21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaşinile cu numere de căruţă circulă ilegal

Maşinile cu numere de căruţă circulă ilegal

Reprezentanţii Primăriei Potcoava, judeţul Olt, care în ultimii doi ani au înmatriculat aproape 60 de autoturisme Aro şi Trabant, motociclete, remorci şi tractoare riscă să fie cercetaţi penal. În urma anchetei efectuate zilele trecute de o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii Olt, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), precum şi ai Serviciului Poliţiei Rutiere, cu privire la înmatricularea acestor vehicule s-a stabilit că ele circulă ilegal. „Nu aveau voie reprezentanţii consiliului local să înmatriculeze aceste vehicule. Ceea ce au făcut ei este o ilegalitate. Noi am efectuat o anchetă în acest caz, în urma căreia s-a stabilit că toate aceste vehicule înmatriculate de Consiliul Local Potcoava, vreo 60 la număr, circulă ilegal. Din ce am înţeles, domnul primar de la Potcoava a solicitat relaţii la poliţia locală, în urmă cu doi ani, pentru a afla dacă poate înmatricula astfel de vehicule. Dânsul a interpretat însă greşit informaţiile oferite de poliţie, iar de atunci a înmatriculat aproape tot felul de mijloace de transport. Conform legii, nu avea voie să facă aşa ceva. Noi l-am înştiiţat că nu este legal ceea ce a făcut şi am cerut să se şteargă din registru aceste vehicule înmatriculate cu numere de căruţă şi să fie radiate din circulaţie. Are termen până pe 7 septembrie să se conformeze legislaţiei, în caz contrar vom sesiza Parchetul“, a declarat subprefectul judeţului, Adrian Pop.   

Poliţia Potcoava nu ştia nimic

Deşi au întocmit două dosare penale după ce au depistat în trafic maşini înregistrate cu numere de Potcoava, reprezentanţii poliţiei locale susţin că nu ştiau despre înmatricularea lor la primărie, pentru a circula pe drumurile publice. „Noi am făcut o adresă la primărie în 2007, în care am cerut să se înregistreze toate utilajele care nu sunt supuse înmatriculării. Acum, dacă domnul primar a înţeles altceva, e treaba dânsului. Am depistat în trafic două autoturisme neînmatriculate şi am întocmit dosare penale. Când am cerut explicaţii pentru numărul pe care îl aveau autoturismele, ni s-a spus că acestea pot circula doar pe drumurile agricole. Conform OUG nr. 195/2002, primăria poate stabili anumite trasee pe care pot circula astfel de vehicule. Spre exemplu, pot merge cu ele de acasă la câmp, pentru efectuarea muncilor agricole, dar nu au voie că circule cu ele pe drumurile publice“, a spus şeful Poliţiei Potcoava, Cătălin Comănceanu.
Comisarul-şef Florin Hoară, şeful SPCRPCIV Olt, spune însă că aceste vehicule nu pot fi înregistrate în nici un fel de către consiliile locale. „Nu au voie consiliile locale să înregistreze astfel de vehicule nici măcar pentru a fi folosite pe drumurile agricole. Aceste vehicule pot fi înregistrate doar la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor“, a precizat Florin Hoară.
Un astfel de vehicul cu număr de Potcoava a produs o tragedie în luna ianuarie 2009, chiar pe raza localităţii. O femeie a murit pe loc, iar concubinul său a fost grav rănit, după ce un Aro care avea plăcuţe cu numărul Potcoava-OT-173 i-a lovit şi s-a răsturnat apoi peste ei.

Dosar în lucru

Potrivit comisarului Claudia Radu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt, poliţiştii continuă cercetările în acest caz. „Toate aceste aspecte sunt cercetate într-un dosar care se află înregistrat la poliţie“, a spus Claudia Radu.
Conform informaţiilor oferite de şeful IPJ Olt, comisarul-şef Petre Ştefan, reprezentanţii Primăriei Potcoava riscă să fie cercetaţi penal.
„Efectuăm, în continuare, cercetări cu privire la acest caz. Urmează să stabilim o soluţie care va fi înaintată cu propunere legală Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina. Dacă angajaţii primăriei vor fi găsiţi vinovaţi, ei pot fi cercetaţi penal“, a precizat şeful IPJ Olt. Edilul-şef al oraşului Potcoava, Florin Mateiana, nu a putut fi contactat telefonic.

Adrese către primării

Mai mulţi cetăţeni au semnalat pe site că şi alte primării din judeţul Olt au înmatriculat autoturisme şi remorci cu numere de căruţă. Reprezentanţii Prefecturii Olt spun că vor trimite adrese către primării pentru a le înştiinţa că nu au voie să înmatriculeze astfel de vehicule. „Vom trimite adrese către toate primăriile din judeţ, prin care reprezentanţii acestora vor fi înştiinţaţi că nu au voie să înmatriculeze acest gen de vehicule. Dacă vom primi sesizări că există astfel de vehicule înmatriculate şi la alte primării, vom merge acolo şi vom verifica“, a mai spus subprefectul judeţului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII