11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii pot renunţa gratis la fumat

Craiovenii pot renunţa gratis la fumat

În România, există programe naţionale de sănătate care ar trebui să ofere populaţiei educaţie sanitară, dar şi acces la servicii medicale gratuite. În realitate, multe programe sunt doar pe hârtie, fondurile alocate sunt cheltuite haotic, fără să se vadă rezultatele, iar populaţia află de ele de obicei după ce fondurile s-au epuizat de mult. Gazeta de Sud va încerca, în săptămânile următoare, să vă informeze obiectiv despre problemele şi lucrurile bune din acest sistem, pentru care sunt alocate sume foarte mari de bani.

Deşi în Craiova există încă de anul trecut un cabinet care acordă gratuit medicamente pentru renunţarea la fumat, foarte puţini oameni au aflat de el.

Programul STOP FUMAT a început în vara lui 2007. Ideea a aparţinut fostului ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care s-a gândit că ar fi bine să finanţeze din taxa pe viciu un program care să ajute oamenii să se lase de fumat. O idee nobilă, care a primit şi o finanţare pe măsură. Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, în 2008 au fost programate campanii de informare şi studii de promovare a unui stil de viaţă sănătos, pentru care s-au alocat sute de mii de lei.
Rezultatele acestei infuzii de fonduri se „văd“ cu ochiul liber acum. După mai bine de un an de la demararea programului, foarte puţini oameni ştiu că există cabinete care îi pot ajuta să scape gratuit de fumat.
În 2009, noul minister a redus drastic fondurile alocate până la o cincime. Merită spus că, din acest an, un studiu de evaluare costă 100.000 de lei, pentru informare nu a mai fost alocat nici un ban, iar costul mediu prevăzut pentru tratarea unei persoane care beneficiază de asistenţă în vederea renunţării la fumat este de 320 de lei.

Dr. Daniela Bică, singurul specialist în renunţare la fumat din Craiova

În Craiova, există un cabinet de pneumologie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, unde fumătorii beneficiază gratuit de consiliere şi tratament pentru renunţarea la fumat. De această activitate se ocupă încă din 2008 dr. Daniela Bică, medic primar pneumolog. „Programul Naţional de Prevenire şi Control a Consumului de Tutun se adresează consumatorilor care doresc să se lase de fumat. Aceştia primesc consiliere şi tratament cu medicamente sau doar consiliere, în funcţie de dorinţa fiecăruia“, susţine dr. Daniela Bică.
Atunci când se prezintă la cabinet, un fumător primeşte mai întâi informaţiile necesare. Medicul îi explică despre dependenţa de tutun, apoi îi întocmeşte foaia de observaţie, în care consemnează vârsta fumătorului, de când fumează, tipul şi numărul ţigărilor fumate etc. Fumătorul completează apoi un test de dependenţă faţă de nicotină.
Toate aceste etape sunt necesare doctorului pentru stabilirea medicaţiei. „Structura terapeutică se stabileşte în funcţie de profilul fiecărui pacient şi constă în două tipuri de pastile şi plasturi cu nicotină. Pastilele înlătură nevoia de a fuma. Plasturii cu nicotină se folosesc în special la pacienţii cu afecţiuni neuropsihice“, a precizat dr. Bică.
Medicul pneumolog susţine că tratamentul de renunţare la fumat are o eficacitate de 80%.
Ion M. este unul dintre cei care au reuşit, ajutaţi de dr. Bică. A fumat 40 de ani şi a încercat de mai multe ori fără succes să renunţe la acest viciu, bazându-se doar pe propria voinţă. A aflat de program în urmă cu o lună de la un prieten. De atunci nu a mai pus ţigara în gură. Spune că nu simte nevoia să-şi aprindă ţigara ori de câte ori colegii de serviciu fumează în birou.
„Am învăţat să-mi controlez reflexul de a duce mâna la buzunar ca să iau pachetul de ţigări, iar medicamentele chiar mă ajută. Nu mai simt nevoia să fumez, iar colegii nu îmi mai fac poftă de fumat atunci când îşi aprind ţigările la mine în birou“, a spus el.

S-au terminat fondurile

Secretul reuşitei nu stă doar în medicaţie. Pacientul trebuie să fie motivat şi să respecte un anumit stil de viaţă impus de medic. Timp de două-trei luni, cât durează tratamentul, pacientul trebuie să nu consume băuturi alcoolice (care pot interacţiona cu medicamentele), să urmeze un regim lacto-vegetarian, pentru a preveni constipaţia, şi să bea multe lichide. În perioada tratamentului, este normală şi acumularea a trei-patru kilograme. Peste această greutate, poate fi vorba de alte pobleme de sănătate. Pacientul va trebui să revină la cabinet peste două săptămâni, pentru o nouă folie de medicamente.
Abia acum, când lumea a început să afle de programul care îi poate ajuta să renunţe la fumat, nu mai sunt fonduri. Reducerea sumelor la aproape o cincime din ce s-a alocat în 2008 a făcut ca în prezent cabinetul din Craiova să nu mai poată primi pacienţi noi. „Cabinetul mai are medicamente doar pentru ca pacienţii aflaţi deja în program să-şi poată duce tratamentul până la capăt“, a precizat dr. Bică. Doctoriţa a mai spus că s-a făcut comandă de medicamente şi este posibil ca din luna iulie să poată reîncepe înscrierea. 

Costuri

447 de persoane se află în evidenţa cabinetului de pneumologie din Craiova. Tratamentul de renunţare la fumat al unui pacient durează două luni, iar medicamentele valorează între 500 şi 1.500 de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII