20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMark Gitenstein, ambasadorul SUA în România

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România

Mark Gitenstein, care în luna iunie a fost nominalizat de preşedintele Barack Obama pentru funcţia de ambasador al SUA în România, a primit confirmarea Senatului de la Washington. Potrivit blogului Senatus, Gitenstein a fost confirmat în unanimitate pentru postul de la Bucureşti. Alături de el, au fost nominalizaţi şi alţi ambasadori americani, între care Christopher Dell (Kosovo), Charles Rivkin (Franţa), Louis Susman (Marea Britanie), Laurie Fulton (Danemarca) şi Timothy Roemer (India).
Mark Gitenstein este, în prezent, cercetător principal la Brookings Institution, fiind specializat în probleme de securitate naţională şi libertăţi civile. În plus, este partener la biroul din Washington al firmei multinaţionale de avocatură Mayer Brown LLP.
Anterior, Mark Gitenstein a lucrat timp de 17 ani la Senat, fiind angajat la biroul senatorului, pe atunci, Joe Biden – în prezent vicepreşedinte al SUA. În campania pentru alegerile prezidenţiale din 2008, Mark Gitenstein a fost consilierul candidatului pentru funcţia de vicepreşedinte, Joe Biden.

Origini româneşti

După ce a fost nominalizat de preşedintele Obama pentru a ocupa postul de ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, Gitenstein a declarat că are origini româneşti. El a spus că bunicul său din partea tatălui, Israel Gitenstein, a emigrat în Statele Unite din Republica Moldova, care făcea, pe atunci, parte din România, iar părinţii bunicii sale proveneau, de asemenea, din ţara noastră. „Mă simt flatat pentru că preşedintele Obama mi-a încredinţat această sarcină. Nu înseamnă doar asumarea unei sarcini importante pentru securitatea naţională, pentru că România este un important aliat pentru Statele Unite, dar, dacă voi fi confirmat în funcţie, pentru mine va fi într-un fel şi o întoarcere acasă la străbunii mei“, a declarat atunci Mark Gitenstein.
El este absolvent al Universităţii Duke şi şi-a luat doctoratul la Universitatea din Georgetown.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU