14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu început înscrierile la facultăţi

Au început înscrierile la facultăţi

S-a dat startul înscrierilor la facultăţile din centrul universitar craiovean. Şi în acest an, selecţia viitorilor studenţi se face în general pe baza mediei obţinute la bacalaureat, care, în unele cazuri, va fi combinată în proporţii diferite cu media anilor de liceu. Examen se va susţine doar la specializările vocaţionale de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Teologie, Departamentele de Artă Teatrală şi Muzică şi la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică.

A început înscrierea pentru admitere la cele 16 facultăţi din cadrul Universităţii din Craiova. Oferta este extrem de tentantă: 2.980 de locuri la buget, pe cele 65 de domenii de licenţă, dintre care 25, rezervate tinerilor de etnie romă, şi 5.216 locuri la taxă, cu aproximativ 200 mai puţine faţă de anul trecut. Taxa de înscriere a rămas la nivelul din 2008 – 150 de lei, iar pentru cei care doresc să se înscrie în cadrul aceleiaşi facultăţi, dar la alt domeniu de licenţă, taxa este de 75 de lei. Pentru cei care au neşansa de a nu fi admişi la locurile de la buget, taxele sunt cuprinse între 2.500 şi 3.000 de lei, iar la facultăţile care au ca domeniu artele, taxa ajunge chiar şi la 4.000 de lei pe an, obligatoriu achitate în patru tranşe. Pentru studenţii declaraţi admişi la buget în anul universitar 2009-2010 există şi veşti nu tocmai bune. „Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor încearcă din acest an universitar o reaşezare a studenţilor pe locurile bugetate. Cu alte cuvinte, după absolvirea primului an, se va face o ierarhizare a studenţilor în funcţie de mediile obţinute la examene. Astfel, cei de la buget îşi pot pierde acest statut, trecând la taxă sau invers“, a menţionat Gabriel Olteanu, secretar ştiinţific al Senatului Universităţii din Craiova.

Dosarele se primesc, la unele facultăţi, până pe 30 iulie

Între 13 şi 25 iulie se primesc dosarele de înscriere la Facultatea de Chimie, între 10-19 iulie la Educaţie Fizică şi Sport, între 15-28 iulie la Matematică şi Informatică, între 16-22 iulie la Litere – toate domeniile, cu excepţia departamentelor Muzică şi Teatru, la Ştiinţe Socio-Umane, între 15-24 iulie. Ieri s-a dat startul înscrierilor la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, iar dosarele pot fi depuse până pe 25 iulie. Astăzi încep înscrierile la facultăţile de Fizică, Mecanică, Electrotehnică şi Automatică, Calculatoare şi Electronică. La majoritatea facultăţilor Universităţii din Craiova admiterea se face pe bază de dosar. Excepţie fac însă domeniile Muzică şi Teatru din cadrul Facultăţii de Litere, unde candidaţii vor susţine o probă de aptitudini în perioada 20-22 iulie. În acelaşi interval se vor desfăşura şi probele de concurs la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. „Există doar 94 de locuri finanţate de la bugetul de stat şi alte 350 la taxă, unde candidaţii va trebui să susţină probele de aptitudini la atletism, gimnastică şi o probă la alegere – volei, sporturi de luptă, tenis de masă sau scrimă. Media de bacalaureat va conta doar în proporţie de 10%. La Facultatea de Teologie Ortodoxă Pastorală, candidaţii vor susţine un interviu. Şi candidaţii Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică vor susţine examenul scris la algebră şi analiză matematică pe 23 iulie“, a precizat secretarul ştiinţific al Senatului Universităţii din Craiova. Ca şi noutăţi, din acest an, în cadrul acestei universităţi există două noi specializări: Ştiinţe ale Educaţiei-Pedagogie şi Peisagistică.
La Teologie s-au înscris până acum 17 candidaţi, la Drept şi Ştiinţe Administrative în doar trei ore se înscriseră 15, iar la Facultatea de Chimie, doi. La Educaţie Fizică şi Sport, în cele trei zile de când au început înscrierile, îşi depuseseră dosarul patru candidaţi.

Studii universitare de masterat
Există 93 de programe de masterat la Universitatea din Craiova, cu 1.576 de locuri bugetate şi 3.532 cu taxă. Înscrierea pentru concursul de admitere pentru studii universitare de masterat 2009-2010 se desfăşoară în luna iulie la Facultatea de Fizică, iar examenul va avea loc pe 16 iulie, dar şi în luna septembrie – între 7-17 septembrie perioada de înscriere, iar pe 18 septembrie susţinerea examenului. La Drept şi Ştiinţe Administrative înscrierea se desfăşoară în perioada 13-28 iulie, iar susţinerea examenului va avea loc pe 21 septembrie. La restul programelor de masterat înscrierea, dar şi susţinerea concursului se vor face în luna septembrie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII