10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTinerii întreprinzători se orientează către sate

Tinerii întreprinzători se orientează către sate

Zece doljeni, cu vârsta sub 40 de ani, vor primi sprijin financiar de aproximativ 590.000 de lei pentru că au decis să se mute la ţară şi să înfiinţeze sau să preia o fermă.

Prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 112 („Instalarea tinerilor fermieri pentru prima dată ca şef de exploataţie“), persoanele de până în 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), care vor să se stabilească la ţară şi să-şi înfiinţeze exploataţii agricole, pot primi până la 25.000 de euro. Beneficiarii pot fi atât persoane fizice, cât şi juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă este înregistrată în Registrul Fermelor / Registrul Agricol. „Pentru a putea primi sprijin, solicitantul trebuie să se instaleze pentru prima dată în exploataţia agricolă ca şi conducător (şef) al acesteia“, a declarat Daiana-Greta Dumitriu, directoarea coordonatoare a Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Dolj.
Persoana respectivă trebuie să deţină sau să se angajeze că dobândeşte competenţe şi calificări profesionale în raport cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare. În plus, trebuie să fie membru al unei familii de fermieri şi să fi muncit mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei (nu neapărat a familiei) cel puţin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu.

Sprijin de 589.608 lei

Pentru a primi sprijinul, cei interesaţi trebuie să prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activităţilor agricole din cadrul exploataţiei. „Planul de afaceri trebuie să includă detalii privind investiţiile care se realizează, demonstrând că măcar 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformităţii cu standardele comunitare, modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei“, a precizat Daiana-Greta Dumitriu.
Potrivit informaţiilor primite de la aceasta, în perioada decembrie 2008 – martie 2009, doljenii au depus zece proiecte pentru a accesa sprijin pentru instalarea în mediul rural (Bratovoieşti, Bucovăţ, Coţofenii din Dos, Giubega, Goieşti, Melineşti, Pleşoi-Predeşti, Scaieşti, Teslui). Valoarea totală a proiectelor depuse de aceştia se ridică la 589.608 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS