O viaţă în munţi

Autori
Etichete , ,


Un bătrân de 80 de ani, aproape orb, trăieşte alături de soţia lui în munţii de pe Defileul Jiului, în Plaiul Bumbeştiului, un loc mirific, uitat de lume. Scrie poezii şi cântă la fluier, având un talent remarcabil, în orice clipă putând să compună o poezie.

Plaiul Bumbeştiului este o zonă de vis, aflată în munţii de pe Defileul Jiului. Aşezarea aparţine de oraşul Bumbeşti-Jiu, din judeţul Gorj. Aici se ajunge foarte greu, pe un drum de munte plin de bolovani şi hâroape. În acest loc neatins de mâna omului trăieşte Dumitru Motancea, un bătrân de 80 de ani, care scrie versuri şi cântă la fluier. El îşi duce existenţa împreună cu soţia sa într-o locuinţă din lemn, care, în aceste locuri, poartă denumirea de conac. Bătrânul nu vede aproape deloc. Nu are nevoie de vreun ajutor şi se descurcă singur, iar soţia îi este alături. Este unul dintre cei mai bătrâni oameni din zonă şi cunoaşte locurile ca în palmă. Merge singur pe potecă să ia apă dintr-un izvor pe care l-a captat coborând din munte până în Bumbeşti-Jiu.

A căutat nevastă cu conac

Bătrânul poet a fost obişnuit de mic cu muntele, pentru că s-a născut în apropiere. Provine dintr-o familie de crescători de animale. Conacul pe care-l deţinea familia lui a fost expropriat. Îşi dorea foarte mult să se ocupe de creşterea animalelor şi să trăiască departe de aglomerarea urbană, astfel încât a căutat o femeie care să aibă ca zestre un conac. „Conacul pe care l-au avut părinţii mei a fost expropriat. Mi-au plăcut oile şi am căutat să găsesc o fată care să aibă conac. O cunoşteam de când era mică, dar am aşteptat să mai crească. Pe la vreo 15 ani m-am hotărât să o cer de nevastă. Ea mi-a spus că acceptă, dacă e de acord şi bunicul ei, care era un bărbat foarte mare, cu o mustaţă aspră şi era foarte fioros. Tuturor băieţilor le era teamă de el. Eu m-am încumetat şi m-am dus. A spus că îmi dă fata, dar cu o condiţie: să am grijă de conacul din Plai“.

Suferă de retinopatie şi glaucom

Dumitru Motancea a lucrat la Uzina Mecanică Sadu, dar a ieşit la pensie după puţin timp din cauza problemelor de vedere. În urmă cu peste 55 de ani a venit în Plai ca să-şi ajute rudele, iar de peste 40 de ani s-a stabilit aici. Boala s-a accentuat şi, de 13 ani, bătrânul nu mai vede aproape deloc, însă cunoaşte foarte bine aceste locuri şi istoria lor. Diagnosticul pus de medici este retinopatie şi glaucom. „Nu văd feţele oamenilor şi nici denivelările. Mi s-au dezvoltat alte simţuri: pipăitul şi auzul. Merg singur să iau apă şi mai fac şi unele treburi ca să nu ard gazul de pomană. Am coborât şi în Bumbeşti. M-am cam rătăcit, pentru că zona s-a împădurit, dar până la urmă am găsit drumul. Merg prin păduri, pe poteci, pentru că le cunosc foarte bine. Mai vine ginerele meu şi ne aprovizionează“, spune bătrânul.

Un geniu

Dumitru Motancea este jovial şi inteligent. Compune poezii şi cântă la fluier. A făcut doar şapte clase, din cauză că era sărac, dar dovedeşte capacităţi intelectuale remarcabile. Vorbeşte cursiv şi mai ales fără greşeli de exprimare. A fost atras de poezie încă de copil, din şcoală. Poeţii preferaţi sunt Eminescu şi Coşbuc. Şi-a găsit inspiraţia după ce a venit şi s-a stabilit în Plai. A compus nenumărate poezii. Pe unele a reuşit să le scrie şi să le păstreze, dar altele s-au pierdut. Versurile sale sunt deosebite, iar talentul bătrânului este remarcabil. „Compuneam şi înainte de a veni în Plai poezii, dar nu prea se legau. După ce m-am stabilit aici, mi-a venit şi inspiraţia. Ginerele meu a scris la calculator şi a scos apoi pe hârtie 100 de poezii şi cred că mai am vreo 40 scrise pe alte caiete. Aşa am făcut mult mai multe poezii, dar s-au pierdut. Am făcut doar şapte clase, pentru că părinţii au fost oameni săraci şi nu au putut să mă ţină în şcoală“, povesteşte el.


Bătrânul Motancea cântă la fluier

Darul de a compune poezii nu este singura calitate a bătrânului. Dumitru Motancea cântă la fluier. A învăţat să cânte de la tatăl său şi întotdeauna când mergea cu animalele îşi lua şi fluierul cu el. Mai târziu, în  armată, a făcut şi şcoala de gornişti, astfel că a reuşit să înveţe să cânte pe note. Ştie multe doine şi cântece culese de el.

Cum se ajunge în Plaiul Bumbeştiului

În Plaiul Bumbeştiului se ajunge pe un drum ce porneşte chiar de la intrarea în Defileul Jiului şi în Uzina Mecanică Sadu, care se află la limita Parcului Naţional. Poate fi parcurs doar cu o maşină de teren, pentru că traseul este plin de bolovani şi hârtoape. Potrivit localnicilor, drumul a fost realizat de nemţi în cel de-al doilea război mondial, dar a fost uitat de autorităţi, care nu s-au mai ocupat de el.

În Plaiul Bumbeştiului nu prea s-au schimbat multe lucruri. Aici se trăieşte în continuare la lumina lumânării, pentru că nu există alimentare cu energie electrică şi nici cu apă, iar de canalizare nici nu poate fi vorba. Puţinii oameni care mai locuiesc aici ascultă noutăţile la aparatele de radio pe baterii.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. eugen said:

    sa-i dea DUMNEZEU multa sanatate iar copiii sa aiba grija de parinti si de casa parinteasca

Alte stiri

30 mai 2017

Craiova: Concurs de recitat poezii, la Biblioteca Judeţeană

Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman organizează cea de-a 43-a ediție a concursului de recitări „Pe aripile poeziei“ , ce se va desfășura, miercuri, 31 mai, la ora 12.00. Vor participa elevi din ...

Sumarul ediției de marţi, 30 iunie 2009

Actualitate

» Târgu-Jiu: După 21.30, traficul feroviar a fost reluat
» Târgu Jiu: Carne alterată, confiscată de inspectorii veterinari
» Impiegaţii CFR au blocat două trenuri care treceau prin Gorj
» Rânca rămâne trei zile fără curent
» Fostul şef al SRI, deferit justiţiei
» Târgu Jiu: Adăpost nou pentru maidanezi
» Gunoiul gunoaielor
» Aviz pentru Muşetescu în dosarul ALRO
» Drumul Segarcea – Cârna, „semnat“ joi
» România nu mai are uraniu puternic îmbogăţit
» Un contribuabil la ghişeul Fiscului: „De coşmar!“
» Târgu Jiu: Deţinuţii vor în camera nupţială
» Cartea Albă a IMM-urilor
» O elevă din Craiova creează invitaţia de Ziua Independenţei Statelor Unite
» Surclasăm Caracalul: semafoare în giratoriu
» Chinezii vor investi în modernizarea Complexului Energetic Turceni
» Primarul din Orşova, tras pe dreapta de poliţie
» Dolj: Trei capturi de ţigări într-o zi
» Cel puţin 12 fani ai lui Michael Jackson s-au sinucis după moartea megastarului
» Italienii de la Alenia nu-şi dau concediile pe Avioane Craiova
» Angajaţii CFR Marfă intră în şomaj tehnic
» Hipermarket Dedeman, lângă Craiova

Local

» Începe admiterea la liceu
» N-am pierdut niciodată nimic, nici măcar viaţa…
» Scandal între slujitorii Domnului
» Nemţii plâng după tramvaiele din Craiova
» Satan, în spatele gratiilor
» Strivit de camion
» Ionuţ Dinu, reţinut pentru omor

Dolj

» Furaţi de autorităţi

Gorj

» O viaţă în munţi

Sport

» Scurte ştiri
» Arsenal se luptă pentru Benzema
» Olandezii de la Real ţin de contracte
» Torres vrea spanioli la Liverpool
» Radu şi Munteanu au jucat pentru Wolfsburg
» Brazilia s-a chinuit cu americanii
» Universitatea va întâlni Swindon Town
» Wobay, învoit şi apoi sancţionat
» Artimon: Salvarea poate veni de la Craiova
» GdS, locul doi la Cupa Presei
» Mititelu face marcaj echipei lui Penescu
» Gică Popescu, prins între dosarele Securităţii

Bani & Afaceri

» România are 82 de milioane de numere de telefon
» Firma românească – prea săracă pentru banii europeni
» Incubator de afaceri în Parcul Industrial

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiriî
» Fructul de mango, un ingredient bun la toate

Opinii

» Ştiinţa, tot fără antrenor

Top