15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComplexurile energetice renunţă la achiziţii

Complexurile energetice renunţă la achiziţii

Producţia energetică a complexurilor a scăzut în primul semestru cu până la 24%. CE Craiova are probleme de cash-flow.

Cele trei complexuri energetice din Oltenia – Turceni, Rovinari şi Craiova – taie din achiziţii, ca măsură anticriză, după ce în primul semestru au raportat scăderi ale producţiei de energie electrică cu până la 24%, din cauza crizei economice, au declarat reprezentanţii companiilor, citaţi de NewsIn. Complexul Energetic Craiova a sistat orice fel de achiziţii şi se axează doar pe investiţiile de mediu pe care trebuie să le facă. „Achiziţiile de orice fel au fost sistate, ca măsură anticriză, pentru că în această perioadă trebuie să manifestăm o atenţie foarte mare în faţa crizei. De investiţiile de mediu nu ne atingem, acelea rămân valabile. Sunt probleme cu cash-flow-ul. Fiecare se protejează cum poate în aceste condiţii de criză. Am făcut doar achiziţiile pentru producţie, în timp ce achiziţiile conexe au fost tăiate cu totul. De exemplu, cele privind dotările cu echipamente, necesare fără montaj, precum echipamentele de informatică, de măsură şi control, maşini, utilaje“, a declarat directorul general al CE Craiova, Constantin Bălăşoiu. Acesta a mai spus că, în plus, s-a majorat şi durata de încasare a creanţelor, de la maximum 80 de zile, înainte, la 143 de zile, în prezent. „De aceea, acum nu mai facem plăţile la 70 de zile, ci la 93“, a afirmat Bălăşoiu.

CE Turceni a decis reducerea costurilor de achiziţii cu 20%, iar Rovinari cu 10%

La rândul lor, reprezentanţii CE Turceni spun că au decis să-şi reducă din cheltuieli prin încheierea unor acte adiţionale la contractele pentru achiziţii, prin care cantitatea cumpărată este diminuată cu 20%.
„Am făcut acte adiţionale la contractele pentru achiziţia de materie primă, materiale, prestări servicii, contracte încheiate în decembrie 2008, prin care să diminuăm cu 20% cantitatea achiziţionată. Am luat această decizie din cauza crizei, pentru că şi cantitatea de energie electrică produsă s-a diminuat. Sperăm, însă, ca producţia de electricitate să crească în viitor“, a declarat directorul financiar al complexului, Octavian Laurenţiu Graure.
Potrivit acestuia, cheltuielile au fost corelate cu veniturile. „Astfel, am redus automat cheltuielile“, a spus Graure, care a adăugat că bugetul alocat pentru investiţii nu va fi afectat.
De asemenea, Complexul Energetic Rovinari a decis să reducă şi el achiziţiile cu 10%.
„Pe fondul crizei economice, o parte din achiziţii au fost tăiate cu 10%. Au rămas numai acelea care sunt prioritare. Şi tăiem din achiziţiile care nu influenţează procesul de producţie. Am fost nevoiţi să luăm aceste măsuri, din cauza crizei“, a declarat directorul general al companiei, Gheorghe Daviţoiu. Acesta a mai spus că investiţiile anunţate nu vor fi reduse.

Profituri mai mici

Complexul Energetic Craiova a avut în primul semestru un profit net de un milion de lei, de 17 ori mai mic, iar producţia companiei a scăzut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul crizei economice.
De asemenea, profitul net al CE Turceni a fost în primul semestru al acestui an de 18 milioane de lei, aproape de cinci ori mai mic faţă de cel din perioada similară a anului trecut, iar producţia – în scădere cu circa 24%, din cauza reducerii consumului de energie.
La rândul său, Complexul Energetic Rovinari a avut în semestrul I din 2009 un profit net de 2,17 milioane de lei, de 20 de ori mai mic decât profitul net realizat în aceeaşi perioadă din 2008, când a înregistrat 43,94 milioane de lei, ca urmare a investiţiilor realizate. Împreună, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova) acoperă circa o treime din producţia de electricitate a României, fiind, după Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, producătorii celei mai ieftine energii din ţară.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU