10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoţii Slotea, scoşi nevinovaţi

Soţii Slotea, scoşi nevinovaţi

Tribunalul Dolj nu se dezminte. După fix o săptămână de la „spălarea de păcate“ a lui dom’ Costel, aceeaşi instanţă a decis vineri, la ora 15.00, cu doar câteva minute înainte de a intra în vacanţa judecătorească, să-i achite pe soţii Slotea, acuzaţi pentru o restituire de TVA de aproximativ un milion de euro.

„În fiecare vineri, o nouă achitare“ pare să fie noua deviză a Tribunalului Dolj. Pe 10 iulie, după ora prânzului, această instanţă l-a achitat pe fostul lider doljean al PNL, ulterior PD-L, Constantin Iancu, acuzat de constituire de grup criminal organizat şi sechestrare de persoane. O săptămână mai târziu, pe 17 iulie, cam pe la ora 15.00, tot Tribunalul Dolj a decis achitarea tuturor celor trei inculpaţi din alt dosar celebru.
Soţii Ion şi Naziana Slotea şi contabila lor, Daciana Georgeta Brainaş, fuseseră trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Craiova pentru un şir de restituiri ilegale de TVA, ce totalizează peste 3,2 milioane de lei. Din schema descâlcită de poliţişti şi procurori nu lipseau nume celebre, precum Fulguţă, Tino Dumitraşcu (juristul fraţilor Mihăilescu) sau Ion Marin, patronul firmei vâlcene RARORA.

Casă scumpită de… 190 de ori

Prima afacere aducătoare de bani de la buget pentru familia Slotea s-a încheiat pe 17 iulie 2001, când craioveanca Izlăzeanca Ionescu (mama lui Stelică Dragavei) i-a vândut lui Marian Niţoiu o casă, contra sumei de 50.000 de lei. Niţoiu l-a împuternicit pe Ion Slotea să vândă mai departe locuinţa, iar acesta a dat-o, pe 28 februarie 2002, chiar firmei lui – SC BOTAFOGO SRL – contra sumei enorme de… 7.986.000 de lei.
Pentru că nu putea să figureze atât la vânzător, cât şi la cumpărător, Slotea îl împuternicise să semneze contractul, din partea firmei lui, pe Tinel (Tino) Dumitraşcu, juristul cunoscuţilor fraţi Mihăilescu, oameni de afaceri din Craiova. Şase luni mai târziu, pe 30 august 2002, BOTAFOGO, firma lui Ion Slotea, a vândut casa către SC TEMI INTERNAŢIONAL, firma Nazianei Slotea. Preţul tranzacţiei: 9.503.340 de lei.
 
Profit pentru Fulguţă: 4.200%
 
A doua latură a afacerii vizează două terenuri din comuna doljeană Pieleşti, cumpărate pe 6 iunie 2002 de Filoti Ilie Silvian, zis Fulguţă, de la proprietarii lor din localitatea menţionată, contra sumei de 50.500 de lei. Pe 28 februarie 2002, în aceeaşi zi în care firma BOTAFOGO cumpăra casa de la Slotea, achiziţiona şi terenurile de la Fulguţă. Preţul, din nou umflat peste măsură: 2.123.269,2 lei. Pe 30 august 2002, în aceeaşi zi în care TEMI INTERNAŢIONAL, firma Nazianei Slotea, cumpăra casa de la societatea soţului, lua şi cele două terenuri, la preţul de 3.345.940 de lei. Pentru tranzacţia totală, care depăşeşte 12,8 milioane de lei, TEMI INTERNAŢIONAL solicita, prin Naziana Slotea, o rambursare de TVA de 2,05 milioane de lei. După o verificare de formă, DGFP Dolj a acordat rambursarea ilegală de TVA, virând banii pe 23 şi 30 octombrie 2002 în contul firmei TEMI INTERNAŢIONAL.

„Tun“ cu ţeavă de 2,5 milioane

„Pentru că nu le-au ajuns cele 20 de miliarde (lei vechi – n.r.) luate la prima returnare de TVA, membrii acestei bande au pus la cale obţinerea unei noi returnări ilegale“, susţinea cu patru ani în urmă, în momentul arestării soţilor Slotea, şeful de atunci al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, Gheorghe Bică.
Totul a început cu achiziţionarea de către Ion Slotea a unui teren deţinut de Viorel Florea în comuna Pieleşti. Tranzacţia s-a efectuat contra sumei de 10.000 de lei pe 29 noiembrie 2002. În aceeaşi zi, soţii Slotea înfiinţau, direct sau prin interpuşi, cinci firme, prin care să-şi deruleze tranzacţiile. Nouă zile mai târziu, pe 6 decembrie 2002, acelaşi teren a fost vândut cu… trei milioane de lei către SC HACIENDA SRL (firma înfiinţată pe 29 noiembrie 2002). După alte 12 zile, terenul a fost vândut către SC MIRIAM SRL a Nazianei Slotea, dar cu 3,808 milioane de lei.
În paralel era pusă la punct altă afacere. Ion Slotea vindea, prin firma sa SC COINGRA SRL, către societatea soţiei lui, SC MIRIAM, o cantitate imensă de ţevi metalice, în sumă de peste 2,5 milioane de lei. Ţeava exista însă doar în acte. În urma celor două tranzacţii, SC MIRIAM SRL a solicitat o restituire de TVA de circa 1,2 milioane de lei, pe care DGFP i-a şi aprobat-o, virându-i banii în două tranşe: în decembrie 2002 şi martie 2003.

Achitaţi pentru altă infracţiune

După un proces de trei ani şi jumătate, judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj a decis. Vineri după-amiază, i-a declarat nevinovaţi pe soţii Slotea şi pe contabila Brainaş.
Prin sentinţa nr. 365 din 17 iulie 2009, magistratul a dispus mai întâi schimbarea încadrării juridice din înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în fapta prevăzută de art. 36 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adăugată, care prevede: „Determinarea, cu rea-credinţă, de către persoane impozabile a sumei taxei pe valoarea adăugată de rambursat şi obţinerea nelegală, în acest fel, a unor sume de bani de la organele fiscale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la şapte ani“. Apoi, în virtutea noii încadrări juridice, a dispus achitarea celor trei, în baza art. 10 lit. d din Codul de Procedură Penală, considerând că „faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii“. Printr-o asemenea sentinţă, judecătorul nu a făcut altceva decât să consfinţească normalitatea afacerilor derulate între protagoniştii amintiţi mai sus, în ciuda preţurilor umflate de zeci sau sute de ori în numai câteva zile.
Luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, în urma consultării cu conducerea Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, a declarat deja apel împotriva sentinţei de vineri.

Posibile despăgubiri

Dacă instanţele de apel şi recurs vor menţine soluţia, statul român nu numai că nu-şi va mai recupera cele 3,2 milioane de lei din restituirile de TVA considerate ilegale, ci ar putea fi obligat la despăgubiri consistente faţă de cei trei inculpaţi, pentru perioada cât s-au aflat în spatele gratiilor. Soţii Ion şi Naziana Slotea au fost arestaţi preventiv în perioada 8 decembrie 2005 – 14 martie 2007, iar Georgeta Brainaş s-a aflat în arest între 8 decembrie 2005 şi 28 iulie 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII