10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStatul nu are bani pentru tinerii talentaţi

Statul nu are bani pentru tinerii talentaţi

Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Dolj promovează copiii talentaţi. Dar, cum criza economică a afectat toate domeniile de activitate, bani pentru susţinerea talentelor nu sunt, sponsorii sau ONG-urile au alte priorităţi, iar tinerii de excepţie riscă să se piardă… Alina Păun are toate şansele să câştige Eurovision Junior 2009, însă nu are bani pentru deplasare.

DJT Dolj, în colaborare cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ şi Primăria Craiova, organizează, în perioada 15 iulie – 14 august, o campanie de promovare a Alinei Păun, reprezentanta României la Eurovision Junior 2009. Aceasta include recitaluri de muzică uşoară în Piaţa „Mihai Viteazul“ pe 16, 20, 23 iulie, 6 şi 13 august. „Ne-am angajat să susţinem tinerele talente, să le oferim cel puţin bani pentru cazare şi transport, însă, din nefericire, din cauza situaţiei financiare precare, nu ne putem ţine promisiunea. Am făcut nenumărate scrisori către sponsori sau ONG-uri, însă, de o lună, nu am primit nici un fel de susţinere. Avem copii de excepţie. Alina Păun are toate şansele să se claseze în topul câştigătorilor la Eurovision, însă trebuie să o promovăm şi avem nevoie de bani ca să îi susţinem deplasarea“, a menţionat Andy Dunoiu, directorul DJT Dolj.

27 de premii până în prezent

Alina Păun, de 13 ani, este elevă a Liceului Teoretic „Henri Coandă“ din Craiova. Cântă de la şapte ani, sub îndrumarea profesorului Dumitru Iliuţă de la Palatul Copiilor. A urmat cursuri de dans de societate, pian, dansuri populare şi este câştigătoarea a 27 de premii naţionale şi internaţionale de interpretare. A făcut parte din Ansamblul „Brâuleţul“ al Liceului Teoretic „Henri Coandă“, care a obţinut numeroase premii I la concursurile judeţene şcolare. Colaborează cu compozitori de seamă ai muzicii româneşti precum: Gigi Rădulescu, Gabriela Sauciuc Cicone, Jolt Kerestely, Claudiu Bulete. Cea mai strânsă colaborare o are însă cu compozitorul Jolt Kerestely, căruia i-a lansat deja trei piese: „Vine iarăşi circul“, al cărei text este scris de Viorela Filip, „Floare ce visează“ şi „Rugă pentru El“, text Marian Stere.
Frumoasă, talentată, originală, cu o voce de excepţie şi un timbru deosebit, „o nouă Doina Badea“ sunt doar câteva dintre aprecierile juriilor de specialitate ale marilor festivaluri la care a participat Alina Păun. Dintre premiile cele mai importante pe care le-a obţinut am putea aminti: trofeul Festivalului Internaţional „Aurora Boreală“ de la Ruse, Bulgaria, premiul I la Concursul de interpretare pentru copii şi tineret Mini Mega Star –
Bucureşti, trofeul Festivalului internaţional de muzică uşoară pentru copii „Delfinul de Aur“ –
Năvodari, trofeul Festivalului naţional de muzică pentru copii „Ursuleţul de aur“, trofeul Festivalului naţional de interpretare a cântecelor de iarnă „Flori de Gheaţă“, premiul I la Festivalul naţional de creaţie şi interpretare „Mamaia copiilor“ etc. „În luna august voi participa în Bulgaria, la Balcic, la un festival de muzică pentru copii, apoi îmi doresc foarte mult să merg la Eurovision. Deviza mea este «Când îţi doreşti ceva foarte mult, cu multă muncă îl poţi obţine», a spus Alina Păun.

DJT Dolj a primit doar 10% din banii alocaţi în 2008

Dacă, în 2008, DJT Dolj a primit aproximativ 150.000 de lei pentru derularea proiectelor, în acest an, suma alocată este de 14.000 de lei. O parte din aceşti bani instituţia îi va direcţiona către cinci proiecte: ediţia a II-a a Proiectului Oltenia Star, Concursul de cultură generală privind valorile europene şi legislaţia europeană „Eu în Europa“, campania de informare privind pirateria informatică „Piraţii secolului 21“, cursurile de mediere a conflictelor „Medierea – modalitate de soluţionare a conflictelor“ şi campania pentru un stil de viaţă sănătos „Life Style“.  
Începând cu luna iulie, DJT Dolj a semnat un parteneriat cu Asociaţia Platformă Europeană pentru Dezvoltarea Tineretului pentru implementarea proiectului „Learning by Doing“.

Copii sprijiniţi de DJT şi GdS
Printre copiii promovaţi de DJT Dolj şi Gazeta de Sud se numără şi Ioana Lucia Ghivercea, micuţa balerină care a reprezentat România la Campionatul Mondial de balet pentru copii, dar şi Victor Pădureanu, un as al matematicii, Adela Liculescu şi Mihai Diaconescu – pianişti de excepţie ai scenei naţionale şi internaţionale, elevi ai Liceului de Artă „Marin Sorescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII