10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUltimul drum al Alexandrei

Ultimul drum al Alexandrei

Şi-a prins un trandafir roşu în părul blond şi zâmbeşte veselă, cu capul uşor aplecat, din remorca maşinii, deasupra coroanelor. Priveşte de pe tricourile negre, de doliu, pe care le poartă colegii de şcoală. În rochie albă, se pregăteşte de drumul fără întoarcere, în timp ce părinţii, disperaţi şi nenorociţi, îşi strigă spre cer durerea şi neputinţa. 

Drumul din faţa casei roz cu porţi de ciment e împânzit de lume. Prieteni, rude, vecini, oameni din sat. În tricouri negre, cu chipul Alexandrei imprimat pe ele, colegii de şcoală stau înmărmuriţi unii lângă alţii. Vorbesc rar, parcă le e teamă de sunete. Câteva fete plâng încet, cu privirea goală, încercând să înţeleagă rostul unei morţi la 19 ani. Au în piept o floricică albă, fragilă, pentru mireasa nenuntită. Goarnele se tânguiesc sfâşietor. Când obosesc, le iau locul lăutarii, cântând despre viaţă şi despre moarte. Înghesuite la umbră, maşinile poartă în geam imaginea Alexandrei şi promisiunea „Nu te vom uita niciodată!“. Năuc, cu chipul golit de expresie, tatăl copilei trece prin mulţime, sprijinit de un bărbat. Pare că vine din altă lume, cum trece ca un automat printre vecinii care şi-au scos băncuţe la poartă şi aşteaptă cuminţi sosirea preotului. Îl privesc cu milă şi tristeţe: „Bieţii oameni! I-au nenorocit!..“.

Se mutase din casa familiei Dinu  

Mulţi dintre cei prezenţi nu cred o iotă din versiunea familiei Dinu. „Poa’ să-i spună lu’ mutu’, o armă nu se descarcă aşa! Eu nu-l cred pe poliţist vinovat că ţinea arma acasă, la îndemâna oricui, ci că-i ia apărarea lui fiu-său. Ăsta mâine, poimâine omoară pe alţii, că ştie că-l ajută «tăticu»“ . Oamenii urlă de durere şi ei se gândesc cum să-l facă scăpat“, rosteşte, cu ciudă, Popa Dumitru. Vecinii, strânşi în jurul lui, îl aprobă tăcuţi din cap. Nu le miroase deloc a adevăr versiunea oficială declarată de familia Dinu. Nu cred în ruptul capului că a fost un accident, mai ales că despre Ionuţ, cel care a împuşcat-o pe Alexandra, nu circulă vorbe prea frumoase: „De când era mic, făcea numai tâmpenii. Dădea cu borcane pe geam, la şcoală era vai şi-amar. A fost un derbedeu, nu se pune problema, că taică-său nu stătea să-l educe, alerga să facă bani, să-i construiască lui vilă!“, continuă bărbatul. Nici unul dintre cei strânşi aici nu crede în inocenţa lui Ionuţ Dinu. „Fata (Alexandra – n.r.) a fost plecată de la ei vreo trei luni. La sfârşitul anului trecut. Că nu se înţelegea cu el. Se pare că nu-i respecta intimitatea, încerca să intre peste ea, o tachina. Aşa s-ar fi plâns Alexandra la cei la care s-a mutat, la familia Oprea. Apoi, s-a îmbolnăvit colega aia a ei şi s-a întors iar la Dinu, ca s-o ajute cu lecţiile pe soră“, adaugă Popa Dumitru. Oamenii povestesc că, în urmă cu câteva săptămâni, prietenul Alexandrei a murit într-un accident.

Aproape de casă

Câţiva cai cu ghirlande la gât nechează nărăvaşi în apropierea porţii. Obiceiul locului spune că la înmormântare de fete nemăritate se împodobeşte un brad şi se aduc cai şi biciclişti care s-o conducă pe ultimul drum. Oamenii stau tăcuţi, cu gândurile lor, clătinând uneori din cap. „I-a distrus! Ce vorbeşti, mă?! Acum cântă goarnele de la revedere, cum or cânta melodia asta, gata! … E ultima!“, vorbeşte o femeie către vecina ei. Cântecul preotului se-mpleteşte cu lacrimile şi jalea celor care o strigă pe Alexandra. La poartă, cu privirea peste gard, lumea aşteaptă s-o mai vadă o dată. Un culoar îngust trece printre lăstarii de vie, legând casa de poartă. Se face linişte. După câteva clipe, ca la un semn, se ridică, din flori, până la drum, o boltă. Se-aude jelitul goarnei şi plânsul disperat, fără speranţă, al mamei, cântecul preotului şi glasurile celor care bocesc. Alexandra, în alb, iese în curte. Trece încet, ca o mireasă nenuntită, pe sub podul de flori. „Fata mea…. unde te duci?…“. Colegii îi ridică atent coşciugul şi-l aşază în remorcă… Copilul de 19 ani pleacă pentru ultima dată de la părinţi. Se mută aproape de casă, undeva sub pământ…

Accident sau crimă?

În sat, oamenii nu exclud o răzbunare, bănuind că Ionuţ Dinu s-a simţit jignit că Alexandra nu i-a răspuns avansurilor. „El, un macho, să fie tratat cu flit, mai ales după ce prietenul fetei murise într-un accident de scuter cu ceva vreme în urmă? Nu cred că i-a picat bine!“, spun voci din mulţime.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

54 COMENTARII