11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDescinderi la zece craioveni suspectaţi de înşelăciune informatică

Descinderi la zece craioveni suspectaţi de înşelăciune informatică

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, în urma colaborării cu United States Secret Service, au descins ieri la domiciliile a zece tineri din municipiu   despre care existau indicii că se ocupă cu înşelăciuni prin intermediul internetului.

Zeci de poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, Gorj, Olt şi Mehedinţi, poliţişti ai IPJ Dolj şi mascaţi de la DPIR, sub coordonarea unui procuror DIICOT, au făcut ieri-dimineaţă percheziţii la domiciliile a zece tineri din Craiova suspectaţi de săvârşirea de înşelăciuni prin internet, victimele fiind cetăţeni străini. Reprezentanţii BCCO Craiova au explicat că, în urma colaborării cu United States Secret Service s-au obţinut date despre un grup infracţional ai cărui membri, toţi tineri din municipiu, cu vârste cuprinse între 21 şi 24 de ani, au efectuat operaţiuni pe internet prin care au păgubit sute de persoane, majoritatea din Statele Unite ale Americii, cu peste 150.000 de dolari. Aceştia au început să „opereze“ în 2006, oferind spre vânzare, în mod fictiv, prin intermediul unor site-uri specializate, gen ebay, produse electronice (camere foto, laptopuri, calculatoare, camere video) la preţuri sub cele practicate pe piaţă. În acest fel au determinat mai multe sute de cetăţeni străini să le expedieze diverse sume, prin servicii de transfer rapid de bani, de genul Western Union sau MoneyGram. Banii erau întotdeauna ridicaţi de „săgeţi“, care primeau un procent din sume.

Zece percheziţii, doar doi arestaţi

Reprezentanţii BCCO Craiova au precizat că acţiunea desfăşurată ieri-dimineaţă a vizat identificarea membrilor grupului infracţional compus din zece membri, coordonat de Dragoş Ponovescu, de 21 de ani, din Craiova. Au fost efectuate zece percheziţii domiciliare, în baza unor mandate emise de judecătorii doljeni, în locaţii unde existau informaţii că membrii grupului deţin sisteme informatice folosite la săvârşirea de înşelăciuni prin intermediul internetului. În urma percheziţiilor au fost ridicate în vederea cercetărilor mai multe calculatoare, hard disk-uri, CD-uri şi DVD-uri, stick-uri de memorie, dar şi documente care atestau deschiderea unor conturi bancare şi efectuarea unor tranzacţii financiare pe numele membrilor grupului şi sume de bani provenite din tranzacţiile frauduloase.
În urma probelor strânse, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Dragoş Ponovescu şi a lui Sorin Pavel, de 24 de ani. Procurorii au dispus obligativitatea de a nu părăsi localitatea împotriva altor patru tineri, precum şi măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă un altul.
În sarcina celor şapte craioveni a fost reţinută săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, înşelăciune informatică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Marţi seară, Ponovescu şi Pavel au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, instanţa dispunând arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.

Caz similar

La începutul acestui an, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a 22 de inculpaţi, dintre care 19 în stare de arest preventiv şi trei cu obligarea de a nu părăsi localitatea, care se ocupau cu comiterea de fraude informatice prin postarea pe internet a unor anunţuri de vânzare privind bunuri pe care în realitate nu le deţineau. Anchetatorii au stabilit că prejudiciul creat prin faptele inculpaţilor se ridică la aproape 1,5 milioane de dolari americani, 91.780 de dolari australieni şi 6.247 de lire sterline.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII