10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Şoselele morţii

Zeci de oameni îşi pierd viaţa pe şoselele din Dolj, iar numărul acestora creşte de la an la an. Moartea seceră vieţile şoferilor, care fie adorm la volan, fie merg cu viteză excesivă. Cele mai multe accidente se produc vinerea, între orele 14.00 şi 23.00, iar crucile de pe marginea drumurilor sunt mărturia acestui lucru.

O simplă plimbare pe Drumul European 70, respectiv Drumul Naţional 6, ce face legătura între Craiova şi Filiaşi, te înspăimântă. Fiori reci îţi trec pe şira spinării atunci când priveşti aceste locuri. Pe marginea şoselei poţi zări, pe o distanţă de aproximativ 35 de kilometri, mai bine de 25 de cruci, lângă care, uneori, mai pâlpâie flacăra tristă a unei lumânări. Este doar un exemplu pentru că pe multe străzi din Dolj s-au înregistrat zeci de morţi, zeci de evenimente rutiere grave sau sute de accidente uşoare.
O statistică a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj scoate în evidenţă realităţi cutremurătoare. Pe drumul ce face legătura între localităţile Filiaşi şi Craiova, s-au produs anul trecut 23 de accidente, dintre care 13 s-au soldat cu 16 morţi şi şase răniţi grav. De la începutul anului şi până în prezent, pe acelaşi tronson de drum, au avut loc 16 evenimente rutiere, în cinci dintre acestea pierzându-şi viaţa şase persoane, iar cinci având nevoie de îngrijiri medicale. În judeţul Dolj, anul 2008 a fost negru. 613 autovehicule au fost implicate în accidente, principalele cauze fiind viteza neadaptată la condiţiile de trafic şi pietonii care merg pe stradă sau traversează neregulamentar. Localităţile Işalniţa, Răcari, Tatomireşti, Coţofeni se află în fruntea listei în ceea ce priveşte accidentele mortale. Oamenii din aceste comune îşi aduc aminte cu groază de zilele în care a uavut loc accidentele. „De fiecare dată când aud că a avut loc un accident, nici nu-mi vine să mă mai duc pe acolo să văd ce este. Aşa de înspăimântată sunt, mai ales după cum se circulă pe aici“, povestea o bătrânică din Tatomireşti. Un şofer declara că atunci când vede o cruce se gândeşte că în orice moment poţi să ai parte de un astfel de sfârşit: „Mă uit cu groază la cruci şi mă gândesc că într-o fracţiune de secundă pot să-mi las familia nenorocită din cauza teribilismului şi a neatenţiei“. De cele mai multe ori, accidentele grave au loc în weekend, când mulţi craioveni se îndreaptă către locurile de baştină. Cu automobilele pline de bagaje, cu toată familia la bord, cei mai mulţi dintre ei se cred piloţi de Formula 1 şi gonesc nebuneşte fără să ştie că moartea îi pândeşte în fiecare curbă. Nici unul dintre aceşti vitezomani nu conştientizează pericolele la care se expune atunci când apasă la maximum pedala de acceleraţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII