6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNe culegem morţii de pe şosele

Ne culegem morţii de pe şosele

Accidentele grave înregistrate în primele şase luni ale acestui an, 105 la număr, s-au soldat cu 35 de morţi, 83 de răniţi grav şi 28 de răniţi uşor, numărul victimelor fiind în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca şi în ultimii trei ani, şi anul acesta viteza excesivă a curmat cele mai multe vieţi pe drumurile din judeţul Dolj.

„În primele şase luni ale anului 2008, în judeţul Dolj au fost înregistrate 107 accidente grave, soldate cu 40 de morţi, 82 de răniţi grav şi 38 de răniţi uşor, iar în primele şase luni ale anului 2009 au fost înregistrate 105 accidente grave, soldate cu 35 de morţi, 83 de răniţi grav şi 28 de răniţi uşor“. Aceasta este o statistică întocmită de poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj, câteva numere înşirate pe două rânduri, dincolo de care nu au cum să răzbată dramele, durerea şi lacrimile provocate de aceste accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa copiii, părinţii, bunicii, soţii, soţiile, fraţii sau surorile unor persoane.
Conform celor precizate de poliţiştii doljeni, cele mai multe accidente grave au fost înregistrate pe drumurile naţionale care traversează judeţul, 34 în anul 2008 şi 39 anul acesta, soldate cu 21 de morţi, 24 de răniţi grav şi 18 răniţi uşor, respectiv 18 morţi, 27 de răniţi grav şi 21 de răniţi uşor.
Pe drumurile judeţene au fost înregistrate 20 de accidente grave soldate cu şapte morţi, 15 răniţi grav şi doi răniţi uşor, în primele şase luni ale anului 2009, iar în aceeaşi perioadă a lui 2008 au fost înregistrate 30 de accidente soldate cu 13 morţi, 20 de răniţi grav şi doi răniţi uşor. Restul până la 107, respectiv 105 evenimente rutiere grave, au fost înregistrate în municipii (cele mai multe în Craiova) şi pe drumuri comunale.

Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor rutiere

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, principalele cauze ale accidentelor produse în acest an în judeţul Dolj sunt, în ordine descrescătoare, viteza excesivă, traversarea neregulamentară şi imprudenţa în conducere. Conform statisticii întocmite de poliţiştii doljeni, cele mai multe accidente grave au fost înregistrate în partea a doua a zilei, între orele 14.00-22.00 fiind înregistrate 46% din numărul evenimentelor rutiere grave. În prima parte a zilei, adică în intervalul 6.00-14.00, a fost înregistrat un procent de 39% din numărul accidentelor, iar noaptea, între orele 22.00-6.00, a fost înregistrat un procent de 15%. Principalele tronsoane de drumuri pe care au fost înregistrate accidente grave de circulaţie sunt: Craiova – Filiaşi, pe DE 70, Craiova – Leu, tot pe DE 70, şi Craiova – Pieleşti, pe DN 65. Şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj a explicat că, în ciuda convingerii că DE 70 face cele mai multe victime, în acest an numărul accidentelor înregistrate pe acest drum naţional care străbate Doljul nu este îngrijorător. „Dacă ne referim la DE 70, care însumează 83 de kilometri în judeţul Dolj, în primele şase luni ale acestui an au fost înregistrate 14 accidente grave, ceea ce înseamnă, în medie, două accidente pe lună. Din punctul de vedere al Poliţiei Rutiere, au fost înregistrate mai puţine accidente pe acest sector de drum, însă acest lucru nu înseamnă că nu vom continua acţiunile preventive“, a precizat comisar-şef Stelian Nicolaescu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj.

Ultimele drame pe şosele

Numai în această lună, în Dolj, şi-au pierdut viaţa cinci persoane în urma accidentelor rutiere. Pe 9 iulie, în apropiere de comuna doljeană Coşoveni, pe DE 70, Mihail Filişan Oane, de 33 de ani, din Corabia-Olt, care conducea o autoutilitară Volkswagen, a efectuat o depăşire neregulamentară şi a intrat în coliziune frontală cu un BMW condus din sens invers de Florin Mîrşan, de 35 de ani, din Leu. După impact, BMW-ul a fost proiectat în două femei care se opriseră sub un pom, chiar în acea zonă. În urma accidentului, alte patru persoane, două din BMW şi două din autoutilitară au fost rănite. Una dintre femeile care se aflau întâmplător pe marginea străzii a decedat la spital.
Pe 15 iulie, pe DN 55 A, între oraşul Bechet şi comuna Ostroveni, Marcel Vlădescu, de 58 de ani, din Bechet, care conducea un motoscuter, a fost lovit în plin de o autoutilitară Peugeot, la volanul căreia se afla Marin Pican, de 43 de ani, din Dăbuleni. Vlădescu a decedat pe loc în urma impactului.
În dimineaţa zilei de 26 iulie, pe DJ 56, în afara localităţii Perişor, Ionuţ Petcu, de 19 ani, din comuna Desa, aflat la volanul unei autoutilitare, a adormit la volan şi a lovit din spate un vehicul cu tracţiune animală condus de Valentin Grozavu, de 52 de ani, din comuna Galiciuica, judeţul Dolj. În urma impactului, căruţaşul şi-a pierdut viaţa.
Ultimul accident mortal a fost înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, în comuna Bratovoieşti, satul Georocul Mare. Dorel Anghel, de 18 ani, din localitate, în timp ce conducea un motoscuter, din cauza neatenţiei în conducere şi a lipsei de îndemânare a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a fost proiectat într-un şanţ de pe marginea drumului comunal, decedând pe loc.

Accidente la nivel naţional

Conform datelor oferite de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în primele şase luni ale acestui an au fost înregistrate 4.123 de accidente grave, soldate cu 1.056 de morţi şi 3.696 de răniţi. În anul 2008 au fost constatate în toată ţara 10.242 de accidente, soldate cu 2.947 de morţi şi 9.072 de răniţi. Începând cu anul 2004, numărul accidentelor grave este în creştere, ca şi victimele acestora. În 2004 au fost înregistrate 6.707 accidente, în 2005 – 6.905, iar în 2006 – 6.745. Numărul evenimentelor rutiere grave a crescut la 8.203 în 2007, şi a ajuns la 10.242 în 2008. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII