Acasă Local Război între Spitalul de Urgenţă şi furnizorii de materiale sanitare

Război între Spitalul de Urgenţă şi furnizorii de materiale sanitare

Conflictul dintre Spitalul de Urgenţă Craiova şi furnizori privind presupuse datorii istorice a ajuns la Bucureşti. Ministerul Sănătăţii va trimite comisii care să analizeze cine are dreptate – spitalul, care susţine că nu are nici un fel de datorii, sau furnizorii de materiale, care insistă că au de încasat bani de la unitatea sanitară.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că reprezentanţii furnizorilor de materiale sanitare inventează datorii pe care unitatea sanitară nu le are. Dr. Cristina Calangiu a declarat ieri că spitalul pe care îl conduce nu are în prezent nici un fel de datorii la medicamente sau materiale sanitare şi că toate facturile neachitate până cum sunt în termenul de plată legal, care prevede ca plata să se facă în interval de 90 sau 120 de zile de la achiziţie. „Cu toată responsabilitatea, în prezent putem spune că nu avem nici un fel de datorii“, a spus Calangiu.
Managerul a făcut această declaraţie pentru a încerca să schimbe imaginea publică pe care firmele distribuitoare au făcut-o spitalului, susţinând că unitatea sanitară ar avea datorii, dar şi pentru a răspunde public unui comunicat din 18 iunie, prin care Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale îşi arăta disponibilitatea de a discuta cu conducerea spitalului pentru a lămuri problema „datoriilor vechi şi neachitate de unitate către companiile membre ale asociaţiei“ .
Dorind să arate că este dispusă să rezolve în mod transparent această problemă, Cristina Calangiu a convocat ziariştii locali la o conferinţă de presă, în timpul căreia a luat legătura telefonic cu reprezentanta Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale pentru a aduce lămuriri legate de datoriile amintite. Aceasta din urmă a apucat să nominalizeze doar firma SANPROMED, la care Spitalul de Urgenţă ar avea datorii de 42.000 de lei, după care, auzind că este şi presa locală de faţă la discuţie, a refuzat să le spună şi pe celelalte trei. A rămas totuşi ca, în cursul acestei săptămâni, dr. Calangiu să aibă o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale, pentru a lămuri problema presupuselor datorii.
Din datele contabile puse la dispoziţie presei de conducerea spitalului, firma SANPROMED figurează în evidenţe cu sold zero în luna mai.

Ministerul Sănătăţii răspunde cu controale

Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale din România a anunţat printr-un comunicat de presă pe 16 iunie că va sista furnizarea de materiale sanitare către spitalele cu datorii neachitate. Printre cele care nu şi-ar fi plătit furnizorii era nominalizat şi Spitalul de Urgenţă Craiova, fără a fi precizată vreo sumă.
Reacţia a venit şi din partea Ministerului Sănătăţii. Acesta a anunţat că în perioada 29 iunie – 10 iulie va trimite la spitalele nominalizate cu datorii 19 comisii care să controleze execuţia bugetară a unităţilor cu paturi, structura restanţelor şi felul în care au fost direcţionate fondurile plătite la început de an.
„La preluarea mandatului, am cerut spitalelor situaţia la zi, până la 31 decembrie 2008, a datoriilor. Am achitat atunci, în ianuarie şi februarie, 300 de milioane de euro, acum însă constat că apar alte datorii, acumulate în perioada 2005-2008“, a declarat ministrul sănătăţii, Ion Bazac, la discuţiile de ieri dintre reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai furnizorilor de materiale sanitare şi cei ai producătorilor de medicamente.

Exit mobile version