13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLucrări la Centrala Hidroelectrică Dumitra

Lucrări la Centrala Hidroelectrică Dumitra

Sistemul hidroenergetic se extinde cu noi capacităţi de producţie, pe râul Jiu fiind construite două centrale electrice şi o microhidrocentrală.
Muncitorii care lucrează la noua centrală hidroelectrică Dumitra de pe râul Jiu au străpuns ieri peretele ce desparte galeriile prin care va curge apa râului în următorii ani. Evenimentul a fost deosebit întrucât muncitorii au avut nevoie de o precizie maximă pentru a uni cele două tuneluri. Aceştia au început să sape cu mai mulţi ani în urmă în diferite zone din munte, astăzi urmând să realizeze străpungerea galeriei dintre fronturile de excavaţii în subteran Livezeni – Murga.
Conform reprezentanţilor societăţii, amenajarea Jiului pe sectorul Bumbeşti-Livezeni are ca scop construirea a două noi centrale electrice şi a unei microhidrocentrale, potenţialul producţiei de energie fiind estimat la peste 50 de MW. Hidroelectrica apreciază că, la sfârşitul lucrărilor din zona respectivă, cantitatea de energie pe care o va produce va fi mai mare cu 460 GW/an. Noua hidrocentrală va fi amplasată în zona defileului râului Jiu, între localităţile Aninoasa, judeţul Hunedoara, şi Bumbeşti-Jiu, judeţul Gorj. Această nouă amenajare va avea ca nucleu cele două centrale hidroelectrice: Dumitra, echipată cu trei grupuri, şi Bumbeşti, cu trei grupuri. Puterea totală instalată este de 52 MW, iar producţia de energie estimată pe an se ridică la 460 GWh. Proiectul tehnic al amenajării a fost elaborat de SC ISCE SA în ianuarie 2003, indicatorii tehnico-economici ai investiţiei fiind aprobaţi prin HGR nr. 10 din ianuarie 2003. Aportul de energie electrică în producţia Sucursalei Hidrocentrale Târgu Jiu va creşte cu 50%. Noile centrale vor fi dotate cu sisteme moderne de reglaj, iar impactul asupra mediului va fi mult diminuat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII