22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de absolvenţi rămân fără diplome

Mii de absolvenţi rămân fără diplome

Zeci de mii de absolvenţi din acest an ai universităţilor particulare „Spiru Haret“ şi „Petre Andrei“ nu îşi vor primi diplomele.

Ministerul Educaţiei a eliminat Universitatea „Spiru Haret“ (USH) de pe lista instituţiilor de învăţământ acreditate la cererea acesteia. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că USH va primi diplome doar după ce se va supune evaluării MEC. În prezent, „Spiru Haret“ înregistrează anual un număr de absolvenţi egal cu cel din toate universităţile româneşti la un loc, pe cifrele bugetate. „USH are universităţi în toate cătunele. Ştiţi cât este finanţarea pentru fiecare student? 350 de euro pe an“, a declarat pentru HotNews.ro Robert Lorentz, consilierul pe probleme de comunicare al ministrului educaţiei. „Este de lăudat că cineva s-a încumetat să înfrunte o astfel de maşinărie“, a adăugat consilierul.
Robert Lorentz a precizat că aproape 60.000 de absolvenţi nu îşi vor primi diplomele. În plus, MEC ia în calcul desfiinţarea instituţiilor.
Anul acesta, USH a solicitat circa 56.000 de diplome de absolvire cu antetul MEC.
Anul trecut, Senatul Univer-sităţii „Spiru Haret“ a decis să reducă durata anilor de studiu în cazul Facultăţii de Drept, de la patru la trei, deşi planul-cadru al MEC nu permite acest lucru. Pentru a-şi menţine decizia, USH a dat în judecată şi a câştigat un proces împotriva ministerului. Cotidianul Gândul notează că USH ar fi solicitat în instanţă şi să nu mai fie inclusă în hotărârea de guvern emisă anual privind lista domeniilor de studii de licenţă şi lista universităţilor acreditate.
În ceea ce priveşte Univer-sitatea „Petre Andrei“(UPA), aceasta a fuzionat cu Universitatea „Apolonia“ în urma unei hotărâri judecătoreşti, ceea ce contravine prevederilor Legii Învăţământului. În prezent, UPA are două senate şi două rectorate. Şeful Departamentului Mass-Media şi PR din cadrul USH, George Nicolau, susţine că ministrul educaţiei „minte cu neruşinare“, întrucât universitatea nu a făcut niciodată o astfel de cerere în instanţă, şi anume retragerea acreditării. El a precizat că sesiunea de examene de licenţă se va desfăşura şi anul acesta conform programului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

81 COMENTARII