10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTratament revoluţionar pentru cancerul de prostată

Tratament revoluţionar pentru cancerul de prostată

O metodă revoluţionară de tratare a cancerului de prostată a ajuns şi la Craiova. Din păcate, tratamentul care foloseşte ultrasunete nu este accesibil românilor de rând, din cauza costurilor foarte ridicate.

O echipă de medici englezi şi români a efectuat sâmbătă şi duminică, la Craiova, cinci tratamente medicale demonstrative în premieră în ţara noastră. Este vorba de distrugerea cancerului de prostată cu ajutorul ultrasunetelor. Specialiştii au folosit pentru aceasta un aparat performant denumit Sonablate 500, generator de ultrasunete focalizate de intensitate înaltă, care distrug ţesutul canceros prin supraîncălzirea acestuia. Noua tehnică de tratare a cancerului de prostată (HIFU) este folosită cu succes în Europa, Asia şi America.

Ultrasunetele înlocuiesc bisturiul

Spre deosebire de procedurile tradiţionale – intervenţia chirurgicală şi radioterapia – HIFU este o metodă neinvazivă, riscul de producere a unor efecte secundare fiind mult mai mic, susţin specialiştii prezenţi la demonstraţie. Aceştia spun că noua metodă are o mai mare eficienţă în distrugerea ţesuturilor canceroase, iar efectele secundare sunt mai rare. Cu alte cuvinte, tratamentul nu afectează ţesuturile înconjurătoare, aşa cum se întâmplă adesea în urma operaţiei sau a radioterapiei, astfel că pacientul îşi păstrează continenţa urinară şi funcţiile erectilă şi orgasmică.
„Aparatul are o sondă care se introduce în rectul pacientului aflat sub anestezie generală. Prin această sondă, ultrasunetele creează o temperatură în ţesuturile focalizate de până la 90 de grade Celsius, în timp foarte scurt, de una până la trei secunde, suficient pentru arderea ţesutului canceros, fără a afecta zonele adiacente. Tratamentul durează în medie două-trei ore şi permite expunerea repetată a pacienţilor“, susţine Radu Pintea, reprezentantul DTL Medical.

Un tratament costă 5.000 de euro

Tratamentele demonstrative au fost efectuate de dr. Manu Nair, chirurg urolog la Spitalul Birmingham Heartlands, Marea Britanie, şi de Victor Griffin, specialistul pentru aplicaţii clinice în Europa al Misonix Inc., SUA, care efectuaseră anterior mii de astfel de tratamente în străinătate. Prezentarea noii tehnici de tratament a avut loc la Centrul Medical „Irina“ din Craiova, în prezenţa unor medici specialişti urologi din Craiova, Constanţa, Bucureşti, Timişoara.
Echipamentul Sonablate va fi testat în următoarele trei luni în Timişoara, Constanţa şi în oraşe din Bulgaria.
Din păcate, centrele medicale din România sunt prea sărace pentru a avea un astfel de aparat care costă 500.000 de euro. Totuşi, firma distribuitoare este dispusă să închirieze aparatul dacă va fi solicitat. Chiar şi aşa, numărul solicitărilor ar putea să fie foarte mic, în condiţiile în care costul unei intervenţii ajunge la aproximativ 5.000 de euro şi trebuie suportat de pacient.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII