12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCiupercile ca sursă de venit

Ciupercile ca sursă de venit

Mulţi localnici din zona staţiunii Rânca se ocupă de culegerea ciupercilor comestibile din pădurile din împrejurimi, pe care le vând pentru a-şi asigura traiul zilnic.

Culegerea ciupercilor sau a fructelor de pădure este una dintre ocupaţiile localnicilor din zona Rânca-Novaci. Oamenii au învăţat repede regulile de recoltare şi de transportare a ciupercilor, ocupându-se cu această îndeletnicire de ani buni. Unii dintre ei nu au un loc de muncă stabil şi reuşesc să facă rost de banii necesari traiului zilnic comercializând ciuperci sau fructe de pădure, în funcţie de sezon. „Am lucrat mai demult la o firmă de pază din Târgu Jiu, însă au făcut restructurări şi am rămas şomer. Acum, vara, sunt ciuperci în pădure, aici am crescut şi le cunosc pe toate. Mergem de dimineaţă la cules, ca să avem timp să strângem mai multe. Scoatem câteva zeci de lei pe zi“, a spus unul dintre culegători. „Mânătarca are pălăria de culoare castanie-brună, carnea este albă, tare, cu gust şi miros plăcut. Creşte pe sol, izolată sau în grupuri, în păduri de foioase şi de conifere, în luminişuri. Este comestibilă, foarte bună. Cresc foarte multe în pădurile de aici, facem şi noi un ban cinstit. Ni le cumpără în funcţie de calitate, cele mai bune sunt cele mai scumpe“, a declarat una dintre femeile din Novaci, venită la Rânca pentru a culege ciuperci.

18 lei kilogramul, calitatea întâi

Pădurile Gorjului sunt renumite pentru flora spontană, care oferă bogate recolte de fructe de pădure şi ciuperci. Aceste produse nu sunt afectate de poluare, nu sunt tratate cu substanţe chimice de fertilizare sau de combatere a dăunătorilor. Din această cauză, sunt considerate cele mai ecologice mărfuri. „Noi ne ocupăm cu achiziţionarea de la localnici a ciupercilor şi a fructelor de pădure de mai bine de 20 de ani. Le vindem mai departe unor procesatori importanţi din Gorj sau din afara judeţului. Există un anumit procedeu de culegere, apoi de păstrare şi uscare. Uscarea se face la soare, pe site, împletituri sau pe sârmă inoxidabilă. Reuşim să achiziţionăm cam 100 de kilograme zilnic. Le cumpărăm la preţul de 18 lei kg, prima calitate, apoi preţul scade“, a afirmat Marinela Bălăcenoiu din Novaci.
Specialiştii recomandă consumarea ciupercilor bolnavilor de artrită, celor care au parte de un somn neliniştit, persoanelor care suferă de oscilaţii ale nivelului glucozei în sânge sau de instabilitate emoţională. Pe de altă parte, sunt contraindicate în bolile hepatobiliare şi cardiovasculare.

Fructe de pădure de la Muntele Oşlea

August este perioada în care zeci de persoane din Gorj şi Hunedoara vin în pădurile de pe Muntele Oşlea pentru a culege afine. Aceste fructe sunt căutate pentru proprietăţile lor: bogate în vitaminele C şi A, protejează organismul de bolile cardiovasculare şi diabet. Un kilogram de afine ajunge chiar şi la 70 de lei, scăzând în funcţie de calitatea fructelor. „Nu este o ruşine să culegi fructe, să munceşti pentru nişte bani. Nu am serviciu şi, chiar dacă aş avea, tot aş veni în zilele libere să culeg fructe de pădure. Facem şi afinată, ne place tuturor. Le folosim în casă, facem ceai. Sunt bune. Le vindem la un preţ mulţumitor, deşi cei care le cumpără le dau mai departe şi mai scump“, a spus Ileana Mareş din Runcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU