17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJustiţie mai blândă pentru returnările de TVA

Justiţie mai blândă pentru returnările de TVA

Pronunţându-se în prima cauză penală care a ajuns pe rolul său cu privire la restituirile ilegale de TVA încasate în Dolj, instanţa supremă a decis că fapta nu constituie înşelăciune, ca să fie sancţionată cu până la 20 de ani de închisoare, ci doar o infracţiune mai uşoară, din categoria evaziunii fiscale, pentru care se pot da pedepse mult mai mici, chiar cu suspendare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are doar veşti bune pentru cei care au încasat sume exorbitante, de ordinul milioanelor de euro, drept restituiri ilegale de TVA, acordate cu largheţe de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Săptămâna trecută, instanţa supremă a luat o decizie istorică în dosarul omului de afaceri româno-iordanian Mahmoud Zureigat, stabilind că încasarea unor returnări ilegale de TVA pe bază de acte false nu constituie înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă sancţionată de Codul Penal cu până la 20 de ani de puşcărie, ci o faptă mult mai uşoară.

Acuzaţiile aduse de procurori

Mahmoud Zureigat şi patru acoliţi ai săi – Ion Raţă, Marinel Dicu, Simona Cîmpeanu şi Anişoara Raicu – au fost trimişi în judecată pe 23 decembrie 2002 de Parchetul Curţii de Apel Craiova. Dintre acuzaţii nu lipseau înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, falsul material, falsul intelectual, falsul în declaraţii şi uzul de fals. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Zureigat – în calitate de administrator la SC KINK INTERNATIONAL SRL Craiova – a depus la DGFP Dolj, pe 3 aprilie 2001, o cerere de rambursare TVA, în sumă de 10.256.704.457 de lei vechi. În urma analizării acestei cereri, fiscul a aprobat restituirea de TVA doar pentru suma de 4.585.059.817 lei vechi. Suma aprobată la rambursare provenea, în principal, de la achiziţionarea de către SC KINK INTERNATIONAL SRL a unui complex agricol din Pieleşti-Dolj, pentru care firma lui Zureigat i-ar fi achitat lui Ion Raţă, patronul SC CANARD IMPEX SRL Craiova, aproximativ 32 de miliarde de lei vechi, din care 5,31 miliarde – TVA.
Întrucât ferma era ipotecată şi nu putea fi vândută, Raţă a declarat mincinos în faţa notarului public că aceasta este liberă de sarcini.
Aprobarea rambursării de TVA era condiţionată de achitarea mărfurilor către furnizori. Pentru a crea aparenţa realizării acestei condiţii, Zureigat – ajutat de Ion Raţă şi Marinel Dicu – a prezentat organelor fiscale documente false. Din dispoziţia lui Raţă au fost emise mai multe chitanţe fictive, în sumă totală de peste 12,6 miliarde de lei vechi ,pentru ca Zureigat să facă dovada plăţii parţiale a complexului avicol, deşi în realitate nu a fost plătită nici o sumă de bani. Tot pentru a justifica suma solicitată în cererea de rambursare, Zureigat a prezentat o factură din care să ateste că ar fi cumpărat de la SC PAN REAL SRL Craiova cantitatea de 80.000 kg de Folistop în valoare totală de 26,18 miliarde de lei vechi, din care TVA în sumă de 4,18 miliarde de lei vechi. Fiscul a refuzat însă restituirea de TVA şi pentru afacerea cu Folistop, însă, omul de afaceri româno-iordanian s-a declarat mulţumit şi aşa.
Ulterior, Zureigat, un medic cunoscut ca om de afaceri în branşa medicamentelor şi a îngrăşămintelor, a „fabricat“ documente oficiale – extrase de carte funciară eliberate, chipurile, de Judecătoria Craiova – din care rezulta că ferma sa de la Pieleşti, ipotecată pentru un împrumut, n-ar fi grevată de nici o sarcină. Garantând cu aceste documente falsificate, a achiziţionat de la SC NITRAMONIA Făgăraş îngrăşăminte chimice în valoare de aproximativ şapte miliarde de lei vechi, pe care le-a revândut, „uitând“ să le mai şi achite furnizorului.

Încadrare juridică schimbată de judecători

Pe 2 mai 2007, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi pe cei cinci inculpaţi. Doctorul Zureigat a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, în timp ce ajutoarele sale au primit sancţiuni între doi ani şi jumătate şi trei ani de închisoare, cu suspendare.
Atât Parchetul, cât şi cei cinci inculpaţi au făcut apel, cale de atac judecată la Curtea de Apel Craiova. Pronunţându-se în acest dosar, Curtea a decis, prin decizia nr. 134 din 10 octombrie 2008, să schimbe încadrarea juridică a faptei pentru acuzaţia principală, ce viza obţinerea unei restituiri ilegale de TVA. Judecătorii au considerat că fapta nu constituie înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, sancţionată de art. 215 Cod Penal cu închisoare de la 10 la 20 de ani, ci doar o formă de evaziune fiscală, reglementată de art. 8 alin.1 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Acest din urmă text de lege pedepseşte doar cu închisoare de la trei la zece ani „stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat“.
Ce-i drept, Curtea de Apel Craiova s-a dovedit cu Mahmoud Zureigat drastică. Pe baza noii încadrări juridice, doctorul a primit zece ani de puşcărie (maximul prevăzut de lege) pentru restituirea ilegală de TVA şi 12 ani de închisoare pentru ţeapa dată firmei NITRAMONIA Făgăraş, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 12 ani de închisoare. Executarea pedepsei este, însă, doar ipotetică, întrucât doctorul a „şters-o“ de ani buni din România, în ciuda faptului că era dat în consemn la frontieră.
Cât despre „locotenenţi“, aceştia s-au ales şi ei cu pedepse mai mici – între 24 şi 30 de luni de închisoare – tot cu suspendare.
Dosarul a mers mai departe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat recursul. Pronunţându-se în primul dosar de restituire ilegală de TVA care a ajuns pe rolul ei de la Craiova, instanţa supremă a decis săptămâna trecută să respingă recursurile formulate atât de procurori, cât şi de inculpaţi, astfel că rămâne valabilă hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Craiova.

Precedent judiciar, în beneficiul infractorilor

Chiar dacă pentru Zureigat schimbarea încadrării juridice n-a însemnat mare lucru (a dus chiar la înăsprirea pedepselor), doctorul oricum n-o să fie în vreun fel afectat, pentru că sunt slabe speranţe să fie prins şi dus la închisoare. Hotărârea dată în dosarul său este însă importantă pentru toţi ceilalţi acuzaţi pentru restituirile ilegale de TVA încasate de la DGFP Dolj. Aceştia au mari şanse să scape chiar şi cu nişte pedepse cu suspendare, după ce s-au înfruptat cu sume de la câteva miliarde la sute de miliarde de lei vechi, acordate ilegal de la bugetul de stat, pe bază de acte false, cu titlu de restituiri ilegale de TVA. Hotărârea pronunţată în acest dosar nu este neapărat obligatoriu de urmat pentru celelalte instanţe, însă constituie un precedent de luat în seamă pentru judecători. Aşadar, veşti bune pentru Samir Sprânceană, Genică Boerică şi Constantin Dîlgoci  şi mulţi alţii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS