10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrinţesa romilor creştini s-a mutat în casa socrilor

Prinţesa romilor creştini s-a mutat în casa socrilor

Prinţesa Ana Maria Stănescu şi soţul său, Mihai Biriţă, au ajuns luni după-amiază la casa socrului mare din cartierul târgujian Meteor. Petrecerea de nuntă a început la Palatul Regal din Argeş şi a continuat, încă două zile, la casa socrului mare, omul de afaceri Ion Biriţă. De acum, aceasta va deveni „Casă regală“, iar socrul mare, „lord“.

Alaiul de nuntă al prinţesei romilor a fost aşteptat de sute de curioşi care erau nerăbdători să vadă mireasa împodobită cu aproximativ 300 de bănuţi de aur, darul fiind primit de la Regele Stănescu. Deşi aşteptau luni după-amiază peste 60 de automobile, la Târgu Jiu au sosit doar 15 maşini de lux. Mirii şi familiile lor au coborât în uralele mulţimii dintr-o limuzină albă, închiriată. Fericit că şi-a adus nora acasă, socrul mare a primit-o cu sticle de vin, aşa cum cere tradiţia ţigănească. Muzica lăutarilor invitaţi la chef s-a auzit neîntrerupt.

Barierele copiilor

Cu câteva ore înainte de sosirea alaiului, romii din Meteor, cel mai bogat cartier al etnicilor, s-au pregătit pentru a primi aşa cum se cuvine mirii şi invitaţii la nuntă. Puradeii au găsit momentul prielnic să mai facă rost de câţiva bani şi au amenajat de-a lungul şoselei „bariere“, aşa cum cere tradiţia romă. „Bariera este făcută de copii, care iau o sfoară şi o leagă de-a latul drumului, apoi iau nişte găleţi pline cu apă, în care pun flori, şi aşteaptă ca maşinile nuntaşilor să treacă, pentru a le merge bine mirilor şi pentru a avea casa îmbelşugată. Cum se apropie o maşină care nu aparţine nuntaşilor de aici, din Meteor, copiii ridică bariera şi unul sau mai mulţi merg cu găleata la geamul şoferului, pentru ca acesta să pună în ea bani. Suma pe care o strâng o împart între ei. Aşa este obiceiul la noi. Cred că sunt peste zece bariere pe tot drumul Meteorului“, a povestit o femeie mai în vârstă de etnie romă.
La vederea limuzinelor, puradeii şi-au pregătit găleţile şi le-au mulţumit celor care le-au dat bani. Nici o maşină nu a trecut de bariere fără a plăti cum se cuvine.

Mireasa, plină de mahmudele

Mirele Mihai Biriţă şi-a ajutat soţia să intre în curtea viitoarei reşedinţe şi a declarat că ea este aleasa inimii sale. „Ea este aleasa mea, a sufletului meu. A fost frumos la nuntă la Costeşti, dar şi obositor“, a spus emoţionat tânărul de 19 ani. Mireasa a fost lăudată de mai toţi romii care aşteptau să o vadă. „Este frumoasă mireasa, aşa cum am văzut-o şi la televizor. Şi, ce de galbeni are prinşi! Sunt frumoşi amândoi“, a spus tanti Pamela, una dintre vecinele de cartier ale familiei Biriţă. Primită călduros de rudele ginerelui, Ana Maria Stănescu a fost condusă în noua casă de bunica lui Mihai Biriţă. Aceasta  fusese aranjată special pentru venirea miresei, buchete de flori frumos colorate fiind aşezate în vaze prin toate colţurile palatului afaceristului Biriţă.

Lordul Biriţă

Regele romilor creştini, Dan Stănescu Tortică, a declarat că va da un decret prin care îi va ridica în rang pe cuscrii săi: „Casa cuscrilor mei va deveni o reşedinţă regală, pentru că nu se poate alt-fel. Fata mea va locui aici, aşa că o prinţesă nu poate sta decât într-o casă regală. Cuscrului meu îi dau un rang de lord. După nuntă, vom da un decret regal şi-l ridicăm în rang“.
Întrebat dacă nunta fiicei sale a costat un milion de euro, aşa cum s-a vehiculat până acum, regele Dan Stănescu a evitat răspunsul: „Nu ştiu cât a costat, dacă a fost un milion de euro. Nu mai contează banii, important este ca ei doi să fie fericiţi“. Mai mulţi romi din cartier au spus că afaceristul Biriţă a cheltuit mai mult decât regele de la Costeşti pentru nunta prinţesei cu Mihai Biriţă.

Paranghelie în Meteor

Romii din cartierul Meteor au chefuit toată noaptea la nunta fiului unuia dintre cei mai pro-speri oameni de afaceri de etnie romă din Târgu Jiu. „După chef urmează darul. Va da fiecare cât poate. De la 600 de lei în sus de persoană. Vom vedea. Se va ajunge şi la 1.000 de euro. Cine are, că noi n-avem“, a afirmat un bărbat de etnie romă.

Zestre mai puţină decât aştepta lumea

Ultima maşină din alaiul de nuntă a fost un tir, în care toată lumea ştia că se află zestrea miresei Ana Maria Stănescu. Mulţimea de curioşi nu a plecat de la casa cu turnuleţe şi creneluri a lui Ion Biriţă decât după ce câţiva romi, rude cu mirii, s-au apucat să descarce mobila şi electrocasnicele primite ca dar de la familie. Tirul era jumătate gol, deşi fusese păzit cu străşnicie atât de rudele fetei, cât şi de ale băiatului.

Lună de miere exotică

Cei doi proaspăt însurăţei vor pleca într-o lună de miere într-una dintre cele mai exotice destinaţii. Sejurul din Palma de Mallorca a fost darul de nuntă al naşilor pentru cei doi miri. „S-a jucat cearşaful aseară (luni seară -n.r.), iar fata mea, prinţesa mea, este cinstită. Vor merge în luna de miere la Palma de Mallorca. Va fi foarte frumos acolo. Rochia de mireasă a costat aproape 7.000 de euro. A fost o mireasă foarte frumoasă. Ne-am distrat până în zori şi a fost foarte bine“, a spus regele Dan Stănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII