3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe admiterea la liceu

Începe admiterea la liceu

Locurile speciale pentru romi în liceele doljene rămân neocupate, în timp ce trei elevi majoritari se bat pentru un loc la profilul preferat. Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia candidaţilor lista cu cele mai râvnite colegii din ţară, pe locul doi situându-se CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Ministerul Educaţiei a alocat unităţilor şcolare din judeţul Dolj 81 de locuri speciale pentru copiii romi la cele 31 de licee şi grupuri şcolare. Doar 41 de elevi de etnie romă au depus cerere de înscriere la liceu pe locurile speciale, iar dintre acestea doar 27 au fost însă ocupate.
„Cele 54 de locuri speciale neocupate vor fi repartizate pentru situaţiile speciale. Există posibilitatea, ca până la această dată, să existe absolvenţi de şcoală generală care să nu se fi înscris pentru admiterea la liceu. În acest caz, aceştia sunt declaraţi automat retraşi de la şcoală. Tocmai de aceea, aceste locuri sunt rezervate pentru ei, având posibilitatea să se înscrie pentru a urma o formă de învăţământ“, a precizat Laura Mărunţelu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Candidaţii romi care au concurat pentru ocuparea locurilor speciale, pe lângă cererea de înscriere, cartea de identitate şi certificatul de naştere, au avut nevoie şi de o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituită, prin care să ateste apartenenţa la etnia romă.
Cea mai mică medie de admitere pe locurile speciale în judeţul Dolj a fost de 5,09, iar cea mai mare – de 8,56, iar liceele vizate au fost CN „Ştefan Velovan“, specializările matematică-informatică şi  educatori (pentru care însă au susţinut probele vocaţionale – n.r.), la CN „Nicolae Titulescu“ sau CN Economic „Gheorghe Chiţu“.

Trei candidaţi pe loc la secţiile de limbi moderne

Nici la învăţământul special doljean, absolvenţii de clasa a VIII-a nu s-au îngrămădit să ocupe locurile destinate lor. Dintre cele 72 de locuri puse la dispoziţia acestora, au rămas neocupate 60. Şi la învăţământul vocaţional au mai rămas opt locuri vacante, la arte vizuale. Bătaia cea mai mare pentru un loc la liceu în judeţul Dolj este la secţiile de limbi moderne.
„La limba engleză, s-au înscris 602 candidaţi, dintre care 453 au promovat, însă locuri disponibile sunt doar 165. Şi la limba germană pentru cele 42 de locuri, se bat 86 de candidaţi care au fost declaraţi admişi la probele eliminatorii, iar la limba spaniolă pe cele 56 de locuri sunt 167 de candidaţi“, a adăugat purtătoarea de cuvânt a ISJ Dolj.

Pe 3 iulie, se afişează rezultatele repartizării computerizate

Astăzi, bazele de date de la centrele judeţene de admitere vor fi trimise la Centrul Naţional de Admitere. Rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal şi profesional se vor afişa pe 3 iulie. Repartizarea computerizată se va face în funcţie de notele obţinute la tezele cu subiect unic şi media generală înregistrată în anii de gimnaziu, fiecare având o pondere de 50% în punctajul final. Pentru a veni în sprijinul elevilor, Ministerul Educaţiei a realizat un site prin intermediul căruia candidaţii pot afla informaţii legate de profilul, specializările, numărul de locuri ale liceelor pentru care optează, precum şi ultima medie de admitere înregistrată de acestea anul trecut. Accesând www.admitereliceu.ro, candidaţii îşi pot calcula şansele reale pe care le au confruntând punctajul propriu cu cel care a permis admiterea anul trecut. Conform respectivei pagini electronice, cel mai râvnit liceu din România este Colegiul Naţio­nal „Sfântul Sava“ din Bucureşti, unde cea mai mică medie de admitere de anul trecut a fost de 9,82. Pe poziţia a doua se situează Colegiul Naţio­nal „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, unde media de admitere a fost 9,78.
Printre candidaţii înscrişi pentru un loc la colegiile sau şcolile profesionale doljene se află şi 267 de absolvenţi de clasa a VIII-a din alte judeţe ale ţării, în timp ce doar 67 de absolvenţi doljeni aspiră pentru a ocupa un loc la un liceu din afara judeţului.

Medii de admitere sub 5

Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia elevilor de etnie romă 7.500 de locuri speciale, însă nici jumătate dintre ele nu au fost ocupate. În 21 de judeţe, ultima media de admitere a elevilor a fost sub 5.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS