20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatronul CFR Cluj a fost trimis în judecată

Patronul CFR Cluj a fost trimis în judecată

Patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany, a fost trimis în judecată de DIICOT pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi şantaj, în legătură cu activitatea Trustului Gazeta, se arată într-un comunicat remis ieri.

Procurorii DIICOT au reţinut că, în perioada 2004 – 2006, Paszkany a susţinut financiar un grup infracţional, condus de Liviu Aurel Man, preşedintele Trustului Gazeta, prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţiilor aparţinând trustului, cunoscând componenţa grupului şi modul de operare, şi a folosit publicaţiile acestuia în interes personal sau al societăţilor sale, orchestrând şantajul exercitat de membrii grupului, respectiv pentru a determina societăţile concurente să facă sau nu anumite activităţi, să renunţe la participarea la licitaţii sau să încheie contracte cu scopul de a obţine foloase materiale în scop ilicit.
În plus, în perioada ianuarie – noiembrie 2006, patronul CFR Cluj a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicaţiilor Trustului Gazeta la adresa părţii vătămate Iulian Dascălu, reprezentantul IULIUS GRUP IAŞI, pe care a şi constrâns-o prin ameninţări să-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 de euro, o suprafaţă de teren de 13.974 mp situată în municipiul Cluj-Napoca, a cărei valoare de circulaţie era de 400.000 de euro.
În perioada 2004 – 2006, Paszkany a virat societăţilor aparţinând lui Liviu Aurel Man diverse sume de bani, sub pretextul finanţării ziarului, pentru înfiinţarea de noi publicaţii. De asemenea, i-a închiriat la preţuri modice mai multe birouri pentru a asigura spaţiul necesar desfăşurării activităţii trustului de presă. Potrivit procurorilor, patronul CFR Cluj a finanţat deschiderea ziarului Gazeta de Bucureşti, discuţiile purtate în mediul jurnalistic avansând suma de 200.000-300.000 de euro.

Obţinerea prin şantaj a unor contracte de publicitate

Pe parcursul anchetei penale, mai mulţi martori au declarat că era de notorietate în mediul jurnalistic faptul că Paszkany finanţa publicaţiile Trustului Gazeta, pentru a se folosi de acestea în promovarea afacerilor sale şi compromiterea celor care îi făceau concurenţă prin declanşarea unor campanii de presă tendenţioase şi negative împotriva acestora.
Sprijinirea financiară şi logistică a grupului a fost făcută de Paszkany în mod interesat, pentru a proteja imaginea sa şi a firmelor pe care le conducea. Pe de altă parte, în situaţiile în care interesele personale sau ale societăţilor sale o cereau, Paszkany a folosit, prin intermediul lui Liviu Man, toate publicaţiile trustului în scopul creării unei imagini negative, tendenţioase asupra unor persoane fizice sau juridice cu interese contrare acestuia.
Prin rechizitoriul din 19 ianuarie 2007, în dosarul nr.403D/P/2006 s-a dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Aurel Man, Aurelian Grama, Călin Dan Pârcălab, Aurel Mureşan, Dorel Alexandru Vidican, a Ancăi Elena Cocuţ, Adrian Avarvarei şi Onac Memoranda Suppllexa. Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, în cursul anului 2002, Liviu Aurel Man, Grama şi Pârcălab au înfiinţat săptămânalele Gazeta de Cluj, Ziarul de Mureş, respectiv Gazeta de Maramureş. Sumele necesare editării şi publicării fiecărui ziar, de circa 20.000 de lei pe lună, au fost atrase, în principal, prin încheierea unor contracte de publicitate. Unele dintre contracte au fost încheiate prin şantajarea unor persoane vătămate.
În anul 2004, precizează procurorii, Liviu Man, Aurelian Grama şi Călin Dan Pârcălab au pus bazele unui grup infracţional organizat, cu scopul de a obţine, prin şantaj, a unor contracte de publicitate.
În concluzie, sprijinirea grupului infracţional s-a realizat de către Paszkany prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţiilor aparţinând Trustului Gazeta şi prin asigurarea spaţiului necesar desfăşurării activităţii editoriale.
Potrivit procurorilor, cei trei inculpaţi au comis acte de şantaj şi anterior anului 2004. Aceştia şi-au dat seama că, folosind puterea presei, există posibilitatea obţinerii unor mari sume de bani, într-un timp scurt, cu eforturi şi riscuri minime, prin şantajarea unor persoane. Odată cu obţinerea primelor câştiguri, aceştia au realizat că profiturile pot fi mult mai mari dacă acţionează în mod organizat, pe un teritoriu cât mai larg. Acţionând în mod concertat, grupul a urmărit să-şi extindă activitatea în mai multe judeţe ale ţării, pentru a avea acces la „marea publicitate“. Dosarul lui Paszkany a fost înaintat Tribunalului Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS