5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReabilitarea termică, poveste fără sfârşit

Reabilitarea termică, poveste fără sfârşit

O familie ar trebui să scoată din buzunar în jur de 700 de euro pentru izolarea termică a locuinţei. Primăria Craiova a prevăzut în buget doar o „firimitură“ din fondurile necesare reabilitării. Procedurile greoaie şi paşii obligatorii ce trebuie urmaţi vor face ca primele blocuri să intre în program, cel mai probabil, anul viitor. 

Termoizolarea merge în paşi „birocratici“, iar primele blocuri ar putea fi reabilitate termic potrivit noilor reglementări legale abia în 2010. Doar 30 de blocuri din Craiova au depus până acum documentaţia completă la primărie, prin care se solicită reabilitarea termică. În acelaşi timp, în bugetul municipalităţii sunt alocate fonduri infime, doar pentru proiectare şi audit energetic pentru 800 de apartamente, adică aproximativ 40 de blocuri. Autorităţile locale se plâng şi de faptul că în Dolj există doar patru firme care pot face auditul energetic. Informaţiile au fost date publicităţii joi de şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari, din cadrul Primăriei Craiova, Marian Giubelan, la un seminar organizat de Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ şi Deko Professional. Giubelan este de părere că doar pentru 50-100 de blocuri ar putea fi realizate proiectele de termoizolare anul acesta. „În Craiova, au fost identificate 389 de blocuri pentruanaliză, în vederea reabilitării termice. Există discuţii legate de costuri, astfel că pentru un apartament standard, de 50 de metri pătraţi, costul reabilitării ar fi de 3.500 de euro, din care 1.750 de euro de la stat, 1.050 de euro din bugetul primăriei şi circa 700 de euro de la fiecare proprietar de apartament“, a precizat reprezentantul municipalităţii. Pe hârtie sună bine. Practic, locuitorii Craiovei mai au de aşteptat până când îşi vor vedea, efectiv, facturile la căldură diminuate ca urmare a reabilitării termice.

Paşi de urmat

Asociaţiile de proprietari trebuie să încheie un contract de mandat cu primăria, prin care proprietarii să fie de acord ca autoritatea locală să le gestioneze cei 20% din proiectul de reabilitare termică. Se face auditarea energetică a construcţiei. Expertul tehnic stabileşte dacă blocul are nevoie de consolidare sau nu (dacă permite structura de rezistenţă reabilitarea). Se face un studiu şi se calculează indicatorii de eficienţă energetică. Apoi, indicatorii respectivi se aprobă în şedinţa Consiliului Local Municipal. Asociaţiile de proprietari îşi asumă sau nu indicatorii tehnico-economici de eficienţă. Dacă nu şi-i asumă, proiectul se opreşte în acest stadiu, dar, dacă sunt de acord cu ei, se încheie contractul de execuţie. Licitaţia pentru reabilitarea termică se face la pachet, adică firma care câştigă trebuie să facă şi auditul energetic, şi proiectul, şi execuţia. Dacă numai auditul tehnic durează trei săptămâni pentru un singur bloc, ar însemna că pentru cele 389 de blocuri din Craiova propuse pentru reabilitare termică fie ar dura zeci de ani, fie va fi nevoie ca firma câştigătoare a licitaţiei să angajeze o armată de experţi tehnici.  

Reabilitarea durează cât construirea unui bloc

Giubelan spune că reabilitarea unui bloc (incluzând toţi paşii legali obligatorii) durează câteva luni. Având în vedere că ne aflăm în perioada în care se depun la Primăria Craiova cererile de la asociaţiile de proprietari înseamnă că este posibil ca anul acesta să nu fie reabilitat nici un bloc după noile condiţii. Numai auditul energetic pentru un bloc durează trei săptămâni, iar până la finalizarea lucrărilor, alte câteva luni, spune reprezentantul primăriei. Marian Giubelan susţine că blocurile anvelopate termic în regie proprie de către proprietari ar putea fi date jos dacă nu respectă condiţiile de eficienţă energetică necesare. Mai pe româneşte, dacă lucrările sunt prost făcute, iar materialele folosite lasă de dorit, experţii stabiliţi de primărie pot decide că lucrările exterioare ale blocurilor, realizate fără a respecta cerinţele legii, pot fi date jos. Totuşi, dacă un bloc a fost reabilitat prin efortul financiar exclusiv al proprietarilor de apartamente şi respectă toate normele de eficienţă energetică, atunci blocul poate primi certificat de eficienţă energetică. Fără acest document nu vor mai putea fi tranzacţionate locuinţe începând din 2010. „Durează câteva luni de la depunerea cererilor şi până la efectuarea lucrărilor şi se ajunge în sezonul rece, când perioada nu mai este propice construcţiilor“, a spus Giubelan.

Primăria nu are bani alocaţi pentru execuţie

În bugetul pe anul în curs, Primăria Craiova a alocat doar 700.000 de lei pentru expertize tehnice la structura de rezistenţă a blocurilor, pentru audit energetic şi pentru studiile de fezabilitate. Reprezentanţii primăriei spun că aceşti bani ajung doar pentru 50-100 de blocuri, pentru care ar putea să se finalizeze documentaţiile anul acesta. Detalii despre cum se desfăşoară reabilitarea termică în alte oraşe, precum şi date despre eficienţa energetică a anvelopării blocurilor puteţi găsi pe www.eurourbanism.ro şi www.administratie.ro.

Termoizolarea pe interior – o greşeală

Directorul regional de vânzări de la Deko Professional, Gili Pîrvu, spune că un element important în termoizolarea blocurilor îl reprezintă calitatea materialelor folosite. Managerul respectiv a precizat că, de regulă, izolarea termică a blocurilor se face la exterior. Cei care au dublat pereţii la interior şi s-a realizat anvelopare termică şi la exterior trebuie să ştie că zidul nu respiră cum trebuie dacă nu s-au folosit materiale profesionale la exterior. „Le recomandăm să dea jos termoizolarea din interiorul apartamentului dacă apar elemente în neregulă în astfel de cazuri“, a spus Gili Pîrvu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII