17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaşinile confiscate aşteaptă licitaţia

Maşinile confiscate aşteaptă licitaţia

http:http://www.youtube.com/watch?v=KTUxAk3-3Dg

Maşinile de pâine confiscate duminică de poliţişti vor fi vândute la licitaţie de Fisc, iar pâinea a fost deja valorificată, chiar în aceeaşi zi, pentru a nu se învechi.

Poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor sunt decişi să continue acţiunile de depistare a comercianţilor iliciţi de cereale şi produse derivate (făină, pâine etc.), după ce ieri ar fi primit chiar felicitări din partea superiorilor de la Bucureşti în urma acţiunii de duminică, soldată cu confiscarea a 12 mijloace de transport marfă. Reamintim că poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au confiscat duminică patru maşini de pâine în Craiova, alte patru la Segarcea, plus câte două în Calafat şi Dăbuleni. În toate cele 12 cazuri, pâinea nu avea documente de însoţire.

Măsură perfect legală

Mult discutata măsură a confiscării autovehiculelor cu care era transportată pâinea fără documente „este perfect legală“, fiind prevăzută în OUG nr. 93/2009, privind unele măsuri pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mărfuri, a reamintit luni comisarul-şef Leonard Băndoi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, pentru a înlătura orice urmă de îndoială. „Noi sperăm că o asemenea sancţiune îi va face pe comercianţi să se gândească serios“, a adăugat el.
Cât despre restituirea maşinilor de pâine, oamenii legii le transmit brutarilor sancţionaţi să-şi pună pofta-n cui. „Singura posibilitate de restituire a maşinilor confiscate este o contestare a sancţiunii contravenţionale primite. Sancţiunile au fost însă corecte, fiind aplicate pentru lipsa documentelor de însoţire a mărfii, astfel că sunt slabe şanse ca justiţia să anuleze contravenţia şi să dispună restituirea maşinilor“, a menţionat comisarul-şef Băndoi.
Prin documente de însoţire a mărfii poliţia înţelege în principal factura şi avizul de însoţire a mărfii, respectiv borderoul de achiziţie, în cazul celor care cumpără grâu direct de la ţărani.

„Firma rămâne cu obligaţia achitării ratelor de leasing“

Dacă firmele nu fac contestaţie în termenul prevăzut de lege sau contestă sancţiunea, dar pierd procesul, maşinile vor fi vândute de Fisc la licitaţie, sumele astfel obţinute făcându-se venit la bugetul de stat. „Nu are relevanţă dacă maşinile sunt proprietatea transportatorului sau sunt achiziţionate în leasing. Legea nu distinge în această privinţă, dispunând confiscarea în orice situaţie. Putem, cel mult, să procedăm la identificarea proprietarului de drept şi să-l înştiinţăm cu privire la măsura luată. Derularea contractului de leasing nu este însă problema noastră. Firma căreia i s-a confiscat maşina rămâne cu obligaţia achitării către finanţator a ratelor de leasing“, a explicat şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor.
Cât despre pâinea confiscată, aceasta a fost deja valorificată, încă de duminică. „Pâinea a fost deja valorificată, iar dacă brutăria ne contestă şi câştigă, îi va fi restituită contravaloarea mărfii“, a menţionat comisarul-şef Băndoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII