10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNedeia de la Polovragi

Nedeia de la Polovragi

Cel mai mare bâlci din ţară îşi deschide porţile astăzi, la Polovragi, în judeţul Gorj. Comercianţi de vite, meşteri olari şi producători de haine de blană sau de piele îşi vor expune mărfurile în perioada 14-20 iulie. Ca în fiecare an, mii de persoane sunt aşteptate să participe la acest târg.

În perioada 14-20 iulie, are loc, ca în fiecare an, „Nedeia de la Polovragi“, considerată cel mai mare bâlci din ţară. Gorjenii şi nu numai sunt aşteptaţi începând de astăzi şi până luni, 20 iulie, în centrul localităţii, pentru a participa la acest târg. Potrivit primarului comunei, Ştefan Făsuescu, între 14 şi 16 iulie se desfăşoară târgul de animale, unde vin pentru a vinde şi a cumpăra crescătorii de vite din Polovragi, Crasna, Novaci, dar şi din zonele învecinate ale judeţului Gorj. Din 17 iulie se va desfăşura târgul de mărfuri, unde meşteri olari, sculptori în lemn şi creatori de costume populare din ţară îşi vor expune spre vânzare produsele. În ziua de Sfântul Ilie va avea loc parada portului, cântecului şi dansului păstoresc.

Tradiţie de 400 de ani

Nedeia, ca formă de organizare a unei manifestări de genul bâlciului la Polovragi, este atestată documentar încă din secolul al XVII-lea şi se bucură de o afluenţă de mărfuri şi animale, cu participarea a mii de oameni, fapt ce i-a conferit în timp prestigiul naţional de care se bucură astăzi.
Gheorghe Epure este angajat al Primăriei Polovragi, dar şi un bun cunoscător al tradiţiilor din zonă. „Încă din secolul al XVII-lea, la izvoarele Olteţului, pe vârful lui Nedei, se ţinea nedeia, o sărbătoare tradiţională, prilej de cinstire a muntelui, animalelor şi vieţii. Aici se adunau în fiecare an, pe 20 iulie, ciobanii de la Sălişte, Mărginimea Sibiului, Jina, Şugag, precum şi cei de la Polovragi, Novaci şi Vaideeni. La această nedeie se făcea şi un mic bâlci, unde negustorii aduceau clopote, şei de piele, cuie de şindrilă, hamuri, desagi, frânghii, încălţăminte. De atunci se organizează an de an bâlciul de la noi din comună“, a povestit Gheorghe Epure, consilier pe probleme socioculturale în cadrul primăriei.

19 iulie – parada portului popular

Potrivit primarului Ştefan Făsuescu, „manifestarea tradiţională de la Polovragi îşi are ziua de vârf pe 20 iulie“, când, în cadru sărbătoresc, se desfăşoară parada portului, cântecului şi dansului păstoresc. „De Sfântul Ilie, care anul acesta cade luni, nu am putut să organizăm parada. Aşa că am ales data de 19 iulie ca ziua în care ansambluri folclorice cu specific păstoresc vin să-şi dea concursul pentru menţinerea tradiţiei, pentru curăţarea izvorului de suflet şi de simţire românească. La festival participă formaţii din judeţul Gorj, din Polovragi, Baia de Fier, Novaci, Crasna, din judeţul Vâlcea, de la Vaideeni, Băbeni, din judeţul Sibiu, ansamblurile Jina şi Valea Viilor“, a spus primarul Făsuescu.

100.000 de lei la bugetul local

An de an, în urma târgului de la Polovragi, autorităţile locale strâng la bugetul local destui bani. „Încă nu am terminat încasările. Cred că se vor ridica la 100.000 de lei. Mai avem de achitat cheltuielile de consum. An de an, la bâlci participă peste 150 de comercianţi, suprafaţa totală pe care se desfăşoară târgul fiind de şapte hectare. Avem spaţii comerciale de 16 mp, care vor fi închiriate, ca la orice manifestare de acest fel. Şi acum vor veni importanţi producători din ţară, familia Dădârlat din Sibiu, mari fabricanţi de pălării, cu o tradiţie de peste o sută de ani în acest domeniu, pielari din Arad sau Bistriţa, producători de diverse mărfuri. Oamenii vin an de an aici, este un loc de desfacere bun“, a spus primarul din Polovragi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS