APAREGIO Ţicleni cumpără apă în pierdere

Autori


APAREGIO Ţicleni nu mai poate opri „hemoragia“ pierderilor. Lunar, cumpără apă în valoare 55.000 de lei de la PETROM şi abia reuşeşte să vândă de doar 10.000 – 15.000 de lei, diferenţa reprezentând pierderi din cauza instalaţiilor defecte.  

APAREGIO furnizează servicii de apă şi canalizare în Târgu Jiu, Bumbeşti Jiu, Motru, Ţicleni şi Târgu Cărbuneşti. Probleme foarte mari în ceea ce priveşte pierderile din reţeaua de apă se înregistrează la Ţicleni. Aici, reţeaua de alimentare cu apă a oraşului a fost preluată, prin protocol, de la PETROM, începând cu 1 aprilie 2009. La vremea respectivă, conducerea Consiliului Judeţean, APAREGIO şi autorităţile locale din Ţicleni au convenit ca PETROM, care a rămas în continuare deţinătorul puţurilor din care sunt alimentate gospodăriile, blocurile şi agenţii economici din Ţicleni, să factureze, timp de trei luni, doar o parte din apa livrată. Astfel, în prima lună a fost facturată 10% din apa cumpărată de APAREGIO, în luna a doua – 15%, iar în cea de-a treia – 20%, după care prestatorul de servicii s-a obligat să achite integral apa furnizată din forajele PETROM. S-a ajuns, din cauza reţelei de apă defecte, ca APAREGIO să plătească lunar apă de 55.000 de lei, pentru ca, în final, să poată vinde în valoare de maximum 15.000 de lei, restul pierzându-se prin ţevile şi conductele fisurate.

Numai investiţiile pot opri pierderile

Ion Popescu, directorul APAREGIO, a declarat că autorităţile din judeţ au fost nevoite să preia reţeaua de apă construită cu ani în urmă de către PETROM, pentru ca populaţia oraşului să beneficieze în continuare de apă potabilă şi menajeră. Reţeaua are însă nevoie urgentă de reparaţii pentru a stopa pierderile. „Este o situaţie deosebită la Ţicleni, unde se înregistrează pierderi foarte mari. APAREGIO a preluat reţeaua de apă de la PETROM, însă apa o cumpără în continuare de la această societate pentru că ei deţin forajele. Reţeaua pentru oraş trebuie reparată, pentru că o cantitate mare de apă se pierde. Lunar, se plăteşte către PETROM suma de 55.000 de lei pentru apă, iar APAREGIO vinde de 10.000-15.000 de lei. Diferenţa o reprezintă pierderi, din cauza reţelei care trebuie reabilitată. Autorităţile au fost puse în faţa faptului împlinit când au preluat această reţea, întrucât populaţia risca să rămână fără apă, iar PETROM nu mai dorea să o administreze, pentru că nimeni nu plătea apa. Şi la Cărbuneşti sunt pierderi, dar mai mici. La Bumbeşti Jiu suntem pe linia de plutire, iar la Motru, când pe plus, când pe pierdere. Per ansamblu, APAREGIO iese pe zero. La Ţicleni, reabilitarea reţelei de apă, canal şi staţie de epurare ne costă 5,9 milioane de euro“, a declarat Ion Popescu, directorul APAREGIO.

Preţul apei va creşte progresiv


Conducerea APAREGIO şi-a propus ca în maximum cinci ani prestatorul de servicii să meargă pe profit şi să vândă apa la un tarif unic în toate cele cinci oraşe unde are beneficiari. În prezent, cel mai ieftin metru cub apă este la Târgu Jiu, respectiv 1,07 lei, fără TVA, datorită surselor de alimentare numeroase, dar şi apropiate de municipiu. La Ţicleni însă, APAREGIO vinde metrul cub de apă cu 2,19 lei, iar la Târgu Cărbuneşti, metrul cub de apă costă 2,24 de lei. După cum a precizat directorul APAREGIO, Ion Popescu, preţul apei va creşte progresiv până la 4,32 lei pe metru cub, preţ unic pentru cele cinci localităţi. Potrivit aceleiaşi surse, preţul de 4,32 lei, adică puţin peste un euro la cursul de schimb actual, va reflecta servicii de furnizare a apei potabile, canalizate şi epurate. La Ţicleni, de exemplu, pe lângă reabilitarea reţelei de apă este necesară şi construcţia unui sistem nou de canalizare. APAREGIO intenţionează să reabiliteze reţele de apă şi canalizare din zonele amintite cu fonduri europene.

Şi cu pierderi, şi fără apă

Sâmbătă după-amiază, locuitorii oraşului Ţicleni au rămas fără apă. În jurul orei 18.00, apa s-a înterupt din cauză că toată apa care trebuia să ajungă la locatari a ajuns în piscina unui complex turistic inaugurat sâmbătă seară. Din păcate, hotelul nu a fost deocamdată contorizat, astfel că nu se ştie cine va plăti apa în valoare de 7.500 de lei, care a umplut piscina.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Dan RO-tariu said:

    Iata cum Petrom a fost vandut fara cap de catre stat, cu tot cu forajele de apa! Acum cumparam apa romaneasca de la straini. Nu e singura apa romaneasca vanduta de straini. Ei cat dau pe apa cei de la Petrom care cer 55.000 lei? ZERO LEI SAU pana intr-o mie?! De aceia toate sunt scumpe pentru ca patronii fie ei austrieci sau greci umfla preturile!

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 27 iulie 2009

Actualitate

» Dolj: Împuşcat în picior pentru că l-a muşcat pe poliţist
» Ioan Vigaru, noul preşedinte al Camerei de Comerţ Dolj
» Apelul lui Mavrichie, amânat până în septembrie
» Tir răsturnat pe Drumul European 70
» Sănătate mintală pentru deţinuţi
» Suplinire cu emoţii
» Câinii fără stăpân din Târgu Jiu, protejaţi de o finlandeză
» Zeci de locuri neocupate la seral sau fără frecvenţă
» „Prima Casă“ se scumpeşte pe fondul declaraţiilor
» Moştenirea Brâncovenilor
» Caraş Severin: Primărie sub cerul liber
» Insuliţa de pe Jiu va fi amenajată
» Scad dobânzile, dar nu pentru toţi
» Peştera Polovragi, vizitată de 13.000 de turişti
» Coiculescu nu are voie să părăsească municipiul Târgu Jiu
» Bani europeni pentru pescuit
» Târgu Jiu: 650.000 de lei pentru sistemele de energie solară
» Ministrul Sârbu, forţat să taie nodul gordian de la APIA Dolj
» Poliţiştii doljeni, impotenţi la botul calului
» Vasile Şeicaru şi Nicu Alifantis, la Festivalul „Poarta Sărutului“
» Olt: Proiecte în aşteptare

Local

» Flăcările din subteran s-au extins
» Stupizii curăţeniei
» Sclavie la măsline
» APAREGIO Ţicleni cumpără apă în pierdere
» Consilierii, îndemnaţi să se retragă de la Universitatea Craiova

Dolj

» Băsescu la Dăbuleni: Nu vă lăsaţi păcăliţi de politicieni

Gorj

» Peste 300 de oameni, pe urmele copilului dispărut în Parâng

Sport

» Un milion de euro, gaură la Pandurii?
» Colţul cititorului nervos
» Mititelu, atac la Bornescu şi Copos
» Universitatea joacă feste
» Scurte ştiri
» FINA a interzis poliuretanul
» Garate a surprins
» Aradul ajută canotajul
» Olaru a ratat trofeul
» Felipe Massa a fentat moartea

Bani & Afaceri

» Urgenţă pe breteaua de sud
» Trecerea de la şcoală la locul de muncă

Magazin

» HOROSCOP
» Scurte ştiri
» Mişcare de reciclare, în ritmuri ameţitoare
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Un primar în uniformă nazistă

Top