5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViaţa în paşi de dans

Viaţa în paşi de dans

Paşii de dans, mirajul unei lumi în care sentimentele şi cele mai frumoase poveşti vin să vorbească pe muzică, fascinează şi încarcă sufletul.

Povestea lor nu este spusă în cuvinte. Mişcările graţioase, paşii atent studiaţi în ore şi zile de repetiţii vorbesc pe fonduri muzicale, fie că este vorba de dansul sportiv, de societate sau de balet. I-am întâlnit în sălile în care sudoarea se şterge după fiecare antrenament, dar şi acolo unde bucuria reuşitei le luminează chipul. Un club de dans a fost visul lor, pe care, în cele din urmă, cu efort, dar şi cu dragoste de dans l-au clădit.
„Totul a început în urma unor căutări asidue… Doream să-mi înscriu fetiţa la un club de dans. Prima opţiune a însemnat primul eşec. După câteva minute bune cu lacrimi în ochi, copila a ieşit din sală speriată, deoarece cei mai mari cursanţi o călcaseră în picioare. Nu ştia care e stânga şi dreapta, avea doar trei anişori, lucru care a generat situaţia neplăcută. Iubesc dansul, îmi plac copiii…, aşa că s-a înfiripat dorinţa de a pune bazele unui club în care cei mici, dar şi cei mari pot deprinde tainele dansului“, povesteşte Beatrice Savu.
A reuşit. Curând, se găsea o clădire, iar încet, încet cursanţii au început să calce pragul. Dansul sportiv, de societate, dansul modern au fost opţiunile pentru care fiecare a putut alege. Şi dacă mai întâi curiozitatea sau poate dorinţa de a impresiona în cadrul unei seri dansante i-au împins pe unii cursanţi să deprindă tainele dansului, astăzi totul a devenit o pasiune.

Poveşti puse pe muzică

Viaţa trăită astfel e mult mai frumoasă, căci grijile nu trec niciodată dincolo de uşile sălii de antrenament. Un univers mult mai fascinant ţi se dezvăluie când păşeşti acel spaţiu. Părinţi şi pitici aleg măcar pentru câteva ore pe săptămână să intre pe uşa care îi conduce spre alte coordonate. Nu sunt egoişti şi atunci când tainele dansului sunt dobândite, graţie eforturilor personale dar şi muncii mentorilor, ies la rampă. Astăzi e rândul piticilor, care vin să-şi spună povestea copilăriei prin dans şi muzică. Se prind de mânuţe şi în paşi de vals vienez sau pe ritmuri moderne te conduc în lumea dansului.  Şi ce dacă o pălmuţă aplicată peste mână îl încurcă pe piticul care primeşte o corecţie exemplară din partea partenerului de dans. Şi ce dacă o voce autoritară a unui puşti face ordine în mişcările protagoniştilor… Povestea lor curge frumos. Perluţele, pentru că identitatea este foarte importantă, se prind în ritmuri moderne, în vreme ce prichindeii şi a lor grupă a piticilor îi provoacă la duel pe cei mai experimentaţi, din grupa „Barbie“. Micuţi, dar isteţi, piticii ştiu că nu au şanse reale şi într-un joc pus pe muzică se prind de picioarelor mai marilor „rivali“, devenind un obstacol serios în calea succesului. Şi nimeni nu se supără, dragostea pentru dans îi uneşte, aşa că-şi caută piticii pentru a se prinde iar în dans.
Majoretele, Steluţele, Floricelele toate îşi dau întâlnire pe ring, se duelează, se joacă, totul în paşi de dans.

În vârful degetelor

Dansul în vârful degetelor, baletul, cucereşte alte inimi de copii. Şi când o baghetă minunată îi trezeşte, când ursuleţii de pluş, căţeii, păpuşile prind viaţă, iar umbreluţa poznaşă îmbie la trăsnaie, cu demipoantele şi tutuurile micuţele balerine urcă pe scenă. Nu au mai mult de cinci ani, dar iubesc dansul, emoţia aceea care nu îi ţine în loc nici o clipă. Şi, mai ales, adoră aplauzele şi ovaţiile sălii. Astăzi vor păşi din nou în lumina reflectoarelor, vor urca pe scena aceea imensă, scena Teatrului Liric, acolo unde balerinii adevăraţi dansează. Îi vor invita pe ursuleţi, pe micuţele păpuşi să-i însoţească. Ba chiar şi umbreluţa îi va ajuta să se mişte cu graţie, ca nişte adevăraţi dansatori, căci „chiar şi ei pot dansa…“. Mirajul îi învăluie, aşa că nimic nu mai contează: ce dacă uită la final să intre în culise. Nu mai contează nici că păpuşa şi-a pierdut un picior în timpul dansului, ea, micuţa balerină, a fost acolo, pe scenă, şi e mulţumită. Mami şi tati au văzut câte poate face ea.
Zâne, flori, pitici, toţi s-au prins într-un dans vrăjit, acompaniaţi de balerinii adevăraţi: Ionela Truşcă, artista care le îndrumă paşii pe această cale de univers, Lelia Vais, Violeta Ticu, Andreea Iordache, Andreea Pretoian, Emilian Belcin, Nicolae Popa, Nicu Laurenţiu, Dragoş Teodorescu, Ionuţ Cimpoeru, Radu Alexandru. Pleacă mulţumiţi, odată cu stingerea reflectoarelor, pentru că ştiu că într-o bună zi vor ajunge ca ei şi asta se va întâmpla de îndată ce umbreluţa nu-i va mai ispiti la trăsnăi şi când păpuşa va fi acoperită de praful anilor care trec în paşi de dans.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS