22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Vine canicula!

Trei zile cu călduri sufocante îi aşteaptă pe craioveni începând de astăzi. Potrivit avertizărilor meteorologice, temperatura aerului la umbră va depăşi 35 de grade Celsius astăzi, iar mâine şi sâmbătă va fi şi mai cald, înregistrându-se 37-38 de grade.

Medicii avertizează că temperaturile extreme ne vor pune din nou la încercare rezistenţa fizică, motiv pentru care începând de astăzi trebuie să ne luăm măsuri de precauţie dacă nu vrem să ne îmbolnăvim.

„Trebuie să evităm ieşirea în aer liber între orele 11.00 şi 16.00, iar dacă totuşi suntem obligaţi să ieşim, trebuie să ne protejăm cu pălării, ochelari de soare şi îmbrăcăminte confecţionată din fibre naturale, cât mai comodă şi deschisă la culoare. De asemenea, trebuie să evităm călătoria cu mijloacele de transport în comun şi să încercăm pe cât posibil să stăm în spaţii cu climatizare", a declarat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

Persoanele care nu au instalaţii de climatizare acasă sunt sfătuite să ţină ferestrele închise pe parcursul zilei şi să prevină supraîncălzirea aerului din locuinţă, acoperind geamurile cu jaluzele sau cu cearşafuri umede.

Alcoolul deshidratează

Craiovenii se mai pot răcori cu duşuri cu apă la temperatura camerei. Pentru că organismul pierde mult mai repede apa în condiţii de temperaturi ridicate, este recomandată hidratarea corespunzătoare. „Apa plată este foarte bună, dar se pot folosi şi legume sau fructe cu conţinut ridicat de apă, cum ar fi pepene verde, piersici, castraveţi", a mai spus dr. Narcisa Dinică.

Bolnavii cronic, în special cei cu afecţiuni cardiovasculare, sunt sfătuiţi să stea în casă, să nu întrerupă tratamentul şi să evite eforturile fizice. Copiii mici trebuie să stea în casă şi să nu iasă la joacă înainte de ora 19.00. Persoanele care adoră plaja nu trebuie să renunţe, ci să nu exagereze. Câteva ore de expunere la soare dimineaţa şi seara sunt suficiente pentru un bronz frumos, cu condiţia ca pielea să fie protejată cu o cremă de plajă adecvată, cu factor de protecţie mare (care să depăşească 15).

Sunt contraindicate băuturile alcoolice şi cafeaua, care nu fac altceva decât să deshidrateze corpul, îngheţata şi băuturile răcoritoare foarte reci. Nu sunt recomandate nici alimentele perisabile vândute la colţ de stradă, pentru că pot duce la apariţia unor toxiinfecţii alimentare, unele foarte grave.

Puncte de prim ajutor

Pentru craiovenii surprinşi pe stradă de căldura toridă au fost amenajate patru puncte de prim ajutor: în sediul Primăriei Craiova de la Palace, la Prefectură, în Piaţa Centrală şi în sediul Direcţiei de Asistenţă Socială al primăriei din cartierul Lăpuş. Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, în aceste puncte de prim ajutor se distribuie apă în zilele de caniculă, iar dacă temperatura depăşeşte 35 de grade la umbră, victimele caniculei primesc ajutor medical de urgenţă. În caz de cod portocaliu, asistenţa medicală este asigurată de personal medical specializat, care are la dispoziţie medicamente şi materiale sanitare. În cazul în care temperatura se încadrează între 35 şi 40 de grade în intervalul orar 11.00 şi 17.00, autorităţile pot să declare cod portocaliu, caz în care se instituie şi activarea liniei telefonice gratuite 0800800187, în reţeaua de telefonie fixă, între orele 10.00 şi 17.00, cu recomandări pentru caniculă adresate populaţiei.

Valul de caniculă va ţine până duminică, după care temperaturile vor scădea cu până la zece grade. „Minunea" temperaturilor suportabile va dura trei zile şi va fi urmată de un nou val de caniculă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII