17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCerşetori de criză

Cerşetori de criză

Numărul cerşetorilor şi vagabonzilor depistaţi în judeţul Dolj a crescut simţitor de la începutul anului, poliţiştii depistând în şase luni de două ori mai multe astfel de persoane decât în întreg anul 2008.

Poliţiştii doljeni au stabilit că vagabonzii şi cerşetorii ajung pe străzi în primul rând din cauza stării materiale precare a familiilor lor. De asemenea, aproape toţi minorii care cerşesc în judeţul Dolj provin din familii dezorganizate, cei mai mulţi fiind în grija bunicilor. În cazul copiilor care au fost prinşi de poliţişti cerşind, de regulă, unul dintre părinţi este în închisoare. „Cele mai multe persoane depistate apelând la mila publicului sau vagabondând sunt copii care provin din familii dezorganizate, cu un singur părinte sau cu o situaţie financiară sub limita subzistenţei. În cazul adulţilor fără adăpost, aceştia sunt fie alcoolici, fie cu probleme psihice“, a declarat comisarul Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Poliţiştii doljeni au mai explicat că numărul cerşetorilor şi vagabonzilor depistaţi în primele şapte luni ale acestui an îl depăşeşte cu mult pe cel din 2008. Dacă, anul trecut, poliţiştii de la Ordine Publică au găsit pe străzi 342 de cerşetori şi vagabonzi, în 2009 au ridicat 533. Anul trecut au fost amendate 205 persoane pentru cerşetorie şi vagabondaj, iar anul acesta, 265, fiind întocmite nouă dosare penale în 2008 şi patru în 2009.
101 minori au fost predaţi familiilor sau aparţinătorilor legali anul acesta, faţă de 86 în 2008. De asemenea, în 2009, doi minori au fost internaţi în centrele de ocrotire din Craiova după ce au fost găsiţi cerşind pe străzi, faţă de şapte anul trecut.
Deşi numărul cerşetorilor şi vagabonzilor a crescut foarte mult anul acesta, poliţiştii doljeni au explicat că se poate şi mai rău, pentru că, până acum, nu s-au întors acasă persoanele plecate la cerşit în străinătate.

Ridicaţi şi de poliţiştii comunitari

Depistarea şi trimiterea acasă sau în centre speciale a cerşetorilor şi vagabonzilor intră şi în sarcina poliţiştilor comunitari. Constantin Petrescu, şeful Poliţiei Comunitare Craiova, a precizat că numai în acest an au fost efectuate 208 acţiuni pentru combaterea acestor fapte. În primele şapte luni din 2009, poliţiştii comunitari din municipiul Craiova au depistat pe străzi 132 de persoane care cerşeau sau vagabondau, dintre care 35 de minori au fost predaţi familiilor şi 15 internaţi în centrele de ocrotire. De asemenea, 13 bolnavi psihic care au fost găsiţi pe străzi au fost predaţi familiilor, iar alţi 18 au fost internaţi în spitalele de specialitate.
Statistica Poliţiei Comuni-tare Craiova arată, de asemenea, că numărul acestor persoane a crescut pe străzile din municipiu. În întreg anul 2008 au fost depistaţi 117 cerşetori şi vagabonzi, 28 de minori au fost predaţi familiilor şi 23 internaţi în centre speciale, fiind găsiţi pe străzi şi 23 de bolnavi psihic. Şi numărul sancţiunilor aplicate în primele şapte luni din 2009 (120) este mai mare faţă de cel de anul trecut (93).

Cerşetoria şi vagabondajul

Potrivit Codului Penal, cerşetoria este fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material. Vagabondajul este fapta persoanei care nu are locuinţă statornică şi nici mijloace de trai şi care, deşi are capacitate de a munci, nu exercită în mod obişnuit o ocupaţie sau profesie ori nu prestează nici o altă muncă pentru întreţinerea sa. Ambele sunt considerate infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la o lună la trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII