12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicamentele scumpe secătuiesc bugetul

Medicamentele scumpe secătuiesc bugetul

Bolnavii de diabet şi de cancer riscă să rămână fără medicamente în judeţul Dolj, unde fondurile pe tot anul 2009 au fost consumate în doar cinci luni, pentru că medicii au prescris medicamente foarte scumpe.

Medicii prescriu medicamente scumpe fără să ţină cont de consecinţe – este concluzia la care a ajuns Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, după ce banii alocaţi pentru medicamentele bolnavilor cronic pentru tot anul s-au terminat încă din luna mai. CAS Dolj a reuşit, deocamdată, să mai obţină o suplimentare de fonduri, însă, dacă risipa va continua, bolnavii de cancer şi de diabet riscă să ajungă în situaţia de a-şi cumpăra medicamentele.

Prescrierea de medicamente a luat-o razna

Pentru ca bolnavii de cancer şi diabet să primească gratuit medicamente prin programele de sănătate, CAS Dolj trebuie să plătească farmaciilor contravaloarea acestora. „În 2009, CAS Dolj a încheiat contracte cu 176 de farmacii. Prevederea bugetară pentru medicamentele oncologice a fost de 10.119.000 de lei, iar pentru antidiabeticele orale, de 2.937.000 de lei“, se arată într-un comunicat al CAS.
Sumele au fost comparabile cu cele de anul trecut, când s-a înregistrat cea mai mare alocare de fonduri pentru afecţiunile cronice, motiv pentru care bolnavii au avut acces fără probleme deosebite la medicamente. Numai că, în 2009, aceleaşi fonduri s-au epuizat încă din luna mai. Explicaţia este oferită de reprezentanţii CAS Dolj, care spun că medicii recomandă pacienţilor medicamentele cele mai scumpe.
Cu toate acestea, CAS nu va întreprinde mare lucru pentru a stopa risipa. Reprezentanţii instituţiei susţin că se vor face verificări privind modul în care au fost cheltuite fondurile, se vor organiza întâlniri cu medicii pentru a-i conştientiza de necesitatea prescrierii de medicamente mai ieftine, şi cam atât. Instituţia nu poate da sancţiuni pentru risipă din simplul motiv că nu există prevedere legală pentru aşa ceva. Pe de altă parte, chiar dacă risipa ar putea să fie pedepsită, medicii ar fi acoperiţi. Pe reţete aceştia trec doar substanţa de bază, după care recomandă verbal pacientului un anumit medicament, de regulă mai scump, că oricum asigurările de sănătate plătesc.

Farmaciile continuă să elibereze gratuit medicamente

Şi Colegiul Farmaciştilor Dolj este de părere că medicii ar trebui să prescrie cu mai mult discernământ medicamentele. „Este bine că medicii doresc să-şi trateze pacienţii cu medicamente de ultimă generaţie, dar trebuie să se gândească la costurile pe care le implică acestea şi la faptul că fondurile nu sunt nelimitate“, a spus Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.
Chiar dacă fondurile s-au terminat încă din luna mai, farmaciile au continuat să elibereze gratuit medicamente pentru bolnavii de diabet şi de cancer. Potrivit CAS Dolj, în luna iunie, farmaciile au eliberat medicamente pentru cancer de 1.977.528,24 lei, mai mult decât în luna mai, când a existat buget şi s-au cheltuit 1.881.988,50 lei.
Acum, farmaciştii ameninţă că nu vor mai elibera medicamente dacă nu li se va oferi o garanţie că le vor fi plătite. „Din luna iunie, Casa de Asigurări nu ne mai primeşte reţetele, se limitează doar la înregistrarea lor informatică. Acest lucru nu ne oferă garanţia că vom primi banii pentru aceste reţete, motiv pentru care este posibil ca unele farmacii să refuze să mai elibereze medicamente“, a declarat Elena Călin.
Farmaciştii s-au liniştit însă imediat după ce CAS Dolj le-a arătat prevederile articolului 7, lit. a şi b din Contractul de furnizare medicamente pe anul 2009, prin care farmaciile au obligaţia să asigure continuitate în eliberarea medicamentelor. În acelaşi timp, CAS Dolj a cerut Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Finanţelor suplimentarea fondurilor. Ca urmare a solicitării, în luna august 2009, fondurile pe oncologie au fost suplimentate cu suma de 3.448.000 de lei, care va acoperi cheltuielile pe iunie şi parţial pe luna iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII