Acasă Local Dolj Prichindeii de şase ani – în sacou, direct la şcoală

Prichindeii de şase ani – în sacou, direct la şcoală

Schimbări majore se anunţă în educaţie: bacalaureat fără sport, la doar trei materii, admitere la liceu în funcţie de media din anii de gimnaziu şi de nota obţinută la testul „european“, verificarea aptitudinilor de calculator, dar şi o ţinută corespunzătoare la şcoală.

Noul Cod al Educaţiei aduce schimbări semnificative în învăţământul preuniversitar românesc. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj îmbrăţişează noile schimbări aflate în acest moment la stadiul de propuneri şi aşteaptă forma finală a actului legislativ.

Grupa pregătitoare, obligatorie de la toamnă

Directorul de şcoală ar putea fi numit de Consiliul de Administraţie, care este format în proporţie de 50% din cadre didactice şi 50% din reprezentanţi ai consiliului local şi părinţi, conform proiectului de Cod al Educaţiei, care se discută zilele acestea cu sindicatele din învăţământ. În astfel de condiţii, primarul va avea un rol hotărâtor în numirea reprezentanţilor unităţilor şcolare, fie ele din mediul urban sau rural. O modificare extrem de importantă propusă este aceea ca învăţământul obligatoriu să aibă 11 clase, inclusiv grupa pregătitoare pentru şcoală, iar ministerul vrea să generalizeze învăţământul de 13 clase. Elevii care împlinesc şase ani în anul în care încep şcoala vor fi înscrişi în clasa I.

Adio, teză cu subiect unic

În ceea ce priveşte admiterea la liceu, noul Cod al Educaţiei prevede că media generală obţinută pe parcursul claselor V-VIII va avea o pondere de 50% din media finală, diferenţa de 50% fiind reprezentată de nota la un test structurat după un model european, care va înlocui tezele cu subiect unic. Testul, susţinut în scris, în semestrul al doilea din clasa a VIII-a, va evalua competenţele-cheie ale elevilor, prin întrebări din mai multe domenii. Şcolarii vor fi testaţi şi la finalizarea ciclului primar, însă nota nu va fi luată în considerare la admitere.

Bacalaureat fără sport

În ceea ce priveşte bacalaureatul, acesta va avea două etape. În primul rând, pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verifi­cări orale, competenţele de comunicare în limba română şi, după caz, în limba maternă. Apoi, elevii vor fi testaţi la o probă obligatorie corespunzătoare profilului, matematică sau istorie, şi la una la alegere, în funcţie de profil. La această ultimă probă, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege între chimie, fizică, biologie şi informatică, iar cei de la profil uman, între economie, geografie, logică, psihologie şi filosofie. Dacă, până acum, mii de elevi doljeni alegeau anual sportul ca disciplină de bacalaureat, din anul şcolar 2009-2010 nu va mai exista această posibilitate. Sportul a fost eliminat din lista probelor pe care elevii le puteau susţine în cadrul bacalaureatului.

58 de laptopuri pentru şcolile de la ţară

În cursul ultimului an de liceu însă, vor fi susţinute două examene de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne, aceste evaluări având caracter eliminatoriu. Pentru a pune în aplicare însă aceste prevederi, toate unităţile şcolare din mediul rural doljean ar trebui să dispună de calculatoare, dar şi de internet. Reprezentanţii ISJ Dolj ne-au asigurat că majoritatea şcolilor din mediul rural doljean dispun de aşa ceva. „Chiar luni am primit o veste foarte bună pentru şcolile din mediul rural din Dolj. 58 de laptopuri vor fi distribuite şcolilor de la sate, până pe 15 septembrie, prin programul «Învăţământul rural» finanţat de Guvernul României şi de Banca Mondială“, a menţionat Georgică-Florea Bercea, inspector general adjunct al ISJ Dolj.

În ţinută decentă şi fără telefon mobil

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au uitat să menţioneze în noul Cod al Educaţiei şi câteva precizări privind ţinuta obligatorie în unităţile de învăţământ. Astfel, elevii nu vor mai avea voie să vină la şcoală în „ţinute provocatoare“, fiind avertizaţi că nu vor avea acces nici măcar în curtea şcolii. De asemenea, îşi vor lua adio pe durata cursurilor de la telefonul mobil, care va fi interzis în unităţile de învăţământ. Propunerea se referă însă şi la vicii: alcool, tutun, droguri sau reviste pentru adulţi. „În ceea ce priveşte ţinuta elevilor, nu este o noutate, aceste puncte fiind precizate şi în regulamentele de organizare şi funcţionare a unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar. Este foarte bine însă ca aceste reguli să fie menţionate clar şi în noul Cod al Educaţiei, învăţământul românesc având nevoie de un sistem care să dureze minimum 10-15 ani“, a adăugat inspectorul general adjunct al ISJ Dolj.
Dacă, până acum, existau unităţi şcolare unde elevii îşi permiteau discuţii contradictorii cu profesorii, care nu de puţine ori degenerau în discuţii aprinse, din această toamnă elevii trebuie să ştie că pe toată durata cursurilor nu au voie să îşi jignească profesorii sau colegii, să se atingă de catalog, însă vor avea dreptul să conteste civilizat notele primite: vor putea să depună plângere împotriva profesorilor, în cazul în care se vor considera nedreptăţiţi sau discriminaţi. „Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În situaţia în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau reprezentantul său legal se poate adresa directorului unităţii şcolare, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna profesori de specialitate care nu predau la clasa respectivă“, se arată în proiectul de lege.

A absolvit Facultatea de Ştiințe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Filosofie Sociologie. Lucrează la Gazeta de Sud din 2004 în domeniul social, dar este şi realizatorul rubricii Infosocial la Radio Sud.
Exit mobile version