5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSclavie la măsline

Sclavie la măsline

Un calafetean de 42 de ani, împreună cu cei doi fii ai săi, de 18 şi 20 de ani, au fost trimişi vineri în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, sub acuzaţia de trafic de persoane, pentru că au dus mai mulţi doljeni în Spania, unde i-ar fi exploatat prin muncă.

Aşa cum a fost reţinută de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), povestea începe în septembrie 2007, când, pretextând că are un văr în Spania, care l-ar putea ajuta la găsirea unor slujbe bine plătite, calafeteanul Marin Truşcă a pornit să caute prin comunele din sudul Doljului persoane dispuse să meargă la muncă în acea ţară. Ţinta lui erau oamenii săraci şi fără studii, cărora le promitea câştiguri nesperate din munca în agricultură în Spania. Aşa a dat peste fraţii Florin şi Aurel M., din comuna Rast, respectiv Victor T. şi Gheorghe B., din Ciupercenii Noi.
Înainte de plecare – după cum se arată în rechizitoriul procurorilor – Truşcă se înţelesese cu cei doi fraţi din Rast să le plătească drumul şi un salariu lunar de 1.000 de lei de persoană, urmând totodată să mai suporte contravaloarea mâncării şi a ţigărilor pentru aceştia. Şi cazarea trebuia asigurată tot de Truşcă, într-un imobil pe care acesta spunea că l-a închiriat în Spania. Oferta li se păruse avantajoasă celor doi, care plănuiseră deja să-şi renoveze casa cu banii pe care i-ar fi câştigat în câteva luni. Într-un mod similar, Truşcă i-ar fi convins şi pe cei doi bărbaţi din Ciuperceni, cărora le promisese însă câte 60 de euro pe zi.

„Casa“ din Spania, baracă din saci şi lemne

Zis şi făcut, Truşcă le-a luat celor patru actele de identitate, în vederea procurării biletelor de călătorie, apoi, câteva zile mai târziu, au pornit la drum. De la Calafat i-a dus cu trenul la Craiova, apoi cu un autocar către Spania. Aşa cum le-a promis, le-a asigurat transportul şi mâncarea până la destinaţie. Punctul final al călătoriei a fost Sevilla, de unde doljenii au fost preluaţi de un microbuz şi conduşi la o tabără improvizată pe un câmp de la marginea oraşului. Condiţiile de acolo erau însă departe de aşteptări.
Aşa-zisul „imobil închiriat în Spania“ era, de fapt, o baracă pe câmp, din scânduri şi saci, improvizată de Florin şi Sorin, cei doi fii ai lui Truşcă, pentru cazarea muncitorilor aduşi din România de tatăl lor.
Încă de a doua zi, doljenii racolaţi de Truşcă au ieşit la muncă, la cules de măsline, urmând ca toţi banii câştigaţi de cei patru să fie încasaţi direct de calafetean de la angajatorul spaniol. Deşi în ţară se înţeleseseră pe o normă de trei coşuri pe zi de persoană, în Spania cei patru au fost puşi să culeagă 20 de coşuri de persoană. În caz contrar, îi aştepta bătaia din partea lui Truşcă şi a fiilor lui, după cum au precizat procurorii în actul de trimitere în judecată.

La cerşit pentru alţii

Grupul s-a mutat în mai multe zone, însă condiţiile de muncă şi cazare şi masă nu erau deloc mai bune. Cât despre hrană, familia Truşcă le-a asigurat o vreme muncitorilor doljeni mâncare de la supermarket. Apoi, drept sancţiune că nu-şi făceau norma, cei patru au fost trimişi să-şi găsească prin tomberoanele de gunoi mâncare, dar şi haine, saltele şi pături pentru a-şi amenaja locuinţele improvizate. În oraşul Montoro, cei patru au fost obligaţi să cerşească lângă un supermarket, banii adunaţi din mila trecătorilor fiind însuşiţi tot de familia Truşcă.
Cei doi fraţi din Rast au reuşit la un moment dat să fugă. Truşcă şi fiii i-au găsit însă şi i-au adus înapoi cu forţa, spunându-le că trebuie să mai muncească patru luni pentru a-şi achita datoria.
După vreo două luni, Victor T. a reuşit să fugă, ajutat de nişte rude, apoi s-a întors în ţară. Luându-i exemplul, şi cei doi fraţi din Rast au fugit, întorcându-se acasă fără nici un ban din suma pe care speraseră să o câştige. Doar Gheorghe B. a mai rămas, dar şi el a scăpat până la urmă de sub controlul celor trei calafeteni.

Acuzaţii se consideră nevinovaţi

Anchetaţi de DIICOT Craiova, Marin Truşcă şi cei doi fii ai săi, Florin şi Sorin, au negat toate acuzaţiile care le-au fost aduse de doljenii pe care îi duseseră la muncă în Spania.
„Inculpatul i-a recrutat, în ţară, sub promisiunea mincinoasă a găsirii unor locuri de muncă ce le va permite câştiguri substanţiale, condiţii bune de cazare şi masă, iar, odată ajunşi în Spania, împreună cu fiii săi, i-a exploatat punându-i să muncească în condiţii grele sau să cerşească în folosul său, cazându-i în condiţii improprii şi neasigurându-le hrana. Acest lucru s-a realizat atât prin reţinerea actelor de identitate, cât şi prin folosirea ameninţărilor şi violenţei fizice“, au reţinut procurorii în actul de trimitere în judecată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII