perioada similară din 2008, reiese din datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

„În perioada iulie – septembrie 2009, comparativ cu perioada similară a anului anterior, se estimează că numărul mediu de salariaţi va ajunge la circa 1,354 milioane de persoane, ceea ce reprezintă o scădere cu circa 13,2% faţă de media trimestrului trei 2008“, se arată într-un sondaj realizat de CNP în rândul companiilor care activează în industrie.
Potrivit datelor CNP, prelucrate pe baza cifrelor raportate de Institutul Naţional de Statistică, efectivul mediu de salariaţi din industrie a scăzut în trimestrul doi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu circa 200.000 de persoane, respectiv o reducere de 12,6% faţă de media trimestrului doi 2008.
Numărul mediu de salariaţi a înregistrat un trend descendent de la începutul anului, agenţii economici anticipând pentru trimestrul trei o reducere cu 2,4% faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu primele trei luni ale anului, numărul mediu de salariaţi a scăzut cu 4,6% în trimestrul al doilea.
CNP realizează trimestrial o anchetă economică de conjunctură în sectorul industrial, prin care, pe baza răspunsurilor agenţilor economici intervievaţi, referitoare la nivelul producţiei industriale, a comenzilor, stocurilor şi preţurilor, elaborează prognoze pe termen scurt.
Ancheta economică se bazează pe un eşantion realizat pe baza bilanţurilor contabile şi un chestionar.
Pentru anchetele de conjunctură realizate în anul 2009 s-a stabilit un eşantion de 567 de agenţi economici din sectorul industrial, fiind rezultatul unei rate de sondaj de 12% şi furnizând o rată de acoperire de peste 74%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS