12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa un pas de executare

La un pas de executare

Asociaţia de proprietari nr. 101 Calea Bucureşti este ameninţată cu executarea silită pentru neplata energiei termice pe anul 2005. Banii au fost plătiţi de locatari, dar au intrat în buzunarul fostului preşedinte, şi nu în casieria furnizorilor.

Somată de Regia de Termoficare Craiova să-şi plătească datoriile, Asociaţia de proprietari nr. 101 Calea Bucureşti nu ştie de unde să scoată banii. Furnizorul de apă caldă şi căldură cere să i se achite în primul rând penalităţile, pentru că locatarii figurează în facturile regiei ca rău-platnici pentru anul 2005. De fapt, oamenii şi-au achitat întreţinerea la momentul respectiv, dar fosta preşedintă a pus mâna pe bani şi s-a făcut nevăzută cu 137.709,91 lei, deşi a tăiat chitanţe pentru sumele însuşite. Termoficarea nu a avut de ales şi, urmând procedura legală, a acţionat în instanţă asociaţia. Împricinata a pierdut procesul şi s-a trezit ameninţată de Termoficare că nu îi mai furnizează apă caldă dacă nu-şi onorează debitele. „Noi am fost înţelegători pentru că este o situaţie în care au ajuns independent de voinţa lor. Ei figurează la noi cu un debit de 150.415 lei şi cu 141.474 de lei penalizări pentru plata cu întârziere a energiei termice, debit câştigat în instanţă şi care trebuie achitat“, a declarat Olimpia Geantă, directoare economică la Regia de Termoficare Craiova. Reprezentanţii locatarilor au cerut să fie păsuiţi. Singura soluţie a fost reeşalonarea datoriilor. Pe 12 iunie 2009, cele două părţi, creditor şi debitor, au încheiat un proces-verbal prin care datornicii îşi luau angajamentul să plătească în cel mai scurt timp suma de 28.334,84 lei. „Aici avem procesul-verbal prin care ne recunoaştem debitele şi ne luăm angajamentul să plătim pe o perioadă de un an banii pentru că altfel putem fi executaţi silit. Ce putem face? Am plătit deja prima tranşă de 3.034,84 lei. Ne este foarte greu pentru că nu ştim cum să scoatem banii fiindcă noi suntem păţiţi. Plătim aceste sume exorbitante pentru că, în urmă cu patru ani, fosta preşedintă a luat banii din încasări şi tot ce aveam în conturile asociaţiei. Ne-a lăsat cu bugetul pe zero şi cu datorii“, a spus Elena Cioiu, preşedinta asociaţiei.
Nerespectarea procesului-verbal înseamnă trecerea la executarea silită a asociaţiei. „În procesul-verbal a apărut următoarea frază, care pentru noi este o mare ameninţare – «neachitarea la scadenţă a unei rate va conduce la anularea prezentului proces-verbal şi regia va solicita continuarea procedurii de recuperare a debitului prin toate mijloacele pe care legea le pune la dispoziţie-»“, a spus administratoarea asociaţiei, Daniela Stancu.

 Datornici fără voie

Cei 270 de locatari trăiesc cu speranţa că procesul cu fosta preşedintă, care s-a derulat în paralel cu acţiunea în instanţă a Termoficării, le va da câştig de cauză. Ar fi singura modalitate prin care oamenii nu ar mai fi nevoiţi să plătească pentru a doua oară facturile din 2005, pentru că procesul cu cea care le-a furat banii trenează de patru ani, iar proprietarii nu şi-au recuperat un leu. Mulţi dintre ei se tem să mai vorbească pentru că s-au trezit cu roţile tăiate la autoturism. Este cazul administratoarei de la asociaţie şi al unuia dintre membrii comitetului, care au depus mărturie în faţa completului de judecată în dosarul de delapidare al Elenei Bâcă, fosta preşedintă. Aceştia spun că este o coincidenţă prea mare. „Dacă nu reuşim să scoatem banii de la cea care a băgat mâna în casierie va ieşi scandal. Cum să mai plătim a doua oară? Majoritatea locatarilor sunt pensionari şi nici nu vor să audă. Să ajungem fără apă caldă sau, mai rău, fără căldură?“, îşi exprimă nemulţumirea Gheorghe Vlăduţ, locatar în blocul A13, Calea Bucureşti.   

Delapidare

Reamintim că fosta preşedintă, Elena Bâcă, beneficiind de ajutorul casierului şi al cenzorului, a pus mâna pe 137.709,91 lei, bani pentru întreţinere, dându-le locatarilor impresia că a plătit toate datoriile asociaţiei. Preşedinta a dispus după bunul-plac de sumele achitate de locatari în perioada februarie – octombrie 2005 şi de fondul de reparaţii, până a fost prinsă cu mâţa în sac de unul dintre membrii comitetului asociaţiei. Acesta a verificat dacă reprezentanţii asociaţiei au plătit facturile către Termoficare, dar, stupoare, a aflat că nici un leu nu a plecat către respectivul furnizor. Luată la întrebări, Elena Bâcă a recunoscut şi s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de delapidare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII