6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnşelăciuni prin SMS

Înşelăciuni prin SMS

„Felicitări, aţi câştigat un BMW!“, te anunţă un SMS primit pe telefonul mobil. Daţi crezare unui asemenea mesaj? Dacă da, aveţi 99% şanse să fiţi păcăliţi de nişte puşcăriaşi.

Pare incredibil, dar e adevărat: înşelăciunea cu câştiguri ipotetice, care vi se oferă doar dacă încărcaţi cartele telefonice ori trimiteţi bani într-un cont, mai ţine. Îi cad pradă doljeni din toate categoriile sociale, de la agricultori şi femei de serviciu până la ingineri, medici şi chiar… poliţişti.

Ofertă cu dedicaţie

De multe ori, „atacul“ începe cu un telefon prealabil, de genul: „Suntem de la firma de telefonie mobilă X şi dorim să vă anunţăm că vă vom suspenda telefonul întrucât nu aţi achitat ultima factură telefonică“. Apelul vine fie de pe un număr ascuns, fie de pe un număr de telefon obişnuit, de zece cifre, semne clare că este vorba de o înşelăciune, întrucât companiile de telefonie îşi apelează întotdeauna clienţii de pe numere scurte, de trei sau patru cifre.
Încercând de zeci sau sute de ori, escrocii găsesc până la urmă câte un individ credul. Speriat, omul încearcă să-l convingă pe interlocutorul necunoscut că şi-a plătit factura, comunicându-i – „pentru verificări“ – cu prea mare uşurinţă numele şi adresa, seria şi numărul actului de identitate ori codul numeric personal.
Alţii susţin că au informaţiile privind identitatea clientului trecute greşit în „baza de date“, iar victimele le spun că nu sunt corecte şi le dau pe cele reale. Intrând în posesia datelor de identitate, escrocilor le e apoi mai uşor să se facă crezuţi de potenţialele victime, pentru că un SMS care conţine datele tale de identitate sau un apel primit de la o persoană care ştie precis cui i se adresează este greu să nu fie luat în seamă.

Tentaţii prin telefon

Cu sau fără datele de identitate ale victimelor, aceştia trimit apoi SMS-uri. Ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi, vă prezentăm câteva exemple de astfel de mesaje, descoperite de poliţie chiar pe telefonul mobil al unuia care se ocupa cu asemenea ţepe: „Felicitări! În urma extragerii ALTEX 2009 aţi câştigat un telefon mobil Nokia N95 şi 5.000 de euro. Pentru detalii, contactaţi un operator la numărul de telefon…“. Un SMS aproape identic, dar la fel de fals, folosit de acelaşi individ, anunţa câştigarea unui premiu similar la extragerea FLANCO 2009.
Alt tip de mesaj vine, chipurile, de la compania de telefonie mobilă, având un text de genul: „Pentru că sunteţi un bun platnic, aţi fost desemnat de compania noastră de telefonie mobilă drept câştigător al unui premiu consistent“.
Printre câştigurile ipotetice se găsesc tot felul de oferte tentante, de la autoturisme şi electronice până la minute gratuite şi chiar excursii în locuri de vis. Toate sunt însă menite să „adoarmă“ vigilenţa potenţialelor victime.
Alţii, mai „buni de gură“, nu folosesc metoda SMS-urilor, ci preferă să sune şi, vorbind cât se poate de elegant despre câştiguri tentante, îşi „fac din vorbe“ victimele. Urmăresc însă acelaşi lucru, să ia banii şi să te înşele.

„Aţi câştigat un BMW“

Un inginer craiovean a primit la începutul acestui an un mesaj care l-a bucurat atât de tare încât nu s-a mai gândit ce face. „Aţi câştigat un autoturism BMW seria 1 la promoţia JOCURI PENTRU TINE. Info şi validare la departament, tel. 07…“, se menţiona în respectivul SMS. Omul a sunat imediat şi, după ce interlocutorul i-a luat datele personale, i-a spus că trebuie să trimită suma de 2.850 de lei la un oficiu poştal din ţară, pentru formalităţile de înmatriculare a maşinii. Credul, inginerul a trimis banii, iar apoi şi-a convocat prietenii şi le-a făcut cinste, de bucurie că va avea un BMW. N-a primit însă maşina niciodată. Şi nici banii înapoi.
Într-un mod asemănător a picat în plasă o profesoară. Femeia a primit un apel pe mobil, de la o persoană care s-a prezentat drept operator al companiei de telefonie mobilă. Respectivul a dus-o cu vorba, spunându-i că va primi 300 de puncte bonus şi un telefon mobil gratis dacă va cumpăra câteva cartele de reîncărcare şi va trimite codul înscris pe ele la un anumit număr de telefon. Ceea ce profesoara a şi făcut, doar că nu a primit nici un minut bonus. După câteva zile a fost sunată din nou. Interlocutorul necunoscut i-a spus că nu a trimis corect codurile de reîncărcare, aşa că trebuie să cumpere alte cartele şi să trimită din nou codurile. Femeia a procedat la fel. Şi iar n-a primit nici un cadou. Abia atunci s-a dus la poliţie să reclame… compania de telefonie mobilă. Tot nu-şi dăduse seama că, transmiţând codurile respective, reîncărcase cartela unui telefon mobil cu suma totală de… 913 lei.

Distracţia puşcăriaşilor

Pare greu de crezut, însă acest gen de înşelăciuni este aproape exclusiv distracţia preferată a puşcăriaşilor. Lor le cad în plasă oameni de toate categoriile sociale: medici, profesori, militari, ingineri, poliţişti, dar şi muncitori, studenţi sau pensionari.
Numerele de telefon la care făptuitorii sună sau trimit SMS-uri sunt alese aleatoriu. Aşa se face că, spre exemplu, există craioveni care au fost păcăliţi de deţinuţi din Ardeal.
Neavând altceva de făcut în spatele gratiilor, deţinuţii îşi ocupă vremea cu astfel de înşelăciuni. Un telefon confiscat recent de oamenii legii dintr-un penitenciar doljean indica faptul că posesorul lui expediase peste… 11.000 de mesaje-text doar de la acel aparat! Aşa se face că, doar în judeţul Dolj, numărul persoanelor păcălite prin astfel de trucuri este de ordinul zecilor în fiecare an.
Reprezentanţii Inspectora-tului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au câteva recomandări pentru ca oamenii să nu devină victimele unor astfel de înşelăciuni. „Le recomandăm cetăţenilor în primul rând să nu-şi dea datele de identitate şi stare civilă, să nu-şi spună la telefon codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate sau numărul contului bancar. Apoi, nu trebuie să creadă în SMS-urile sau apelurile telefonice primite de pe numere obişnuite sau numere ascunse, prin care sunt anunţaţi de câştiguri tentante. Oamenii nu vor deveni victimele unor înşelăciuni de acest gen“, a declarat inspectorul principal Eugen Bărbulescu, ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Dolj.

Şi totuşi…

Rămâne o întrebare: cum pot să aibă puşcăriaşii telefoane mobile, cu ajutorul cărora să dea asemenea înşelăciuni? Răspunsul este îngrijorător de simplu: fie sunt introduse în penitenciar prin tot felul de tertipuri, disimulate de obicei în mâncare, fie – de ce nu? – telefoanele mobile le sunt aduse chiar de gardieni. Nimic nu-i imposibil, nu-i aşa?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII