11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăruţa cu scandal, răsturnată la Caracal

Căruţa cu scandal, răsturnată la Caracal

Omul de afaceri Remus Rădoi, din Caracal, a împuşcat un tânăr care l-a lovit cu maşina în trafic, sâmbătă seară. Rădoi susţine că acesta l-ar fi urmărit şi că ar fi intrat intenţionat cu autotu-rismul în maşina sa.  

Un nou scandal a izbucnit între omul de afaceri Remus Rădoi, zis Codiţă, şi romii din Caracal. Incidentul a avut loc sâmbătă seară, după ce Codiţă şi un grup de romi au fost implicaţi într-un accident de circulaţie.
Rădoi se deplasa cu autoturismul său, un Chrysler, pe strada Traian, din Caracal. Maşina acestuia a fost lovită de un autovehicul Fiat, condus din sens opus de Gigi Vasiliev, din localitate, care a pătruns pe contrasens, după cum au stabilit poliţiştii.
Rădoi susţine că Vasiliev l-ar fi urmărit în trafic şi că l-ar fi lovit intenţionat cu maşina. În urma impactului, şoferul care a pătruns pe contrasens şi un grup de persoane aflate în maşină au mers la Rădoi pentru a-l scoate din autoturism. Omul de afaceri a scos un pistol cu bile de cauciuc şi l-a împuşcat pe conducătorul auto. „S-au dat jos din maşina lor, au venit către maşina mea şi au încercat să mă scoată din aceasta, urmaţi fiind de alte aproximativ 20 de persoane care veneau pe jos. Am scos pistolul şi am tras, ca să mă apăr. Bine că au venit poliţiştii la timp, că
altfel mă omorau“, susţine Rădoi. Bărbatul împuşcat a fost transportat la spitalul din oraş, pentru a primi îngrijirile necesare.

Conflict aplanat cu focuri de armă

La faţa locului şi-au făcut apariţia rude şi prieteni ai celor doi şoferi, oamenii legii fiind nevoiţi să tragă şase focuri de armă în plan vertical, pentru a calma spiritele. „Întrucât romii erau înarmaţi cu furci şi topoare şi îi ameninţau pe poliţişti, aceştia au tras mai multe focuri de armă în plan vertical“, a spus comisarul Claudia Radu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt.
Între timp, un tânăr de etnie romă, Adrian Pătru, de 21 de ani, din oraş, s-a urcat la volanul unui autoturism Volkswagen şi a intrat în grupul de poliţişti. Nici unul dintre aceştia nu a fost rănit, dar autovehiculul şi-a continuat drumul, distrugând o Dacie, care circula regulamentar, potrivit oamenilor legii. După fapta comisă, Adrian Pătru a fugit.
Acesta a fost găsit de poliţişti şi a primit mandat de reţinere pentru 24 de ore pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care şi cea de tentativă de omor.  

Două persoane au fost reţinute

Poliţiştii, ajutaţi de angajaţi ai DPIR şi de jandarmi, au descins la locuinţele celor 11 romi implicaţi în scandal, după ce au fost primite mandatele de percheziţie de la Judecătoria Caracal.
„49 de poliţişti, trei echipe DPIR şi 40 de jandarmi au rolul de a asigura buna desfăşurare a percheziţiilor ce se desfăşoară la locuinţele celor 11 cetăţeni de etnie romă. Forţele de ordine participă şi la filtrele postate la toate intrările în localitate. Ele vor rămâne peste noapte în Caracal, pentru a preîntâmpina reizbucnirea conflictului“, a afirmat purtătoarea de cuvânt a IPJ Olt Claudia Radu.
În urma percheziţiilor a mai fost identificată o persoană care a participat la scandal. „Gheorghe Vasiliev a fost adus la sediul Poliţiei Caracal pentru a fi audiat de procuror“, a mai spus Radu.
Cristian Popescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, a declarat: „Pe numele a două persoane au fost emise mandate de reţinere pentru patru fapte: ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, asociere în vederea săvârşirea de infracţiuni şi distrugere.
Pe numele uneia dintre aceste persoane a mai fost întocmit un al doilea dosar, pentru tentativă de omor. Pe măsură ce vor mai fi identificate persoane implicate în scandal, în urma audierii lor, se vor dispune măsurile legale. Cele două persoane reţinute până acum vor fi prezentate judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă“, a afirmat Popescu, fără a preciza când vor fi duşi Pătru şi Vasiliev în faţa judecătorului cu propunerea de arestare.
La percheziţiile efectuate de poliţişti la locuinţele persoanelor de etnie romă, oamenii legii au descoperit o bâtă de base-ball şi o armă cu alice.

„O să ne facem singuri dreptate!“

Gigi Vasiliev a afirmat că este nevinovat şi că Rădoi este cel care l-a lovit cu autoturismul în trafic. „Rădoi a intrat cu maşina în noi. Pe urmă, s-a dat jos şi a zis «Gata, vă arăt eu la toţi ţiganii!», după care a tras cu pistolul în mine. M-a împuşcat în două locuri. Am ajuns să nu mai avem curaj să ieşim pe stradă din cauza lui. O să ne facem singuri dreptate, că poliţiştii nu fac nimic!“, a afirmat Vasiliev.
În zona în care a avut loc conflictul şi-au făcut apariţia sâmbătă seară aproape 100 de persoane de etnie romă. Acestea au cerut schimbarea din funcţie a comandantului Vasile Ilie. Romii spun că omul de afaceri face legea în oraş, iar poliţiştii îl favorizează.   

„Vrem schimbarea preşedintelui romilor din Caracal!“

Reprezentanţii romilor vor ca preşedintele Mihai Gheorghe să fie înlocuit. „Vrem schimbarea preşedintelui romilor din Caracal pentru că nu este prompt. Sâmbătă seară, el a aflat târziu despre scandal. Nu este normal să afle presa înaintea lui. Nu s-a implicat pentru a aplana aceste conflicte care există între romi şi Remus Rădoi. Am discutat cu Remus Rădoi în mai multe rânduri, chiar şi astăzi, a părut că ne putem înţelege. Comitetul Romilor Judecători din Olt face o anchetă în paralel cu cea a poliţiei despre evenimentele întâmplate azi-noapte (sâmbătă – n.r.) şi personal voi merge în comunitate să discut cu oamenii pentru că romii nu ar fi trebuit să reia conflictul şi cred că, într-adevăr, în spatele lui se află interese politice.
Bercea, Cioabă, Nicolae Păun ar putea fi şi ei implicaţi pentru că se apropie alegerile şi sunt mânaţi de interese politice. Romii din Caracal în mod sigur sunt influenţaţi pentru că discutaserăm amiabil şi rezolvaserăm problemele. În continuare, cred în puterea dialogului şi vreau să lăsăm certurile şi să aplanăm conflictele“, a spus Valeriu Drăgoi, preşedintele romilor judecători din judeţul Olt. Mihai Gheorghe nu a putut fi contactat.
 
„A fost linişte câteva zile“

Potrivit şefului Poliţiei Caracal, Rădoi deţine arma legal. Acesta a fost dus la sediul poliţiei sâmbătă seară, fiind audiat mai multe ore.
Scandalul a avut loc la numai câteva zile după ce reprezentanţii romilor din Caracal şi omul de afaceri s-au împăcat chiar la sediul poliţiei din oraş, în urma conflictului petrecut acum trei săptămâni, pe raza municipiului. „Am purtat un dialog cu ei, am încercat să lămurim neînţelegerile dintre aceştia, dar degeaba. A fost linişte câteva zile, după care a izbucnit un nou conflict“, a spus Ilie Vasile.

Un conflict regizat?

Primarul din Caracal, Gheorghe Anghel, vede în scandalul izbucnit în oraşul pe care îl conduce o posibilă rampă pentru eventuale schimbări în plan politic. „Din punctul meu de vedere, în Caracal au apărut lucruri fără precedent. Sunt interese politice care urmăresc dezbinarea cetăţenilor din oraş şi produc tulburări. Cei care conduc destinele judeţului vor să demonstreze că la Caracal este o situaţie incontrolabilă şi să poată să facă schimbări politice pe toate planurile, începând de la şeful poliţiei până la compartimente din administraţia locală.
De altfel, fostul miliţian Dan Ciocan, alungat de la Sectorul 5 din Bucureşti, acum pesedist de frunte şi apropiat al senatorului Toma, are în mod sigur implicaţii în dezbinarea cetăţenilor din Caracal, ca să demonstreze că e puternic şi poate schimba oamenii din funcţii, pentru că a promis că va împărţi funcţii în stânga şi în dreapta“, a declarat Gheorghe Anghel.  
Potrivit acestuia, conflictul între Rădoi şi romi este regizat: „Pentru conflictul de azi-noapte (sâmbătă noapte – n.r.), oamenii au fost pregătiţi, aveau furci, săbii, topoare, erau bine organizaţi şi totul era pus la punct. Romii au fost numai o unealtă în mâna apropiaţilor domnului Toma, la fel ca şi aşa-zisul om de afaceri Remus Rădoi. Conflictul între el şi romi este unul inventat, artificial, pentru a destabiliza ordinea locală.
Rădoi nu e afacerist. E o jignire pentru oamenii de afaceri să se spună despre Remus Rădoi că e afacerist. Are mai multe dosare la poliţie, a ridicat o clădire de miliarde lângă piaţa din oraş şi sigur nu din profitul dintr-o firmă de pază, care se pare că nici nu este a lui. Probabil a spălat bani grei în clădirea respectivă. Am cerut organelor locale să-şi facă datoria, să ducă anchetele până la capăt pentru că e un mare pericol acest conflict artificial creat. Am cerut să fie făcute verificări în profunzime, pentru că pot fi făcute, deoarece eu în ultima vreme sunt controlat din toate părţile în speranţa că se va găsi ceva. Pe de altă parte, sunt sabotat chiar în consiliul local.
Acum s-a umplut paharul, consilierii locali refuză pentru a nu ştiu câta oară să aprobe acordarea de terenuri pentru romi. Vine iarna şi nu vor avea din nou unde să stea şi nici timp să-şi facă alte locuinţe. Sunt 52 de terenuri identificate pentru a fi acordate romilor, dar consilierii nu vor să aprobe, ca să demonstreze că eu nu pot conduce bine localitatea. Rădoi m-a acuzat că am pretins nu ştiu ce de la el şi conflictul cu romii e mai vechi, cam de cinci ani, dar până acum un an şi jumătate, când au vrut fraţii Ciocan să acapareze puterea politică din Caracal, acest conflict nu exista“.

Reacţii şi în lumea politică

Scandalul de la Caracal a ajuns şi la urechile preşedintelui PSD, Mircea Geoană. Referitor la acuzaţiile aduse senatorului Ioan Toma, Geoană a declarat: „Cred că orice notă de politică trebuie să dispară din aceste comentarii. Sunt probleme preocupante, sunt probleme pe care le vedem, din păcate, în prea multe locuri din ţară şi, acolo unde există lucruri care depăşesc legea, ea trebuie aplicată. Nu există excepţie de la aplicarea legii, indiferent cum se numeşte persoana respectivă, indiferent pe cine spune că are ca pilă, indiferent pe cine spune că are ca mare protector. Cine încalcă legea trebuie să plătească în conformitate cu legea din această ţară“, a declarat Mircea Geoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII