18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO săptămână de sărbătoare pentru penitenciare

O săptămână de sărbătoare pentru penitenciare

Săptămâna aceasta, toate penitenciarele din ţară îşi sărbătoresc angajaţii. Cu ocazia Zilei personalului din sistemul ANP, şi cele trei închisori din Craiova vor desfăşura activităţi specifice.

Se anunţă o săptămână plină pentru penitenciarele din Craiova, ne informează prin comunicate stufoase toţi cei trei purtători de cuvânt ai instituţiilor. Deşi Ziua funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) este declarată abia pe 29 iunie, conducerile celor trei unităţi din Craiova au decis să marcheze această zi – aflată sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – prin manifestări care să se desfăşoare pe parcursul întregii săptămâni în curs.
Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova îşi va sărbători angajaţii timp de şase zile, prin activităţi dedicate lucrătorilor de aici, dar şi activităţi desfăşurate cu persoanele private de libertate. Manifestările vor începe astăzi, cu ieşirea în comunitate a unui grup de zece minori şi tineri, care va vizita Biserica „Sfântul Gheorghe cel Nou“ din Craiova. Mâine, pe terenul de sport din incinta PMT Craiova se va desfăşura competiţia „Cupa Toleranţei“, care va avea ca adversari cele două echipe de fotbal selecţionate din rândul minorilor şi tinerilor aflaţi în custodia unităţii. Intitulată sugestiv „Personalităţi marcante ale oraşului Craiova, de-a lungul timpului“, activitatea de joi va consta în vizitarea, de către 12 minori şi tineri, a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ şi a Casei memoriale Elena Farago. Ziua Porţilor Deschise a fost desemnată vineri. Aşa cum declară Dorina Preduţ, purtătoarea de cuvânt a PMT, acţiunea are ca scop „prezentarea penitenciarului şi a specificului activităţii desfăşurate de personalul de specialitate şi cunoaşterea de către reprezentanţii societăţii civile a realităţilor din PMT Craiova“. Accesul vizitatorilor în penitenciar se va face pe baza documentului de identitate, fiind interzise aparatele de telefonie mobilă, aparatura electronică audiovideo, precum şi alte obiecte sau substanţe prevăzute în legi. Manifestările se vor încheia luni, 29 iunie, în sala de festivităţi a instituţiei, cu o expunere intitulată „Semnificaţia Zilei lucrătorului de penitenciar“. Aceasta va fi urmată de un spectacol susţinut de persoanele private de libertate, dar şi de competiţii sportive (fotbal, tenis de masă).

Diplome şi avansări la PMS

Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) va marca în această săptămână, de asemenea, sărbătoarea de pe 29 iunie printr-o serie de manifestări cultural-educative şi sportive care „să evidenţieze măsura eforturilor depuse de angajaţii instituţiei în activităţile de intervenţie recuperativă“, a spus Daniel Barbu, purtător de cuvânt al PMS Craiova.
Astăzi, zece persoane private de libertate vor participa la o acţiune de voluntariat în comunitate, obiectivul vizat fiind Centrul Social al Asociaţiei Vasiliada. Mâine, dis-de-dimineaţă, alţi 20 de deţinuţi vor susţine un meci de fotbal organizat la secţia exterioară Făcăi a Penitenciarului Pelendava din Craiova. Un spectacol deosebit de scenete şi programe muzicale va avea loc în clubul penitenciarului joi, la care îşi vor da concursul atât persoane private de libertate, cât şi invitaţi. Porţile se vor deschide vineri şi la PMS Craiova, acţiunea adresându-se autorităţilor locale, mass-media şi reprezentanţilor societăţii civile. Ultima zi, 29 iunie, va fi dedicată „lucrătorului din penitenciar“. „Se vor acorda diplome şi premii câştigătorilor concursurilor de fotbal, şah şi tenis de masă organizate pentru personal şi vor fi anunţate avansările în gradul profesional ale funcţionarilor publici cu statut special“, a mai spus Daniel Barbu.

Ecologizare şi cultură la Pelendava

Nici Penitenciarul Pelendava nu se va lăsa mai prejos. Manifestările de aici încep tot astăzi şi debutează cu deplasarea câtorva persoane private de libertate la Grădiniţa nr. 24 cu program prelungit, unde vor desfăşura acţiuni de curăţenie, igienizare şi ecologizare în grădina şi curtea aşezământului. „Acţiunea are drept scop dezvoltarea la persoanele private de libertate a spiritului civic, de apartenenţă la comunitate, prin implicarea în activităţi sociale, şi de protejare a mediului înconjurător“, a spus subcomisar Leonard Voicilă, purtător de cuvânt al unităţii.
Mâine va avea loc un turneu de fotbal la Complexul sportiv ATLAS, între selecţionate ale persoanelor private de libertate, ale lucrătorilor în penitenciar şi ale invitaţilor. Joi va fi zi de plimbare: mai mulţi deţinuţi din penitenciar vor merge prin Parcul „Romanescu“ sau vor vizita obiective culturale din Craiova. Începând cu ora 10.00, porţile închisorii vor fi deschise vineri pentru toţi cei care vor dori să-i cunoască tainele. În plus, în aceeaşi zi se va desfăşura o masă rotundă cu privire la problematica diversă a sistemului penitenciar. Ultima zi va fi dedicată, de asemenea, funcţionarilor din închisoare, care vor fi recompensaţi pentru activitatea desfăşurată în anul 2008 şi invitaţi apoi să se „dueleze“ într-o competiţie sportivă numai a lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS