10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest la Centrul de Transfuzii Craiova

Protest la Centrul de Transfuzii Craiova

Angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine Craiova au protestat ieri-dimineaţă timp de aproximativ două ore. Oamenii sunt nemulţumiţi că vor rămâne fără sporurile salariale.

Cei 33 de angajaţi ai Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Craiova au protestat ieri, timp de aproximativ două ore, nemulţumiţi fiind că legea care prevede salarizarea sistemului sanitar nu este aplicată şi în cazul lor.
„Avem o lege care ne garantează o salarizare ca şi a celorlalte cadre medicale. Cea actuală este mult sub demnitatea noastră. Un asistent principal are 1.063 de lei, iar biologii şi chimiştii sunt încadraţi cu o leafă de 1.128 de lei. După 32 de ani de muncă, primesc un salariu de 1.000 de lei şi un spor de vechime de 200 de lei. Bonuri de masă nu am primit niciodată, deşi colegii noştri din spital au beneficiat de ele. Ni se spune doar că noi, spre deosebire de spital, nu avem dublă finanţare, adică şi din partea Casei Naţionale de Asigurări, deşi noi aducem venituri proprii instituţiei, bani care se duc către bugetul de stat“, a declarat Eugenia Cojocaru, asistentă-şefă în cadrul CRTS Craiova.

Fără sporuri

Potrivit conducerii unităţii, instituţia are asigurate fonduri pentru plata salariilor, fără sporurile aferente, doar până în luna octombrie 2009. Protestatarii şi-au arătat nemulţumirea faţă de faptul că au cele mai mici salarii din sistem, în condiţiile în care, în decembrie 2008, a fost emisă o ordonanţă prin care angajaţii centrelor de transfuzii din ţară au fost încadraţi într-o grilă de salarizare superioară.
„Această măsură nu a fost aplicată şi ea există doar pe hârtie. Iar acum, aşa cum se anunţă, vor fi tăiate şi următoarele sporuri: de condiţii deosebite de muncă – 15%, de încordare psihică – 10%, de prevenţie –  11%, sporul de SIDA – 50% (pe care însă îl luau în mod curent doar două persoane) şi cel de stabilitate, care se acordă de două ori pe an şi este de aproximativ 400 de lei. De la 1 martie, angajaţilor Centrului de Transfuzii li s-a tăiat şi plata orelor suplimentare, deşi muncesc şi sâmbăta, şi duminica, precum şi în zilele de sărbătoare, la orice oră din noapte sau oriunde sunt solicitaţi pentru recoltare“, a precizat Corina Ionaşcu, secretar general SANITAS la Spitalul de Urgenţă Craiova. În plus, în fiecare lună, oamenii îşi primesc salariile cu întârziere chiar şi de o săptămână, iar în cazul în care aceste sporuri le vor fi tăiate, vor rămâne doar cu salariul de bază şi sporul de vechime, adică vor primi 700-800 de lei pe lună.

Un angajat munceşte cât patru

Pe lângă problemele salariale, angajaţii Centrului de Transfuzii Craiova sunt nemulţumiţi şi din cauza lipsei de personal a centrului, un asistent muncind zilnic cât patru. Pe lângă faptul că primesc salarii de mizerie, oamenii se consideră batjocoriţi de contabila unităţii şi nereprezentaţi aşa cum ar trebui de către directoarea Centrului. Contabila, Maria Hăbeanu, nu a fost în stare să prezinte protestatarilor documentele solicitate, dar nici să specifice sumele necesare alocării sporurilor salariale. Iniţial, aceasta a menţionat că suma este „infimă“, de doar 1.600 de lei pe lună, când, de fapt, suma necesară acordării sporurilor angajaţilor se ridică la 11.000 de lei, iar cu tot cu salarii şi viramente (contribuţiile către stat – n.r.), suma raportată, de exemplu, la luna iunie este de 66.686 de lei. În schimb, directoarea CRTS Craiova, auzind de protestul subordonaţilor, a venit din concediu să liniştească spiritele. Dacă, iniţial, aceasta s-a arătat iritată de protestul angajaţilor, după un timp s-a declarat de partea acestora şi a spus că va lupta pentru drepturile lor.

Se anunţă proteste ample

În ciuda disperării angajaţilor CRTS Craiova, o parte din aceştia, pe durata protestului, au recoltat sânge, au făcut analize şi au introdus în baza de date donatorii. Oamenii au declarat însă că au ajuns în pragul disperării. „Următoarea mişcare va fi una de solidaritate cu colegii de la Centrul de Transfuzii, cărora li se vor alătura toţi membrii Federaţiei Sindicatelor SANITAS din Dolj. Vom trece la proteste majore, vom ieşi chiar şi în stradă dacă este nevoie, vom lupta pentru drepturile acestor 33 de oameni“, a mai spus Corina Ionaşcu.
Fără munca angajaţilor CRTS Craiova, întreg sistemul sanitar doljean ar intra în colaps, deoarece nici o operaţie sau protezare nu ar putea fi făcută fără rezerve de sânge.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII