18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii din puşcării, calificaţi

Romii din puşcării, calificaţi

15 persoane private de libertate, aflate în custodia Penitenciarului pentru Minori şi Tineri Craiova, se califică în meseria de confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice, nivelul 2. Aceste cursuri sunt asigurate prin proiectul „ACTUAL – Calificarea tinerilor romi privaţi de libertate“, finanţat prin programul PHARE 2006 şi realizat de PMT Craiova, în parteneriat cu Grupul Şcolar de Arte şi Meserii al Cooperaţiei Meşteşugăreşti „Spiru Haret“ şi Fundaţia „Cuvântul care zideşte“.
Proiectul se derulează în mai multe penitenciare din ţară, implementarea lui la PMT Craiova începând din octombrie 2008. „În prima etapă, desfăşurată în perioada octombrie 2008 – ianuarie 2009, au avut loc o serie de activităţi premergătoare – contactarea lectorilor care vor preda cursurile teoretice şi organizarea internă pentru implementarea proiectului. Începând cu februarie 2009, s-a desfăşurat partea teoretică a cursului de calificare. Pregătirea practică urmează să înceapă curând, după finalizarea lucrărilor de amenajare a atelierului şi de montare a echipamentului“, a declarat Dorina Preduţ, purtătoarea de cuvânt a PMT Craiova.
Proiectul ACTUAL îşi propune câteva obiective: promovarea ocupabilităţii tinerilor romi privaţi de libertate, în domeniile cerute pe piaţa muncii, prin calificare, în vederea creşterii economice la nivel local şi regional; combaterea excluziunii sociale a tinerilor romi prin servicii de mediere, în vederea stabilirii de legături directe între aceştia şi potenţialii angajatori pentru încheierea unui contract de muncă; facilitarea accesului pe piaţa muncii a tinerilor privaţi de libertate de etnie romă, prin organizarea unui curs de calificare în meseria de confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice, pe parcursul a nouă luni.
„Pregătirea teoretică şi cea practică sunt absolut necesare pentru atingerea obiectivelor, dat fiind faptul că trebuie asigurat un nivel ridicat de competenţe pentru aceştia, cu scopul dezvoltării profesionale şi răspunzând nevoii de reintegrare socială a acestora, după executarea pedepsei“, a mai spus Dorina Preduţ. Nu se va finaliza bine acest proiect şi PMT Craiova va începe altul: „Îmbunătăţirea accesului tinerilor aflaţi în penitenciar la programele de formare profesională şi integrare pe piaţa muncii, pe parcursul şi după executarea pedepsei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII