22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMeseria de jurnalist începe să moară

Meseria de jurnalist începe să moară

Jurnalistul-poet Mircea Dinescu a fost invitat de organizatorii celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional Studenţesc „Vară cu aromă studenţească“ de la Târgu Jiu la o dezbatere cu tema „Rolul presei în viaţa cotidiană“.
 
Studenţii prezenţi la dezbatere au aflat de la Mircea Dinescu informaţii despre presa din timpul regimului comunist. Jurnalistul-poet le-a povestit tinerilor veniţi din mai multe ţări ale Europei despre libertatea de exprimare, presa ca putere în stat şi despre societatea civilă românească. Mircea Dinescu a radiografiat presa contemporană, care, în opinia sa, este sufocată de „subiecte din sub-urban şi sub-monden“. „În perioada comunistă nu exista libertatea de exprimare pe care am dobândit-o mai târziu. Din păcate, nu am ştiut ce să facem cu libertatea presei, cu libertatea pe care o dobândiserăm. După ’89 am editat Academia Caţavencu, primul ziar din România în care libertatea era totală. Am folosit ca metode de exprimare armele din bancurile regimului comunist: satira şi ironia. Nu a fost uşor să construim o presă liberă în România, mai ales pentru că politicienii erau alergici la acest fel de a face presă. Pe atunci, lumea voia să citească, nu apăruseră încă ziarele şi televiziunile de consum“, a spus Dinescu.
Studenţii participanţi la întâlnire au discutat cu Mircea Dinescu, fiind interesaţi de opiniile acestuia. „Fără presă nu am avea atât de uşor acces la informaţii. Înainte de ’89 nu exista libertate, acum este, omul îşi poate spune părerea. Într-o societate democratică, presa poate fi puternică“, a afirmat Lucian Croitoru, student la Bucureşti.

Presă sufocată de sub-monden

Nemulţumit de perioada actuală, Mircea Dinescu le-a vorbit studenţilor despre caracteristicile presei din zilele noastre. Din radiografia acestuia nu au lipsit criticile aduse unor publicaţii care pun mare preţ pe subiectele de scandal: „Perioada romantică nu a durat mult. Tirajele ziarelor au scăzut considerabil. Acum, o bună parte din presa cotidiană este sufocată de sub-monden şi sub-urban. Există reviste triviale, publicaţii care au succes la public, dar care sunt odioase şi nu exprimă puterea presei. …Au reapărut forme mai subtile ale cenzurii, ne iluzionăm că presa este a patra putere în stat, dar eu cred că puterea nu poate fi ierarhizată. Se impun anumite linii politice de urmat. Şansa unui jurnalist de provincie de a supravieţui, dacă are ceva de spus, este să plece la Bucureşti. Mai ales în provincie există ziare finanţate de un partid politic sau altul. Meseria de jurnalist începe să moară. Ca să fii jurnalist, ai nevoie de vocaţie“, a spus Mircea Dinescu.
Discuţiile au avut loc într-o sală a Complexului Studenţesc „Debarcader“ al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din judeţul Gorj. Ieri a fost cea de-a patra zi de festival, Liga Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi“, principalul organizator, având programate şi pentru următoarele două zile dezbateri interesante pe diferite teme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII