16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj100 de ani de viaţă şi amintiri

100 de ani de viaţă şi amintiri

I se spune Gicu lu’ Cotorogea din Goicea Mare. Sâmbătă, 4 iulie, de Ziua Americii, nea Gicu a fost sărbătorit aşa cum se cuvine, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste. A luptat în al doilea război mondial, a trăit în comunism, a avut şansa însă să trăiască şi în libertate. Are bucuria de a avea lângă el copii, nepoţi, strănepoţi şi un stră-strănepot.

Marin Staicu, cunoscut de săteni drept Gicu lu’ Cotorogea, s-a născut pe 4 iulie 1909 în comuna doljeană Goicea Mare. Nu a părăsit niciodată satul natal şi nici casa părintească. Şi-a dus viaţa, cu bune, cu rele, aşa cum îi place să spună, alături de soţia sa Stana, de loc din Plosca. Dumnezeu i-a dăruit doi copii, două fete, însă doar una dintre ele a supravieţuit, Ana Pârvu, de 75 de ani. Bătrânul se bucură de dragostea celor doi nepoţi, a celor 17 strănepoţi şi de gingăşia stră-strănepotului.

Îşi aminteşte de preşedintele american Carter

Nu a fost niciodată un om bogat, nu a avut pământ, dar a avut dintotdeauna o grădină frumoasă, în spatele curţii, lângă Desnăţui. A muncit, ca majoritatea celor din sat, la CAP, dar a lucrat şi acasă, atât cât ochii l-au ajutat, cizmărie. Visul lui cel mai mare a fost să trăiască în libertate. Îşi aminteşte şi acum cu groază de perioada comunismului, de teroarea în care trăiau oamenii şi de frica de a spune ce gândesc. „Am fost în al doilea război mondial în opt unităţi de pe front, patru dintre ele de grăniceri. Apoi am fost la detaşamentul de lucru şi la aprovizionare. Când au început bombardamentele, eu eram la detaşamentul de lucru… Uleooo, Doamne, cât am aşteptat venirea americanilor şi căderea lui Ceauşescu! Îmi amintesc şi acum că ascultam la radio, pe ascuns, noaptea, despre Carter, preşedintele Americii (Jimmy Carter – preşedinte democrat al SUA în perioada 1977-1981 – n.r.). Comuniştii ne-au persecutat, ne-au distrus bisericile şi credinţa. Ceauşescu a omorât oameni, tineri nevinovaţi“, a povestit nea Marin Staicu.

După 15 ani de întune-ric, a început să vadă cu un ochi

Are faţa brăzdată de un secol de amintiri. Unele extrem de dureroase… Dumnezeu l-a încercat greu. Şi-a îngropat propriul copil, apoi unul dintre nepoţi şi soţia. A rămas însă echilibrat, în ciuda faptului că viaţa nu l-a ocolit de probleme. Soţia sa a avut încă din tinereţe mari probleme de vedere, apoi a rămas văduv. În urmă cu aproximativ 15 ani, vederea l-a lăsat şi pe el, însă, ca prin minune, de aproximativ două luni, a început să vadă vag cu un ochi. Nu a fost niciodată bolnav, iar în cei 100 de ani de viaţă mărturiseşte că nu a fumat niciodată, a băut cu măsură şi a mâncat bine. Singura problemă de sănătate pe care o are este cu auzul…

Sărbătorit cu fast

Şi cum sărbătoritul a împlinit o vârstă onorabilă, chiar de Ziua Americii, nea Gicu a avut parte sâmbătă de o aniversare pe cinste. S-a bucurat să-l aibă alături în zi de sărbătoare pe primarul Craiovei, Antonie Solomon, care i-a oferit flori, tort şi un plic cu o sumă de bani, iar de la Gazeta de Sud a primit ceea ce şi-a dorit, un aparat de radio la care să asculte slujbele de la biserică şi ştirile din întreaga lume. Din partea rPrimăriei Goicea, nea Gicu a primit o diplomă de excelenţă. Din cei 100 de ani pe care i-a trăit până acum, bătrânul a povestit cu ochii în lacrimi că aniversarea de pe 4 iulie 2009 a fost de departe cea mai fericită zi din viaţa lui!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII