11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLipscanii, la renovare

Lipscanii, la renovare

Revitalizarea Lipscanilor Craiovei a prins podiumul urgenţelor primăriei, care este gata să dea bani grei pentru studii şi proiecte, deşi nu are sursă de finanţare a execuţiei.

Primăria Craiova mai rupe două milioane de lei pentru studii şi proiecte ale unor obiective pentru care încă nu există sursă de finanţare. După cererea de oferte pentru documentaţiile tehnice ale celor două pasaje din centrul Băniei, municipalitatea trage tare pe revitalizarea centrului istoric al oraşului – zona delimitată de străzile Olteţ şi A.I. Cuza la nord, strada Arieş la est, strada Nicolăescu Plopşor la vest şi de străzile Eugeniu Carada şi Mihail Kogălniceanu la sud.
Primăria a publicat anunţul de participare la licitaţia pentru întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, ofertele urmând să fie deschise pe 10 august. „Este vorba de un proiect-pilot prin care să punem în valoare potenţialul cultural şi istoric din centrul Craiovei“, a spus arhitectul-şef al oraşului, Mircea Diaconescu.
Ca proiect de finanţare, revitalizarea centrului istoric este inclusă în planul integrat de dezvoltare a Zonei Metropolitane, însă, date fiind dificultăţile legate de proprietatea unor imobile cărora primăria vrea să le redea vechile funcţiuni, este posibil ca obiectivul să fie tratat în două etape. În prima fază se vor avea în vedere infrastructura, mobilierul şi spaţiile verzi, iar apoi, în funcţie şi de specificaţiile specialiştilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, amenajarea faţadelor clădirilor.
Potrivit arhitecţilor care au elaborat planul urbanistic zonal al Lipscanilor, pentru creşterea valorii architectural-istorice este nevoie de transformări radicale. Din cauza funcţiunilor dezvoltate în ultimele decenii, Lipscanii sunt departe de ceea ce erau odată: nucleu arhitectonic şi istoric. După renovare este obligatoriu, precizează specialiştii, să se interzică în zonă accesul autovehiculelor, amplasarea de construcţii provizorii, comerţul haotic, vopsirea faţadelor etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII