12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutorităţile române au greşit actele de extrădare a lui Necolaiciuc

Autorităţile române au greşit actele de extrădare a lui Necolaiciuc

De ce va fi expulzat Necolaiciuc şi nu extrădat? „Autorităţile române au greşit actele de extrădare. Ele au ajuns într-o formă care nu poate fi considerată legală“, au declarat oficialii americani.
Un purtător de cuvânt din cadrul U.S. Immigration and Customs Enforcement a declarat pentru HotNews.ro că Necolaiciuc „riscă să fie expulzat din Statele Unite şi va avea posibilitatea să-şi apere cauza în faţa judecătorului pentru imigraţie“. Altfel spus, condiţiile expulzării vor fi stabilite de judecător. Acesta va decide dacă Necolaiciuc, acuzat de DNA de o fraudă de peste 27 de milioane de euro, poate părăsi SUA în orice condiţii sau îl va obliga să revină în România.  

Un judecător va decide în ce condiţii va părăsi Necolaiciuc SUA

Diferenţa între expulzare şi extrădare este că prima măsură este de ordin administrativ, iar a doua, de ordin penal. Altfel spus, în primul caz, un judecător va decide în ce condiţii va părăsi Necolaiciuc Statele Unite şi unde va avea voie să plece. Judecătorul va putea dispune pur şi simplu ca fostul director CFR, supranumit Ţarul pentru modul discreţionar în care s-ar fi desfăşurat achiziţiile publice în mandatul său, să părăsească Statele Unite. Dacă nu va face alte precizări, Necolaiciuc va putea pleca, de exemplu, în Mexic, ţară cu care România nu are acord de extrădare.
„Agenţii speciali ai U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) l-au prins ieri (miercuri, 17 iunie – n.r.) pe Mihai Necolaiciuc, cetăţean român căutat pe plan naţional şi internaţional. El a fost reţinut pentru că era prezent ilegal în Statele Unite“, a declarat pentru HotNews.ro Nicole A. Navas, purtător de cuvânt în cadrul  U.S. Immigration and Customs Enforcement.
Autorităţile americane au menţionat că, potrivit legislaţiei din SUA, nu pot să ofere detalii despre caz. Nici procedura de expulzare nu este clară. Purtătorul de cuvânt nu a răspuns la întrebarea dacă Necolaiciuc va fi expulzat în România sau are posibilitatea de a-şi alege destinaţia. Cert este că, în prezent, autorităţile din Statele Unite nu au făcut decât să îl reţină pe Mihai Necolaiciuc. Scoaterea sa din SUA va fi decisă de magistraţi.

Cum au ratat extrădarea

Dar de ce nu iau în considerare autorităţile americane şi cererile de extrădare şi arestare pe care autorităţile române pretind că le-au trimis în Statele Unite „încă din februarie 2008“? „Din simplul motiv că nu îndeplinesc toate formele legale. Autorităţile române au greşit actele de extrădare. Ele au ajuns într-o formă care nu poate fi considerată legală“, au declarat pentru HotNews.ro oficiali americani. Din acest motiv, americanii nu-l pot extrăda pe Necolaiciuc, aşa cum cer autorităţile române, ci îl pot expulza cel mult, sub acuzaţia de şedere ilegală în SUA.
Semne mari de întrebare ridică inclusiv comunicatul Ministerului Justiţiei referitor la reţinerea lui Necolaiciuc, în care se arată negru pe alb că „autorităţile române au fost încurajate să transmită, pe canale diplomatice, autorităţilor americane cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare“.
Dar de ce ar mai fi cerut autorităţile americane încă o dată cererea de arestare şi cererea de extrădare? De ce au „încurajat“ autorităţile române să le trimită din nou dacă au fost expediate  încă din 2008, cu respectarea procedurii? Americanii susţin, neoficial, că nu pot fi luate în considerare tocmai pentru că procedura n-a fost legal îndeplinită.
N-ar fi pentru prima dată când autorităţile române scapă urmăriţi internaţional în baza unor vicii de procedură. La fel s-a întâmplat în 2006 şi 2007, când autorităţile române au anulat acte de urmărire penală în dosarul Necolaiciuc din cauza unor erori procedurale. În 2007, fostul director CFR era deja în Statele Unite.  

Americanii cer acte, românii susţin că le-au trimis deja

Ministerul Justiţiei a anunţat joi că „în cursul zilei de 18 iunie 2009, Biroul Naţional Interpol a informat Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) şi Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti cu privire la faptul că Mihai Necolaiciuc a fost arestat pe 17 iunie 2009 de U.S. Marshals Service şi Biroul de Migraţie şi Vămi.  
Informarea a fost făcută pe baza notificării pe care Biroul Naţional Interpol a primit-o din partea Interpol Washington prin care autorităţile române au fost încurajate să transmită, pe canale diplomatice, autorităţilor americane cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare. MJLC va continua sa colaboreze cu autorităţile SUA în acest caz“.
Attila BIRO, Dan TAPALAGĂ, HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

200 COMENTARII