11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApă neagră la robinet

Apă neagră la robinet

Mii de craioveni au avut la robinet în acest weekend apă cu nămol. Situaţia a fost provocată de unele „bâlbe“ deloc pardonabile ale Companiei de Apă „Oltenia“ şi CEZ Distribuţie. Faptul putea declanşa o serie de epidemii care se transmit cu uşurinţă prin apă.

Apă cu nămol, de asta au avut parte majoritatea craiovenilor la finalul săptămânii trecute. Mare le-a fost mirarea locatarilor din cartierele de blocuri ale Băniei, dar şi localnicilor de la case când au deschis sâmbătă sau ieri robinetele. Oamenii au văzut, cu stupoare, cum în loc de apă curge un fel de mâl cu miros de rugină şi pământ. Ore în şir, apa din aproape toată Craiova nu a putut fi folosită nici la bucătărie, nici măcar la baie. Cele mai afectate cartiere au fost Calea Bucureşti, Valea Roşie, Lăpuş, Rovine şi zona centrală.
Revoltaţi, craiovenii au înroşit firul de telefon de la dispeceratul Companiei de Apă „Oltenia“. În speranţa că vor găsi o rezolvare, au luat cu asalt şi punctele termice la care sunt arondaţi, dar au bătut şi la uşile asociaţiilor. Pentru că s-a petrecut la sfârşit de săptămână, când CAO are o singură echipă de intervenţie, situaţia a fost scăpată de sub control. Pentru că acestei probleme i s-au adăugat alte două avarii, puţine au fost locurile în care s-a intervenit pentru deschiderea unor vane şi golirea conductelor…  pe stradă. „Noi de vineri seară am început să avem probleme. Apa era neagră, plină de rugină şi nămol. Locatarii erau revoltaţi, au început să ţipe. Şi pe bună dreptate, căci la final de săptămână majoritatea sunt acasă, gătesc, spală. Aici locuiesc familii cu copii mici, sunt 460 de locatari. Sâmbătă au venit cei de la Compania de Apă şi au făcut aerisiri stradale, au dat drumul la apa plină cu pământ să curgă pe stradă, să nu mai ajungă la robinete“, a declarat Ion Ilie, administrator la Asociaţia nr. C3-C4 Putnei.
În Lăpuş şi Rovine, problemele au început de joi, când apa a fost ba oprită, ba pornită, situaţia continuând vineri şi sâmbătă. „Uitaţi ce apă am avut sâmbătă la robinet! Am vrut să-mi fac baie şi, când colo, nămol. Am lăsat să curgă două căzi şi tot nu s-a limpezit. Am oprit în sticlă pentru că vreau să merg cu ea la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului şi la Direcţia de Sănătate“, s-a plâns Florian Neacşu, locatar în blocul U8 din cartierul Lăpuş. Întâmplările sunt confirmate şi de administratorul asociaţiei de la blocul U8 Lăpuş, Anca Radu. Aceasta a spus că toată săptămâna trecută cartierul Lăpuş a avut probleme cu apa şi curentul electric, care au fost sistate zilnic pentru diferite perioade.

Răspunsul corect?

Ca şi cetăţenii Craiovei, am căutat şi noi un răspuns la furnizorul de apă al oraşului, Compania de Apă „Oltenia“. De ce a ajuns nămolul în reţeaua de furnizare a apei potabile a oraşului? Riscul de izbucnire a unor epidemii care se transmit cu uşurinţă prin apă este extrem de ridicat, mai ales în condiţii de temperaturi ridicate, în ciuda tehnologiilor sofisticate de tratare a acesteia. Directorul Companiei a dat asigurări că de această dată nu are nici o vină. „Această «minune» (nămolul – n.r.) a ajuns în apă deoarece CEZ a oprit furnizarea energiei electrice pe o perioadă foarte lungă. Staţia de la Făcăi a fost afectată de această pană de curent între orele 9.37 şi 21.40. În acest timp, pompele nu au mai mers, apa a intrat în conducte prin cădere liberă, iar când staţia a repornit, în apă au fost trase toate aceste murdării. Grav este că distribuitorul CEZ nu ne-a anunţat despre aceste avarii pe care le are şi care s-au repetat în ultimul timp, dar nu cu o durată aşa lungă ca acum. Am luat toate măsurile, adică am superclorinat apa, am avut laboratoare mobile de la Autoritatea de Sănătate Publică Dolj şi s-au efectuat permanent analize ale apei. În prezent (ieri – n.r.) nu mai sunt probleme. Cei care reclamă au fost probabil plecaţi şi, când deschid azi robinetul, apa aceea murdară, care a băltit în reţea, curge în bucătării sau băi“, a declarat Doru Buruiană, directorul CAO.
Acesta este însă contrazis de CEZ Distribuţie. „CEZ Distribuţie a derulat lucrări de revizie şi înlocuire la Staţia DIF – Staţia Podari – PT 292. Aceste lucrări, care au implicat întreruperi programate în alimentarea cu energie electrică a pompelor de apă din satul Făcăi, s-au desfăşurat cu acceptul Companiei de Apă «Oltenia» şi au fost anunţate în presa locală. În zilele de 29.07, 30.07 şi 31.07, CEZ Distribuţie a efectuat lucrări de înlocuire a separatorului de secţionare şi de revizie a întrerupătorului din staţie, afectând PT 292, care alimentează pompele de apă din satul Făcăi. Pentru efectuarea acestor lucrări, Serviciul Energetic al Companiei de Apă «Oltenia» a fost anterior notificat de CEZ Vânzare, Compania de Apă «Oltenia» dându-şi acceptul pentru derularea lucrărilor. De asemenea, lucrările din Staţia DIF – Staţia Podari cu posturile de transformare aferente sunt menţionate în programul de întreruperi în alimentarea cu energie electrică transmis către mass-media locale pentru săptămâna 27.07 – 2.08.2009“, a declarat Angelica Barbu, specialist comunicare şi relaţii publice la CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII