24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTichetele de masă, troc la tarabe

Tichetele de masă, troc la tarabe

Comercianţii de fructe şi legume din pieţele din Craiova s-au adaptat condiţiilor actuale şi au găsit soluţii de criză. Pentru a se asigura că îşi vând marfa, aceştia acceptă tichete de masă, pe care le folosesc apoi pentru cumpărăturile proprii.

Pentru a face faţă concurenţei făcute de supermarketuri, dar şi pentru a rezista pe timp de criză, comercianţii din pieţele din Craiova au găsit soluţia potrivită: acceptă tichete de masă, chiar dacă nu au contracte cu firmele emitente. Afişe în acest sens când sunt, când nu sunt la tarabă, dar, dacă întrebaţi, poate aveţi noroc. „Acum trebuie să strâng bani să achit marfa, că ei nu le acceptă (tichetele – n.r.) la plată. Dar primim şi bonuri de masă. Mai întrebaţi“, a precizat unul dintre comercianţii din Piaţa din Craioviţa, în timp ce-mi punea nişte fructe în plasă. „Tichetele primite le folosesc pentru cumpărăturile mele. E o soluţie de criză“, a adăugat. Din dorinţa de a-şi vinde marfa, acest „compromis“ este făcut şi de alţi comercianţi. „Acum nu, dar mai acceptăm tichete de masă. Vă trebuie multe fructe? Veniţi şi discutăm. Bonurile primite le folosesc pentru cumpărăturile mele, că nu pot să plătesc marfa cu ele“, a spus alt comerciant, care a precizat că, la fel ca şi supermarketurile, primeşte tichetele la valoarea lor.

Clienţii, încântaţi că pot plăti cu bonuri

Soluţia găsită de comercianţii din piaţă este pe placul cumpărătorilor. „Atâta timp cât pot să iau ce am nevoie mi se pare o soluţie bună dacă le acceptă ca monedă de schimb. Nu mă interesează ce fac comercianţii cu ele. E treaba lor. S-a ajuns în situaţia asta pentru că şi ei, la rândul lor, au nevoie de venituri sub orice formă. Dacă se cumpără ţigări pe bonuri, de ce nu s-ar cumpăra şi legume şi fructe din piaţă?“, a spus Alexandra Aries.
Afirmaţia a fost confirmată şi de alţi craioveni. „Se întâmplă să nu ai bani la tine şi să vrei să cumperi produse din piaţă, care sunt româneşti şi au gust mai bun decât cele de import, aşa că oferta asta a comercianţilor e binevenită“, a spus Daniela M. Chiar dacă împărtăşesc părerea celorlalţi cumpărători chestionaţi, când au văzut prima dată oferta comercianţilor, unii clienţi au fost surprinşi. „Când am văzut afişul, am rămas surprinsă. Mi s-a părut ciudat că pot să plătesc marfa la tarabă cu tichete de masă. Este însă o idee bună“, a spus Adelina Marin.

Contravenţiile prevăzute de lege
Potrivit Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
a) comercializarea de către salariaţi şi unităţile de alimentaţie publică a tichetelor de masă contra unei fracţiuni de preţ sau a altor produse decât cele alimentare;
b) utilizarea de către salariaţi a unui număr de tichete de masă mai mare decât cel de zile în care sunt prezenţi la lucru în unitate.
Aceste contravenţii se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei (pentru cele de la lit. a), respectiv de la 20 la 50 de lei (pentru cele de la lit. b).

 

Condiţii de valabilitate a tichetelor de masă

Fiecare tichet de masă este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde cel puţin următoarele menţiuni:
a) numele şi adresa emitentului;
b) valoarea nominală a tichetului de masă;
c) date referitoare la perioada de valabilitate;
d) interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de ţigări sau de produse alcoolice;
e) spaţiu pentru înscrierea numelui şi a prenumelui salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă;
f) spaţiu destinat înscrierii datei şi aplicării ştampilei unităţii la care tichetul de masă a fost utilizat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII